14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSAtla mõisa laadal sai degusteerida õunanapsu

Atla mõisa laadal sai degusteerida õunanapsu

Helerin Väronen / foto: erakogu.

Eelmisel pühapäeval, 10. juunil oli Atla mõisas traditsiooniline pühapäeva laat, kus kaubeldakse nii lillede, käsitöö kui ka vanavaraga.

Kauplejaid ja pakutavat kaupa oli palju ja erisugust, vahvlitest šašlõkini ja seepidest kuni taimedeni välja. Üks kaup aga tekitas ostjates rohkem elevust kui teised. See oli Atla mõisa kange õunanaps, mille valmistamise taga on kolm meest – Atla mõisahärra Raivi Juks ning ettevõtjad Tiit Rahkema ja Sulev Tammel. Õunanapsu tegemise jaoks sai meeste loodud ettevõte EBD Group OÜ ka starditoetust. Nüüdseks on esimesed joogid valmis ja Atla mõisa päeval oli selle napsu ametlik degusteerimine.
Huvipuuduse üle tegijad kurta ei saanud, nii proovijaid kui ka ostjaid jagus igal ajal.
Kokku pakutakse kolme õunanapsu, mis kannavad nimetusi „Atla muistne õunanaps“, „Atla helisev õunanaps“ ja „Atla mõisahärra õunanaps“. Kõige alus on helisev õunanaps, teised joogid põhinevad sellel. Igal joogil on ka oma lugu juures. Nii räägib mõisahärra naps loo mõisa värvikast ajaloost, helisev õunanaps teeb kummarduse Valgre loomingule ja muistne õunanaps pajatab ammustest aegadest.
Atla mõisast saab jooki ka osta, samuti on see müügil näiteks Väärt Raplamaa Toote poes Raplas.
Igal täistunnil viis Sulev Tammel huvilistele läbi väikese ekskursiooni mõisa viinakeldrisse, kus õunanapsu toodetakse. Oma silmaga oli võimalik näha masinat, mis pärineb Saksamaalt ja on valminud eritellimustööna. Seda, kui keeruline või raske on Eestis valmistada väiksemas koguses kangemat alkoholi müügiks, saab kokku võtta Tammeli lausega, mille sisu oli, et enne veel, kui tuli soetada aparaat, pidi olema tegevusluba, kuid enne loa saamist pidi olemas olema aparaat.
Praegu on ühe partii suurus 600 liitrit, mis kolme tootegrupi peale teeb kokku 1800 liitrit õunanapsu.
Tulevikus on meestel aga plaan hakata tootmisjääkidest ja vähemväärtuslikust piiritusest tootma mõisaproua kirsinapsu.
Lisaks kauplemisele on laadal alati ka kultuuriprogramm. Sel korral sai nautida elavat muusikat Airi Allvee ja Tallinna Kaitseliidu maleva orkestri bigbandi esituses ning pärast lõunat esitas Kuusalurahva Teater lõbusa etenduse „Armastus, pulm ja abielu“, mille lavastas Tõnu Tamme.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare