11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelKunst ja kirjandus kohtuvad illustratsioonide näitusel

Kunst ja kirjandus kohtuvad illustratsioonide näitusel

Helerin Väronen / foto: Ulvi Blande.

9-26-aastastele Rapla maakonna lastele ja noortele suunatud konkursile „Mina näen nii 2“ olid sel aastal oodatud illustratsioonid Eesti autorite luuletustele. Konkurssi toetas projekt “Kunst raamatukokku” ja see oli pühendatud EV 100-le.

Eelmisel kolmapäeval, 6. juunil oli Rapla keskraamatukogu saalis laste ja noorte raamatuillustratsioonide konkursi “Mina näen nii 2” näituse ametlik avamispidu. Raamatukoguhoidja Ingrid Teder sõnas avamisele tulnud lastele, et rõõm oli näha teist aastat toimunud konkursil nii palju osavõtjaid. Samuti oli tal rõõm, et sellel konkursil saavad kokku kunst ja kirjandus.
Kokku laekus sel aastal konkursile 109 tööd, mis on rohkem kui esimesel aastal. Žürii valis neist välja 54 paremat, mis on juba alates maist näitusel üleval. Näituse pani üles Vahur Abramson, kes on tööd paigutanud nii, et need tõeliselt säravad. Hetkel on Tederi sõnul pooleli läbirääkimised, et seda näitust saaks pärast juunikuud ka maakonna teistes kohtades vaadata. Sügisest on plaanis aga korraldada paremate tööde autoritele preemiaks joonistamistöötuba.
Rohkearvuliselt oli esindatud Kehtna vald, sealt olid esindatud Kehtna kunstide kool, selle Järvakandi filiaal, Kehtna ja Valtu põhikool ning Järvakandi kodutütred. Arvukalt osavõtjaid oli ka Märjamaalt ja väga paljud neist olid ka näituse avamisel kohal. Kui neil lastel paluti käsi tõsta, kes osalesid konkursil teist korda, oli näha, et esimest korda osalejaid oli kohal väga palju. Selle üle oli korraldajatel vaid hea meel.
Mitu last luges näituse avamisel oma luuletuse ette. Mõni laps oli luuletuse pähe õppinud, mõni aga kasutas pildi kõrval olevat luuletust spikrina. Luuletusi lugesid ette Martin Feklistov (Valtu PK), Eneli Umbsaar (Kehtna KK), Sulvior Bärengrub (Kehtna KK), Teele Jõesaar (Järvakandi K), Laura-Lisette Artel (Märjamaa G), Liisbet Buht (Märjamaa G), Leen Burmeister (Märjamaa G), Triine Puur (Kehtna KK), Gregor Niisk (Märjamaa G), Delisa Kirs (Märjamaa G) ja Mirtel-Maris Metsis (Järvakandi K).
Illustratsioonid on erinevates tehnikates, nende hulgast leiab näiteks hariliku pliiatsiga tehtud töid, samuti digikunsti. Luuletuste kasutamisel jääb silma, et paljud on võtnud illustreerimiseks Leelo Tungla loomingut. Omapärase lahenduse luuletuse illustreerimisel olid leidnud Järvakandi kodutütred Teele ja Mirtel-Maris, kes olid võtnud Jaanus Vaiksoo isamaalise luuletuse “Laul Eestimaast” ja illustreerinud kumbki ühe salmi.
Õpilaste tööd aga ei jõua konkursile, kui ei ole head ja inspireerivat juhendajat, nii et raamatukogu tänas ka juhendajaid, kes on lapsi innustanud lugema ja joonistama. Juhendajateks olid Saima Randjärv (Kehta kunstide kooli ja Valtu põhikooli õpetaja, kes oli ka selle aasta idee autor), Eve Burmeister (Märjamaa), Seily Sõgel-Raid (digikunsti huviringi juhendaja Kehtna põhikoolis), Rita Merekivi (kodutütarde rühmavanem) ja Merike Saar (Kehtna põhikool). Näituse avamine lõppes ühispildi tegemise ja koogisöömisega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare