6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla vald värskendas sidemeid Nurmijärviga

Rapla vald värskendas sidemeid Nurmijärviga

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Helsingist 35 kilomeetrit põhja pool asuva Nurmijärvi vallaga loodi Rapla maakonnas tihedad sidemed üheksakümnendate aastate alguses. Sellest ajast saati on üksteisel külas käidud ning neid suhteid aktiivsena hoitud.

Varem koordineeris suhtlust Nurmijärvi vallaga Rapla maavalitsus, aga pärast maavalitsuste kaotamist võttis koordineerimise üle Rapla vald.
Külaskäigud üksteise juurde toimuvad regulaarselt igal aastal. Seekord käis soomlaste delegatsioon külas Raplas. Nad saabusid juba reede, 8. juuni õhtul ning viibisid siin pühapäeva, 10. juunini. Enne seda jõudsid nad osaleda ka Raplamaa laulu- ja tantsupeo rongkäigus, lehvitades seal Soome lippu. Kontserti Tammemäel nad kahjuks pikalt vaadata ei saanud, sest pidid juba tagasi sõitma hakkama.
Tavaliselt toimuvad külaskäigud üksteise juurde vana aasta lõpus või uue aasta alguses. Seekord otsustas Rapla vald kutsuda külalised juuni teiseks nädalavahetuseks. Põhjus oli loomulikult see, et siis oli kavas palju tegevusi: esiteks Rapla Melu mess laupäeval ning seejärel maakondlik laulu- ja tantsupidu pühapäeval. Nurmijärvi valla delegatsiooniga oli kaasas ka sealne lastekoor, kes pühapäevasel peol esines.

Suhted pärast haldusreformi

Külaliste delegatsiooni kuulusid Nurmijärvi noorsootööalase tegevuse juht Merja Winha-Järvinen, valla administratsiooni juht Jukka Anttila, Nurmijärvi muusikakooli direktor Urpo Rauhala ja vallas töötav praktikant Thomas Hakala. Nendest Merja ja Jukka on olnud Rapla maakonna ja Nurmijärvi valla koostööga seotud pikka aega.
Möödunud nädalavahetuse ühine kultuuriprogramm sai laupäeva hommikul alguse Toosikannu puhkekeskuses, kus arutati senist koostööd ning planeeriti edasist. Ühine sõnum oli selge: Rapla ja Nurmijärvi valla koostöö jätkub ka tulevikus. See, et pärast haldusreformi on Rapla vald märgatavalt suurenenud, muudab asjaosaliste sõnul olukorra just põnevamaks. Ants Soodla Rapla vallavalitsusest rääkis, et seetõttu tutvustatigi külalistele sel korral just neid piirkondi, mis varem Rapla valla territooriumile ei jäänud. Seega tehti tutvust Raikküla mõisa ning Paka mäega, kus väidetavalt toimusid muinasajal Raikküla kärajad. Samuti külastati Atla mõisa ning Mahtra sõjaga seotud paiku, mis mõlemad jäävad endise Juuru valla maadele.

47 000 vs 13 000

Kahe valla võrdluseks võib välja tuua, et Nurmijärvi vallas on 47 000 elanikku ning Rapla vallas 13 000. Suuruste vahe on muidugi märgatav. Põhjus seisneb selles, et üheksakümnendate alguses loodi suhted sellel baasil, et Rapla maakonnas ning Nurmijärvi vallas oleks elanike arv samas suurusjärgus. Edasisi suhteid kahe piirkonna vahel see numbrite erinevus praegu muidugi ei mõjuta.
Kogu visiidi kõige emotsionaalsem ja suurejoonelisem sündmus saabus ikkagi pühapäeval ning selleks oli laulu- ja tantsupidu. Merja Winha-Järvinen rääkis, et Nurmijärvis sarnast üritust ei korraldata. Eriti sellist, mis puudutab rongkäiku. Seetõttu võtsid külalised sellest veel viimast, enne kui kodu poole suundusid.
Järgmisel aastal on Rapla valla delegatsiooni kord sõita külla Soome.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare