-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
ArtikkelIgavaid ja tavalisi küüsi Ebe Rahuoja salongis ei tehta

Igavaid ja tavalisi küüsi Ebe Rahuoja salongis ei tehta

Katri Reinsalu/foto: Siim Solman.

Tosin aastat tagasi otsustas Ebe Rahuoja oma senise ameti maha panna ning küünekunsti maailma sukelduda. Tema väikeses, aga natuke hullumeelses ilutoas igavaid ja tavalisi asju ei tehta.

Kohtume Ebega just seal, kus küünekunst teoks saab. Ebe ilutuba asub Raplas esmapilgul veidi ootamatus paigas, sest vahetu naaber on kodu­elektroonika töökoda Rütm. Uksest sisse astudes ootab ees aga hoopis teine atmosfäär. Telerid ja muu elektroonika läheb sootuks meelest, sest kirjud seinad kutsuvad ennast imetlema ja suunavad mõtted hoopis eksootilisematele radadele. Ebe ütleb, et on ise parasjagu hullumeelne ja nii sättis ta ka oma töökeskkonna just selliseks.

Värvikirevad ja natuke hullumeelsed küüned

„Minu juures igavaid asju ei ole,” ütleb naine naerdes. Kirev on nii Ebe loodud interjöör kui ka tema tehtud töö. Naine selgitab, et lõpuks valib iga klient küünetehniku selle järgi, mis talle sobib. Enda reklaamimisele Ebe väga palju energiat ei ole suunanud, sest ustavaid kliente, kes tema ehk veidi hullumeelset maitset hinnata oskavad, on piisavalt.
Kui me aga tagasi algusesse lähme, selgub, et hariduselt on Ebe hoopis psühholoog. Naljatades ütleb ta, et ka küünetehnikul läheb psühholoogi teadmisi vaja. Kliendid vajavad tihtipeale suunamist ja julgustamist oma turvatsoonist välja tulemiseks.
Umbes 12 aastat tagasi tundis Ebe, et on omadega kinni jooksnud. Ta ei soovinud enam kellegi alluv olla ning tahtis oma asja ajada. Väljavalituks osutus küüntemaailm. Ebe leidis, et paar päeva teise küünetehniku töö jälgimist ei anna piisavalt põhjalikke teadmisi selle töö tegemiseks. Seetõttu käis ta aastakese teise töö kõrvalt koolis ning sai süvateadmised nii erinevatest tehnikatest kui ka hügieeninõuetest. Ta toob välja, et austusest kliendi vastu on just hügieeninõuete täitmine üks küünetehniku olulisemaid kohustusi. Ilmselt keegi meist ei tahaks küüntehoolduse käigus mõnd seenhaigust saada.
Pärast kooli lõpetamist öeldi Ebele, et Raplas tegutseb parasjagu 13 küünetehnikut. Oli mõtlemise koht, kuidas kõigist neist eristuda. Ebe otsustas panustada sellesse, mis kliendile kõige olulisem ehk küünte disaini. Nii saabki tema juurest tagasihoidliku roosa asemel suurema tõenäosusega värvikirevad ja silmapaistvad küüned.
Oma töö üheks suuremaks plussiks peabki Ebe võimalust näha, kuidas naised oma mugavustsoonist välja tulevad. Tal on piisavalt kogemust kliendiga, kes on esimestel visiitidel äärmiselt tagasihoidlik ja otsustab ainult traditsiooniliste kaunistuste kasuks. „Mulle tohutult meeldib, kui ta ühel hetkel ütleb, et tead, täna teeme sinised,” räägib Ebe. Selleni jõudmine eeldab küünetehnikult oskuslikku suunamist ja julgustamist.

Valikute rohkus

Kaunistamisele seab piirid ainult fantaasia. Ebe tahab kummutada arusaama, et küünetehnik õpib teatud tehnikad selgeks ning saab siis oma liistude juurde jääda. Tegelikult tuleb pidevalt uusi tehnikaid juurde ja seeläbi ka vahendeid, millega neid teostada.
Ebe ise usub, et just vahendite ja valikute rohkus on üks tema tugevusi. Tema valikus on ligi 300 geelvärvi. Sealt peaks tõesti iga klient endale sobiva leidma. Lisaks sellele kuuluvad küünetehniku arsenali kõikvõimalikud muud dekoratiivsed vahendid Swarovski kristallidest läigete, pulbrite ja küüntele vajutatavate paberiteni. Värvid on aastatega edevamaks läinud, aga disain seevastu pigem minimalistlikumaks. Enam ei soovi kliendid kõigile kümnele küünele silmapaistvat kaunistust.
Üle kümne aasta pikkuse kogemuse juures peab Ebe oma lemmikuks aga pastat, millega küüntele 3D-efektiga kaunistusi vormida.
Just nagu moemaailmas saab ka küünte puhul rääkida trendidest. Ebe sõnul on ainuke erinevus see, et moemaailmas naastakse tihtipeale vanade unustatud lemmikute juurde, aga küünte maailm tagasi ei vaata. Alati tuleb midagi uut peale. See on ka põhjus, miks Ebe usinasti koolitustel osaleb ja uusi vahendeid soetab.
Kui uurin, millise tehnikaga Ebe järgmisena sõbraks tahaks saada, toob ta välja one stroke lilled ehk ühe pintslitõmbega maalitavad lilled. Vahendid on juba soetatud, kuid kursusele ta seni veel jõudnud ei ole.

Inspiratsioon igapäevaelust

Uurin Ebelt, kust ta oma värvikirevate disainide jaoks inspiratsiooni ammutab. Ta vastab, et mõtted tulevad väga juhuslikult. Mõnikord näeb ta mõnd huvitavat mustrit riideesemel, teinekord jääb silma põnev tapeet kellegi koduseinal. Ideid, mida edasi arendada, tuleb kõikjalt igapäevaelust. Venelased on küünemaailma kõige säravamad tegelased ja nii hoiab Ebe nende töödel silma peal ning ammutab sealt inspiratsiooni.
Ka Ebe enda mentor on venelanna. Temalt on naine õppinud, et kunagi ei tasu alustatut pooleli jätta. Kuigi küünetehnik peab enamasti juba enne alustamist teadma, millise tulemuseni ta jõuda tahab, tekib ikka teinekord töö käigus tunne, et asi ei tule päris õigesti välja. Venelannast mentor soovitab ka natuke kehvakesele näidisele ikka paar kivikest juurde panna või mõni kiht sädelust lisada. Üllatavalt võib sellest midagi huvitavat sündida. Töö nurkaviskamine on alati kõige lihtsam lahendus.
Ebe salongis on rohkelt erinevaid näidiseid tema oskustest ning võimalustest küüsi kaunistada. Naine selgitab, et kaks korda aastas annab ta enda kollektsiooni välja. Üks on kevadsuvine, teine sügistalvine. Seda teeb ta enamasti pärast messi, kust on rohkelt uusi tarvikuid soetanud. Oma kollektsiooni loomine on ühelt poolt suurepärane võimalus uusi oskusi harjutada ning katsetada, mis omavahel hästi kokku sobib. Teisalt on see muidugi hea visuaalne spikker tema klientidele, kes sealt oma valiku teha saavad.
Tundub, et küünetehnikud on ühed õnnelikud inimesed, kes saavad teha seda, mis neile rahuloleva naeratuse näole toob. Ebe on lisaks küünekunstile oma sõnutsi proovinud ära sisuliselt kõik muud käsitööliigid peale õmblemise. Ta lisab kohe, et küünekunstiga tutvuse tegemise eeldus ei ole kindlasti eelnev huvi käsitöö vastu. Kõik on õpitav. Üldiselt on aga küünekunst ja käsitöö laiemalt Ebe jaoks üks viis aja maha võtmiseks. Ta tunnistab, et ei ole ehk kõige rahulikum inimene. Millegi kallal kannatlikult nokitsemine lihtsalt sunnib elu rahulikumalt võtma. Olgu selleks nokitsemiseks parasjagu kellegi küüned, mõni pooleliolev kudumistöö või maalimine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare