13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSTunnustatud spordiveteranid liiguvad visalt oma eesmärkide poole

Tunnustatud spordiveteranid liiguvad visalt oma eesmärkide poole

Reet Saar/foto:Kalev Lilleorg.

Hiljuti korraldas Eesti Olümpiakomitee tänuvastuvõtu Eesti sportlastele ja treeneritele, kes on 2018 esimesel poolaastal võitnud rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt kokku juba 47 medalit. Spordiveteranidest olid kutsutud vaid kuldmedali saajad. Nende hulgas olid Mihkel Laurits ja Mati Tiidre Raplamaalt.

Juhtumisi on mõlemad EOK tänukirja saanud mehed Märjamaa vallast.
Jõutõstja Mihkel Laurits (73) on rahvusvahelistel võistlustel käinud 2005. aastast. „Esimene medalivõit tuli 2011. aastal. Tulemused kasvasid pidevalt ja soov võita samuti. Kui liigud oma unistuste täitumise poole, siis ükskord jõuad sinna,“ ütles Laurits. Nüüd on tal kaks MM-i ja neli EM-i tiitlivõitu, peale selle rohkesti teist värvi medaleid.
Tänavused maailmameistrivõistlused lamades surumises peeti Lõuna-Aafrika Vabariigis. Mihkel Laurits võistles M4 vanuseklassis (70-aastased ja vanemad) ja täitis seal endale seatud eesmärgi, surudes 150 kg. Nii suurt raskust ei olnud ta varem üles lükanud, see on ühtlasi ka Eesti rekord nii M3 kui ka M4 vanuseklassis. Seekordne medal oli Lauritsa esimene võit lamades surumises, varasemad võidud on olnud jõutõstmise kolmevõistluses.
Laurits treenib kaks korda nädalas koos Heino Maistega, kellega koos on käidud paljudel kohalikel ja rahvusvahelistel jõutõstmisvõistlustel. Mõlemad mehed on ka innukad oma ala propageerijad noorte hulgas ja juhendavad järelkasvu.
Mati Tiidre (75) võitis Madridis toimunud Euroopa meistrivõistlustel M75 klassis teivashüppes kuldmedali tulemusega 2.60. Teivashüppeni jõudis mees juhuslikult ja alles 66-aastasena. Enne seekordset EM-i oli Tiidre vigastatud ja ka võistles teibitult ning valuvaigistite toel. Kuna konkurendid lõpetasid juba 2.40 peal, kus tema alustas, ei näinud mees põhjust rohkem pingutada ja tervisega riskida. Tema isiklik rekord on 2.90, jätkuvalt on eesmärk ületada kolme meetri piir. Tiidre senine tiitlivõistluste parim saavutus on 2013. a EM-i võit tulemusega 2.80. Tema kõige kaalukamas medalikollektsioonis on kolm EM-i kulda ja kaks MM-i pronksi.
„Teivashüpe on mu elu armastus. Nii kaua, kui hing sees, on mul teivas käes. Teivashüpe on nii emotsionaalne ja võimas ala! Peaks vaid tervis vastu, muuga saab hakkama,“ iseloomustas Mati Tiidre suhet oma lemmikalaga. Tiidre võimleb iga päev tund aega ja erialast trenni teeb kolm korda nädalas. Ennekõike harjutab ta iseseisvalt, aga kui vaja nõu pidada, ei keela oma abi tuttav treener Art Artov. Septembrikuus on veteranide MM Malagas. Sinna on Mati Tiidre end juba registreerinud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare