-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSJärgmisel aastal saavad Märjamaa valla mitme lapsega pered taotleda lasteaia kohatasu soodustust

Järgmisel aastal saavad Märjamaa valla mitme lapsega pered taotleda lasteaia kohatasu soodustust

Stina Andok

Märjamaa volikogu kinnitas määruse „Vanemate omaosalus Märjamaa valla koolieelsetes lasteasutustes”, millega ühtlustati ühinemise järel vanemate omaosalustasude määrad lasteaedades ning anti mitmelapselistele peredele võimalus taotleda kohatasu soodustust.

Märjamaa valla haridusnõunik Raivo Heinaru selgitas istungil, et pärast Märjamaa ja Vigala valla ühinemist tekkis vajadus lapsevanemate omaosalustasu määrade ühtlustamiseks koolieelsetes asutustes. Ta nentis samuti, et koolieelsed asutused on võrreldes kooliga vähem toetatud. Määruse eelnõus on punkt, mille kohaselt vald toetab alates 2019. aasta 1. jaanuarist perekondi, kellel õpib lasteaias kaks või enam last.
Määruse kohaselt on lapsevanemal võimalik esitada vallale taotlus saada teise lapse lasteaia kohatasust 50% soodustust. Tingimuseks on, et mõlemad lapsed käivad Märjamaa valla lasteaias, on Märjamaa valda registreeritud ja avalduse esitanud vanem on Märjamaa valla registreeritud elanik. Kui peres on kolm lasteaias käivat last, siis on võimalik taotleda kolmanda lapse puhul 100% kohatasu vabastust, kui kõik eelnevad tingimused on täidetud. Heinaru sõnul on vallas hetkeseisuga 45 perekonda, kelle kaks last käivad lasteaias, ja kolm perekonda, kelle kolm last on lasteaialapsed.
Istungil arutlesid volikogu liikmed, kas ja miks tuleb lapsevanemal ise avaldus kirjutada soodustuste saamiseks, kui rahvastikuregistris on laste kohta andmed olemas. Märjamaa vallavanem Villu Karu selgitas, et ühegi registri põhjal ei saa kindlaks teha, milline on konkreetne perekond, ning täpsemalt saab deklareerida üksnes perekonnapea ise, keda ta oma perekonnaliikmeteks peab. „Ma konsulteerisin eelnevalt seda küsimust ka Rapla valla haridusnõunikuga. Rapla vald praktiseerib seda kohatasu soodustust pikemat aega. Tema seisukoht oli ka, et ilma lapsevanema avalduseta ei ole võimalik selgeks teha, milline on perekond,” rääkis Karu.
Vallavanem kirjeldas, kuidas lasteaias käivatel lastel võib olla üks ühine vanem, aga sisuliselt elatakse eraldi ja ülalpidamine toimub eraldi. „Me võime sellist kärgperet lugeda tinglikult kaheks pereks. Tekib küsimus, kas soodustuse andmine on õiglane teiste suhtes. See küsimus jääb lahtiseks,” tõdes ta.
Märjamaa vallasekretär Maigi Linna lisas, et lasteaedade juhatajad teavitavad lapsevanemaid võimalusest ning lasteaedades saavad olema blanketid. Linna kinnitas, et lapsevanemaid teavitatakse määrusest nii valla kodulehel kui ka valla lehes ning avaldusi saab esitama hakata nii internetis kui ka paberkandjal. Karu lisas, et soodustuse andmine on võimaluse loomine ning jääb iga inimese enda otsustada, kas ta kasutab seda või ei kasuta.
Kõik kohal olnud 18 volikogu liiget hääletas eelnõu vastuvõtmise poolt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare