3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSKaasava eelarve toetus läheb Kodilasse ja Juuru

Kaasava eelarve toetus läheb Kodilasse ja Juuru

Katri Reinsalu / foto: Ulvi Blande.

Rapla valla kaasava eelarve rahvahääletus kestis 23. mai hommikuni ja hääletusest võttis osa 1075 vallakodanikku. Nende häälte abil selgus, milliste ideede vahel jagatakse tänavu laiali 60 000 eurot.

Esmakordselt Rapla valla kaasava eelarve ajaloos läheb summa vallakeskusest välja. „On igati positiivne, et seekord said rahastuse keskusest väljaspool asuvad objektid. See näitabki, et tugev kogukond võib ühinenud vallas olla „pildil“ ja edukas,” kommenteeris tulemusi valla arendusnõunik Heiti Vahtra.
Suurem vald otsustas suurendada ka kaasavast eelarvest jagatavat toetust. Kahekordsest summast jagub esialgsel hinnangul kahe võidu­idee täielikuks rahastamiseks ning kolmanda osaliseks rahastamiseks. Hääletustulemusi vaadates tundub see ainuõige otsus, sest kõik kolm ideed on häältearvu poolest tihedalt üksteise kannul. Kahte võiduideed lahutab kümme ning teist ja kolmandat ideed vaid kaheksa häält.
Kõige suurema poolehoiu osaliseks sai tänavu Kodila külaplatsi arendamise idee, mis kogus 282 häält. Kodila külas toimuvad küll traditsioonilised üritused, kuid puudu on korralik laululava. Seetõttu on noor põlvkond ohjad enda kätte haaranud ning asunud Kodila küla taaselustama.
„Alustuseks leiame, et meie külale kuluks ära üks korralik laululava, kuhu saaks hakata esinejaid kutsuma, kus läbi viia oma küla näitetrupi lavastusi ja kus oleks vahva kõikide generatsioonide esindajatel aega veeta,” selgitatakse idee tutvustuses.
30-kraadise kaldkatusega puitlava on jaotatud kahte ossa: tasapinnaline esinemisplats ja abiruum. Lava ette muruplatsile on planeeritud istumisala, kuhu on võimalik asetada teisaldatavad pingid. Idee eeldatav maksumus on umbes 15 000 eurot.
Tihedalt Kodila külaplatsi idee kannul oli Juuru rahvamaja kõnniteede ja platside väljaehitamine, mis kogus 272 häält. Teatavasti läbib rahvamaja viimastel aastatel järk-järgult uuenduskuuri. Endise Juuru valla vahenditega renoveeriti maja fassaad, vahetati aknad ja paigaldati uus katus. Tänavu laiendati saali ning paigaldati uus parkettpõrand. Nüüd on järg välitööde käes.
„Uuenenud fassaadile ja siseruumidele on praegu negatiivseks kontrastiks hoonet ümbritsevad lagunenud asfalt- ja muldkattega kõnniteed ja platsid, mis eriti kevad-sügishooajal muutuvad poriseks ja raskesti läbitavaks,” selgitatakse idee tutvustuses. Kogu projekti maksumuseks hindab esitaja umbes 29 000 eurot.
Kiire kalkulatsiooni tulemusel peaks kogusummast seega üle jääma ligikaudu 16 000 eurot. Kodila välijõusaali rajamise idee kogus hääletusel 265 häält ja saavutas kolmanda koha. Peagi rajatakse Kodilasse esimene avalikus kasutuses olev mänguväljak. Küla taotleb rahastust Leaderi programmist.
„Kuid ainult mänguväljakust jääb väheks Kodila kandi inimestele, sest paljud noored on huvitatud spordiga tegelemisest ja seega oleme omaalgatuslikult töösse saamas tavalist jõusaali. Kahjuks on sealsed ruumid väikesed ja korraga palju rahvast ei mahuta. Nüüd, kus suvi tulemas, oleks tore kõik noored ikkagi õue saada ja mis oleks selleks veel parem, kui mitte sportima,” seisab tutvustuses. Kaasavast eelarvest taotletakse raha avaliku välijõusaali rajamiseks, mis aitaks sealse kandi inimestel sportimisharrastusi juurutada. Välijõusaal hakkab koosnema mitmest välitrenažöörist ja ühest multifunktsionaalsest komplektist.
Elektrooniliselt anti kaasava eelarve rahvahääletusel 473 ja paberkandjal 636 häält. Kehtetuks tuli neist lugeda 34 häält, sest inimesed olid hääletanud mitu korda või polnud nende elukoht Rapla valda registreeritud. Vahtra ütles, et hääletusaktiivsus on eelmise aastaga võrreldes kasvanud.
Tänavu võttis hääletusest osa 8% elanikest võrreldes eelmise aasta 5,8%-ga. Oluline suurenemine oli just paberkandjal hääletajate osas. „Paberhääled laekusid eelkõige väljastpoolt Rapla linna ja see näitab, et kohapeal toimus aktiivne kampaania oma objektide poolt hääletamiseks, mis ongi kaasamise mõte,” lausus Vahtra. Nagu tulemustest järeldada võib, olid kõige aktiivsemad tänavu Kodila inimesed, sest kõige enam hääletussedeleid koguti just Kodila raamatukogust. Üle kahesaja hääle kogus ka Kabalasse mänguväljaku loomise idee. Ülejäänud ideede häältetulemus oli juba märkimisväärselt tagasihoidlikum.
„Rahastatavate objektide osas alustame läbirääkimisi ideede teostamiseks lähiajal. Siis selgub, mitu projekti saab lõpliku rahastuse. Põhimõte on, et objekt saaks valmis ning rahastus peaks jääma määruse maksimumi, 30 000 piiresse,” selgitas Vahtra.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare