6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKuidas laenata raha nii, et see ei tekitaks hiljem probleeme

Kuidas laenata raha nii, et see ei tekitaks hiljem probleeme

Laenamist nähakse tihti kui põrgulist, mille tulemuseks on üksnes võlakoorem, stress, ängistus ja muud probleemid. Kahjuks ei saa aga salata, et elu keerdkäikude tõttu on vahel paratamatult vaja ulatada käsi krediiditoote poole. Auto võib rikki minna, ootamatu tervisehäda tõttu võib sissetulek ajutiselt kannatada, tormituuled võivad kodu kahjustada – stsenaariume, mille tulemusena tekib laenuvajadus, võibki jääda loetlema.

Krediiditoote tarbimine, olgu tegemist väikese kiirlaenu, suurema autolaenu või millegi muuga, ei pea lõppema pisarate ja emotsionaalse stressiga. Niivõrd üllatav kui see ka pole, laenuvõtja enda nutikad otsused ja kaalutletud tegevus ennetavad probleemid juba eos ning tagavad, et võetud kohustus on hädaolukorras abiks, mitte ei tekita murekoormat juurde.

Enne laenamist võrdle laenuandjaid ja nende pakkumisi

Laenuvõrdlused on Eestis pisut uudsed, kuid Financer.com infoportaal on pannud tarbijate jaoks kokku sisukad võrdlustabelid, kus on reastatud kõikide Eesti suurimate laenuandjate pakkumised, nende pakkumiste kulukus ning muu info, mis võib olla kasulik enne laenuotsuse tegemist, sealhulgas teiste klientide arvustused.

Näiteks võib kiirlaenude võrdlustabel paljastada, et 1 kuuks võivad uued kliendid saada kiirlaenu väga soodsatel tingimustel, samas aga on pikemaks ajaperioodiks laenamine märksa kulukam.

Taolised võrdlustabelid ja infokillud aitavad sind sammukese lähemale otsuse tegemisele, kuna saad laenuandjaid kõrvutada käepärasel viisil, ilma, et peaksid ükshaaval kõikide laenuandjate veebilehed läbi uurima ja iga infokillu ise üles otsima.

Laenuandjate võrdlemine võtab vaid paar hetke – isegi mitte paar minutit – ning tulemusena oled tunduvalt paremini informeeritud selle osas, mis Eesti laenumaastikul toimub ning milliste laenuandjate pakkumised sobivad sulle paremini. Enne, kui isegi mõtled laenuotsusele rohkem, võrdle laenuandjaid!

Ära kiirusta

Kiirustamine on laenuvõtja suurim vaenlane. Arusaadavalt tekib laenuvajadus äkiliselt ning tihti on ka laenu võtmise põhjus pakiline, kuid see ei tähenda, et sul poleks võimalik vähemalt paar tundi asja üle mõelda.

Kui vähegi võimalik, siis tasuks aga laenuotsus kõrvale lükata paariks päevaks ja siis uuesti asja kaaluda. Ei öelda ilma asjata, et hommik on õhtust targem – laenata ei tohi impulsiivselt, mistõttu on mõistlikum laenumõte natukeseks eemale lükata ja siis soovi korral jätkata.

Ratsionaalne mõtlemine on sinu suurim sõber

Rääkides kiirustamisest, siis lisaks laenuandjate võrdlemisele pead sa süvenema ka omaenda finantsolukorda ning mõtlema reaalselt sellele, mida laenuotsus endaga kaasa tooks. Kujuta ette, kui pead edaspidi tasuma iga kuu ka laenu – kuidas mõjutab see sinu elukvaliteeti? Kas sa tuled toime kõigega samal viisil nagu enne laenukohustuse võtmist?

Kõige lihtsam viis oma maksevõimekuse väljaselgitamiseks on mõelda 40% reeglile. Liida kokku kõik oma olemasolevad kohustused ning uus kohustus ja vaata, kui palju moodustab see sinu igakuisest sissetulekust. Kui sinu sissetulek on 1000 eurot, ei tohiks kohustused ületada 400 euro piiri, ideaalis peaksid kohustused aga jääma maksimaalselt 30-35% piiresse. Sarnase põhimõtte alusel teevad laenuotsuseid ka suurpangad nagu Swedbank.

See väike arvutus võib aidata sul mõista paremini oma situatsiooni ning teha targem laenuotsus. Laenamine ei pea olema kardetud põrguline – laen võib sind aidata, kuid ainult siis, kui võtad laenuotsust äärmise hoolikusega, võrdled laenuandjaid ja kaalud otsust põhjalikult.

SISUTURUNDUS