0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSLasteaia Sipsik kokk pälvis vabariigi presidendi tunnustuse

Lasteaia Sipsik kokk pälvis vabariigi presidendi tunnustuse

Mariliis Vest / foto: erakogu.

Kohila lasteaia Sipsik kokk ja tervisemeeskonna juht Mari Laas pälvis lastekaitsepäeval vabariigi presidendilt auväärt tunnustuse nimetusega „Muutuste looja“.

1. juunil anti presidendi kantselei roosiaias üle „Lastega ja lastele“ auhinnad, millega tunnustati neid inimesi, kes on teinud laste ja noorte heaks rohkem, kui neilt oodatakse või nõutakse. Tunnustuse osaliseks sai ka Kohila lasteaia Sipsik meeskonda kuuluv Mari Laas, keda autasustati ka laste- ja noortežürii eripreemiaga.
Laas töötab alates 2007. aastast Sipsikus kokana. Haridustee läbis ta Kehtna kutsehariduskeskuses, kus omandas koka 4. taseme õppekava ja sai kutsetunnistuse. Nüüd õpib Laas taas Kehtna koolis 5. taseme toitlustuskorralduse õppekaval. Seda, et naine jõuab kõige muu kõrvalt tegeleda õppimise ja enesetäiendamisega, tõid välja ka tema kolleegid. Veel on nad öelnud, et Eestis ei ole teist sellist lasteaia kokka – just nii suur on olnud Mari mõju Sipsiku lasteaialaste, lapsevanemate ja õpetajate tervisekäitumisele ja toitumisharjumustele.
Oma järjepideva tööga on ta mõjutanud paljusid lasteaedu ja peresid kogu Eestis, jagades ideid ja kogemusi. Välja tuuakse veel asjaolu, et Laas ei tee lasteaias üksnes süüa, vaid suhtleb lastega, käib nendega rühmas mängimas, kuulab nende mõtteid, jälgib söömisharjumusi, julgustab lapsi proovima uusi maitseid ning naise juhendamisel saavad põnnid ka ise süüa teha. „Tänu Marile söövad lapsed paremini ja õpivad ka eluks vajalikke oskusi,“ seisab tunnustamiseks esitamise iseloomustuses.
Laas juhib ka lasteaia tervisemeeskonda. Tema eestvedamisel toimuvad lasteaias õuepäevad, mil lapsed söövad, mängivad ja teevad isegi lõunauinaku õues. Ta hoolitseb selle eest, et lapsed piisavalt palju liiguksid ja õues käiksid.
Lasteaia Sipsik direktor Kristina Mägi ütles, et on õnnelik ja uhke Mari saavutuste üle. „Kuid eelkõige olen ma õnnelik, et selline inimene lastega töötab,“ ütles ta. Mari suhtumine ja tegutsemistahe laste heaolu nimel on direktori sõnul imetlusväärne ja eeskujuks kõigile lastega töötavatele inimestele. „Juhina pean oluliseks selliseid säravaid talente märgata ja luua võimalused neile oma ideede rakendamiseks. Esitasin Mari tunnustusele, kuna oma tegevusega on ta ammu ületanud tavamõistes oma tööülesannete piirid ning selline laste heaolu nimel tegutsemine väärib märkimist ja esiletõstmist ning seeläbi ehk innustab ka teisi sama tegema,“ rääkis Mägi.
Direktor toob välja mõne näite Laasi uuenduslikust mõtlemisest. Näiteks kui ühel päeval lapsed hommikusöögiks ettenähtud smuutit uute koostisosade harjumatu maitse tõttu ei söönud, võttis Laas smuutid ja tegi neist sügavkülmas pulgajäätised ning lapsed sõid isukalt ja küsisid juurde.
Sellel talvel korraldas naine koolieelikutele õppekäigu metsa, kus ta rääkis, kuidas looduses saab süüa teha, kasutades selleks käepäraseid vahendeid. Nii valmisid lõkkes tuhakartulid ja pajas keedetud kibuvitsatee. Selliseid vahvaid näiteid on direktori sõnul veel kümneid.
Laas ise ütleb aga, et selline tunnustus annab talle palju positiivseid emotsioone ja ta saab aru, et töö, mida ta teeb, on õige. „Muidugi ei saa seda tööd teha üksi, vaid suurepärase meeskonnaga ja Sipsiku lasteaed on parim selleks. Kõige enam innustab mind laste tagasiside ja see, et saan neid kaasata ning nendega koos tegutseda, see annab jõudu ja ideid edaspidiseks,“ ütles ta.
Tunnustusauhinda “Lastega ja lastele” annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni ja asutust: MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustus­amet, Õiguskantsleri Kantselei ja Vabariigi Presidendi Kantselei.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare