9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelMarju Metssalu austusavaldus elule läbi laulude

Marju Metssalu austusavaldus elule läbi laulude

Stina Andok / foto: Stina Andok.

Laulja-laulukirjutaja Marju Metssalu kinkis vähestele õnnelikele eelmisel neljapäeval, 31. mail Juuru rahvamajas intiimse soolokontserdi.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lõpetanud, kooridirigendi ja lauluõpetajana töötanud Marju Metssalu on kogu oma elu olnud ümbritsetud muusikaga. Kuigi helimaastikest inspireerunud ning selles valdkonnas ka pidevalt töötanud, ei ole ta saanud end siiani täielikult teostada solistina või pigem võib öelda, et muusikuna laiemas mõistes, kuivõrd saadab ta end kontserdil imeliselt hästi ka klaveril.
Lauluoskuse ja laulmise sügava kutsumuse kõrval peitub Marju Metssalus sõnade armastaja ja märkaja, kes leiab teinekord kultuuriväljaannetest mõned luuleread, mis teda kutsuvad, ning loob neile sobiva helitausta. Sõnad on teda sellisel ja teistel sarnastel viisidel inspireerinud mitmeid kordi. Tänu Marjule on saanud paljud tuntud ja vähem tuntud luuleread aegumatu helimärgise, mida ta võimalusel kuulajaskonnaga alati jagab.
Nii selgi korral. Juuru rahvamajas oli see esimene kontsert värskenduskuuri läbinud Päikesesaalis, milles uued, annetuste toel tellitud täispuidust toolid. Nende rahvamaja hüvede eest on ka Marju hea seisnud ning rahvamaja juhatajal Terje Kauril jätkus üksnes kiitvaid ja toetavaid sõnu Marju kontserdile saateks.
Umbes paaritunnise kontserdi jooksul tuli esitusele nii Marju enda poolt luuletustele kirjutatud muusika kui ka rahvusvaheliselt tuntud palasid, mis on läbi aegade püsinud Marju lemmikutena. Lisaks esitas lauljanna mõned pärimuslood nii kaugemalt kui ka siitkandist, pannes publikugi enesega kaasa laulma. Vahepalana laulmisele luges Marju ette ka mõned enda luuletused.
Lugude läbivaks sõnumiks näis olevat enese sisemusega kontakti saamine, oma koha leidmine suhetes maailma ja lähedastega, armastuse teekondade mõistmine ja omaksvõtmine. Lisaväärtusena jäi kõlama solisti puudutatus kaugetest minevikulauludest, mida enam uuena luua ei saa, saab üksnes austusavaldusena olnule taasesitada.
Kõike, mida Marju esitas, selgitas ta publikule ja aitas seeläbi mõtestada valitud palade tähendust ning süvendada nende mõju. Kogu õhustik – toetav publik, intiimne ja hea kõlaga saal, mis lasi Marju häälel võimsalt kanduda, kui ka muusiku enese leebe kohalolek – aitasid süüvida ja uneleda, lasta end triivida unenäolisse helide ja sõnade maailma. Nii mõnigi lugu liigutas tänu sellele sedavõrd, et kiskus pisara kuulajate palgele.
Tõenäoliselt oli Marju Metssalu Juurus antud soolokontsert esimene paljude järgnevate seas, kuna näib, et muusikul on, mida öelda ja soovi selle avaldamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare