14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSFOTOD: Suure politseiõppuse käigus harjutati ohtlike kurjategijate tabamist

FOTOD: Suure politseiõppuse käigus harjutati ohtlike kurjategijate tabamist

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Eile toimus Rapla- ja Harjumaal suur politseiõppus, mille käigus harjutati ohtlike kurjategijate tabamist. Peaaegu terve päeva väldanud sündmus jõudis oma kulminatsioonini Kõrvetaguse külas Märjamaa vallas.

Õppus algas kella kümnest Kiili alevis. Legendi kohaselt sõitsid seal kaks isikut autoga rahva sekka, mitu inimest sai viga, kaks hukkusid. Seejärel jõudsid sündmused juba Rap­lamaale, Urge Circle K tankla juurde, kuhu kurjategijad põgenesid. Tanklas toimus tulevahetus turvatöötajatega.
Pärastlõunaks oli õppus jõudnud aga Märjamaa valda Kõrvetaguse külla. See oli kurjategijate järgmine sihtkoht, kus võeti pantvangid. Olukorra lahendamiseks kaasati ka K-komando. Umbes kella kolme paiku sai sündmus lahendatud.
K-komando juht Hannes Perk ütles pärast õppust, et pantvangiolukordade lahendamine ongi üks K-komando põhiülesandeid ning selleks, et reaalsetele olukordadele võimalikult efektiivselt reageerida, tulebki selliseid õppusi läbi viia ja oskusi harjutada. Pantvangiolukorrad on keerulised, ettearvamatu sündmustekäiguga ning hõlmavad palju osapooli. Õppuse kohta ütles Perk, et saavutati loodetud eesmärk. See, kui hästi iga lüli oma ülesandega hakkama sai ja mida saaks paremini teha, selgub alles hilisema analüüsi käigus.
Perki sõnul ei tule selliseid olukordi Eestis õnneks väga tihti ette, kuid sellest hoolimata tuleb olla valmistunud.
Õppuse politseitaktika hindaja rollis oli Lääne prefektuuri eriettevalmistuse vaneminstruktor Raimo Kimmel. Tema sõnul korraldatakse selliseid õppuseid ikka selleks, et paremini reaalseteks olukordadeks valmistuda. Ka eilse legendi erinevateks osadeks jagamisel tuleb tõdeda, et need sündmused ei ole tänapäeva maailmas enam üldsegi mitte ebarealistlikud. Seda, kuidas õppus korda läks, hinnatakse hiljem, kuid Kimmeli sõnul eesmärk saavutati.
Enamasti püsitakse sellise õppuse ajal ühes kohas, aga seekord võeti asi suuremalt ette. „Tavaliselt oleme sarnaseid õppusi läbi viinud ühes kindlas kohas, ent seekord koostasime legendi selliselt, et sündmus areneks pikemalt ning liiguks ühest maakonnast teise,“ rääkis õppuse korraldaja, Põhja prefektuuri kriisireguleerija Janek Laaneväli.
„Harjutame kahe prefektuuri infovahetust ja jõudude juhtimist kriitilises olukorras. Ikka selleks, et reaalse sündmuse korral õigeid valikuid teha.“

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare