6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelÜks kodune jaanipäev

Üks kodune jaanipäev

Maris Adoma/foto: Maris Adoma.

Jaanitrall on taas läbi ja jaanipäevi peeti igal pool kogu Raplamaal. 22. juunil peeti jaani näiteks Eidaperes, Mahtras, Kehtnas, Valgus, Kabalas, Kaereperes, Vana-Vigalas ja Loodnal. 23. juunil aga Järvakandis, Raplas, Märjamaal, Juurus, Kuimetsas, Keavas, Hagudis, Haimres, Kohilas, Purkus, Kuusikul ja Järlepas.

Valikut, kuhu minna, oli inimestel küllaga. Kuid kas alati peab jaanipäeva tähistama kuskil mujal? Miks mitte veeta jaanilaupäev hoopis sõprade seltsis ja oma kodus. Nii otsustas üks sõpruskond alustada jaanilaupäeva toreda võistlusega.
Päeva alustati jaanipäeva autoorienteerumisega, milles osales 15 võistkonda. Kella poole kaheks kogunesid kõik tiimid Ingliste haridus- ja kultuurikeskuse ette, kus võistluse korraldaja Valter Nõmmik tutvustas reegleid ja jagas kätte kaardid, mille järgi orienteeruda. Orienteerumisega läbiti erinevaid paiku Juurust Lelleni välja. Aega raja läbimiseks oli kolm tundi ja punkte, kuhu tuli jõuda, oli kokku 46. Need olid kaardil tähistatud erinevate märkidega – ringide, ruutude ja kolmnurkadega. Kujundid näitasid punkti raskusastet ja vastavalt nendele jagati tiimidele ka punkte.
Igas punktis tuli üles leida lipik, kuhu oli kirjutatud suvaline täht või number, mille pidi endale üles märkima. Alati ei olnud aga lipiku leidmine kerge, vahel oli see peidetud kaardile märgitud kohast näiteks 100-200 meetrit eemale. Kes sellisel rajal lipiku üles leidis, sai endale kirja suurema arvu punkte. Võitsid kolm esimest tiimi, kes kogusid kõige rohkem punkte.
Orienteerumise võitis rallisportlase Elmo Allika tiim, kuhu kuulusid veel Marlen Pärtel, Ants Allika, Raimo Kook ja Triin Allika. Teise koha sai Anu Bortnik oma õdede Riina ja Airi Lohuga ning kolmandaks jäi Tõnu Nõmmik koos Reelika Jürissaluga. Kõik kolm tiimi said auhinnaks uhke karika, kus peal olid kuldne auto, minikarikas ja kaks finišilippu.
Orienteerumine läbi, liikus iga inimene omas suunas jaaniõhtut tähistama. Väike punt orienteerumisel osalenud inimesi liikus aga jaanipäeva pidama Ingliste külas asuvasse Männiku talusse, kus pererahvas lahkelt oma sõbrad vastu võttis. Kõigepealt grilliti liha ja jagati muljeid orienteerumisest. Kella 21 paiku süüdati jaanituli ja hakati sõitma vigursõitu autoga Lada 01, mille omanik on Ahti Kollo. Vigursõitu sõideti põllule tehtud rajal, mis tuli läbida slaalomis.
Rajale olid püstitatud puutoikad ja nende vastu minemisel või maha sõitmisel arvestati osaleja ajale juurde 5 sekundit. Võistluse jooksul sõideti toikaid maha ja suretati ka autot välja. Vaatamata sellele, et üks osalenud naine suutis maha sõita peaaegu kõik toikad ja riivas ka kuuske, ei andnud ta alla ja sõitis oma lõbuks veel kaks ringi otsa, kõik elasid kaasa ja kõigil oli lõbus.
Südaöö saabudes tegid naised maagilise ringi ümber tule, käies kolm korda päripäeva – see pidi tooma järgneval aastal õnne. Sellega veel aga jaanirituaalid ei lõppenud, üldlevinud kombe kohaselt otsustati jaanitulele midagi annetada. Tulle visati kringlitükke, leiba, kartulikrõpse ja münte, vanasti visati aga vilja, leiba, soola ja putru.
Õhtu lõpul nautisid viimased inimesed veel lõkkesoojust ning head ja paremat jaanilaualt. Kes soovis, sai käia ka tünnisaunas. “Käisin ise ka kodust eemal jaane pidamas, kuid veeta jaaniõhtu kodus pere ja tuttavate seltsis on isegi parem kui minna kuskile suure rahva hulka,” arvas Männiku talus elav Silver Selling. Uurides järgmise aasta jaanipäeva kohta, uskus pererahvas, et ka järgmised jaanid peetakse pigem kodus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare