11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSVald tegi Mahlamäe endise katlamaja omanikule ettekirjutuse

Vald tegi Mahlamäe endise katlamaja omanikule ettekirjutuse

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Maikuus kutsusid Rapla valla esindajad kohtumisele Mahlamäe tänava ääres asuva endise katlamaja kinnistu omaniku Alsen Transpordi OÜ juhatuse liikme Sergei Nesterovi ja omavahel lepiti kokku tähtajad erinevate ülesannete täitmiseks. Paraku ei ole kokkuleppest täies mahus kinni peetud ning juuni alguses tegi vald omanikule sunnirahahoiatusega ettekirjutuse.


Maikuisel kohtumisel lepiti kokku kaks olulist tähtaega. Sama nädala lõpuks ehk 11. maiks tuli omanikul esitada esialgne ehitusloa taotlus ehitise lammutamiseks. Kuigi pöördumine ehitisregistrisse tehti ära, tekkisid omanikul ilmselt raskused andmete sisestamisel ning taotluse esitamine jäi pooleli.
14. maiks lubas omanik piirata kõrvaliste isikute juurdepääsu lagunemisohtlikule kinnistule. Võrkaed sai küll parandatud ning paar hoiatavat silti paigaldati samuti, kuid sulgemata jäid Mahlamäe tänava poolsed autoväravate alused, mis jätab piisavalt suure avause soovi korral läbipugemiseks. Kinnistul on tihti probleem aga just lastega, kes lagunemisohtlikusse hoonesse uudistama lähevad. Samuti tuli omanikul paigaldada hoone varisemisohust teavitavad hoiatussildid igale maja küljele.
„Omanik küll tegutseb, kuid paraku mitte sellises ulatuses nagu oleme kokku leppinud,“ ütles valla järelevalvespetsialist Aime Linke. Valla esindaja käis olukorraga tutvumas nii 15., 21. kui ka 28. mail, samuti oli Linke telefoni teel ühenduses kinnistu omanikuga. Viimasele paikvaatlusele tuginedes asus vald seisukohale, et juurdepääs kinnistule ei ole ikkagi piisavalt takistatud.
Hoone on lagunemisohtlik ning asub kortermajade vahetus läheduses ning seetõttu on vald otsustanud teha omanikule ettekirjutuse, milles on neli punkti ehk nõuet. Kaks neist tuli omanikul täita viivitamatult.
Ettekirjutuse kohaselt tuleb omanikul kohe tagada, et hoone igal küljel oleks maja ohtlikkusest teavitav silt, ning sulgeda Mahlamäe tänava poolsed autoväravad selliselt, et need ei võimaldaks kinnistule ligipääsu.
Ettekirjutus on tehtud sunniraha hoiatusega. Iga punkti puhul on välja toodud eraldi summa, mille vald võib ettekirjutuse täitmata jätmisel eraldi otsustusena omanikule määrata. Eelpool nimetatud punktide puhul on sunniraha suurus 500 eurot. Sunniraha võib omakorda määrata korduvalt, kuni ettekirjutuses esitatud nõuded on täidetud.
Linke ütles, et omanik lubas telefoni teel esimesed kaks punkti eelmise nädala lõpuks täita. Kui need ei saa aga ka selle nädala jooksul korda, koostab Linke omanikule järgmise nädala alguses sunniraha otsuse.
Ettekirjutuses nõutakse ka, et siiani ehitisregistrisse esitamata vormikohane ehitusloa taotlus hoone lammutamiseks koos nõuetekohase lammutusprojektiga tuleb esitada hiljemalt 6. juuliks. Ettekirjutuse viimane punkt sätestab, et kinnistul olev hoone tuleb lammutada hiljemalt selle aasta 20. septembriks. Taotluse tähtaegselt esitamata jätmise eest võib vald välja mõista sunniraha 1000 eurot ja hoone tähtaegselt lammutamata jätmise eest 3000 eurot.
Linke selgitas, et tähtajad on määratud spetsialistidega konsulteerides nii, et need oleksid omanikule realistlikult täidetavad.
Samal ajal on kinnisvaraportaalis www.kv.ee üleval ka kinnistu müügikuulutus. Müüja on kohtutäitur. Maikuisel kohtumisel ütles ka Nesterov, et ettevõttel on majanduslikud raskused.
Endise katlamaja kinnistu läheb avalikule enampakkumisele 10. juulil alghinnaga 60 563 eurot. Enampakkumine lõppeb 17. juulil. Linke on kohtutäituri tegevusega kursis ning samuti on kohtutäiturit informeeritud Rapla vallavalitsuse kavatsusest kinnistu omanikule hoone lammutamise ettekirjutus koostada. Samuti selgitati kohtutäiturile, et olenemata võimalikust omanikuvahetusest on hoone lammutamine siiski esimene prioriteet. Kohtutäitur oli Linke sõnul sama meelt ja leidis, et hoone lammutamine kinnistu väärtust ei vähenda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare