11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSJuuru noored tegid tutvust capoeiraga

Juuru noored tegid tutvust capoeiraga

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Juuru noortetoa lastel avanes neljapäeval, 28. juunil harukordne võimalus teha tutvust capoeiraga. Tegemist on 18. sajandil Brasiiliast alguse saanud kultuurinähtusega, mis on ühel ajal mäng, tants ja võitluskunst.


Harukordsest võimalusest haaras kinni kümmekond Juuru noort. Eesti mõistes on capoeira üsna eksootiline nähtus, millega tegeletakse põhiliselt Tallinnas. Neljapäevase treeningu viisid Juuru rahvamaja tagusel muruväljakul läbi Tambor Capoeira treenerid. Seda sel põhjusel, et Tallinnast pärit capoeira-huvilised veetsid möödunud nädala Tarsi talus laagris. Seal on nad treenimas käinud juba mitu suve järjest, kuid seekord oli esimene kord, kui kaasati ka kohalikke inimesi.
Lisaks Juuru noortele olid kohal ka Tambor Capoeira õpilased ning seega oli koos treeneritega üritusel kohal üle kahekümne inimese. Kõik osalejad istusid ringis ning treenerid näitasid capoeirale omaseid harjutusi. Kuigi seda peetakse muude asjade seas ka võitluskunstiks, ei saavutata selle tegevuse käigus füüsilist kontakti. Seega sarnanebki see pigem tantsuga. Eriti arvestades, et kogu tegevus käib muusika ja laulmise saatel.
Capoeira on küll Brasiiliast pärit kultuurinähtus, ent samas on sellel ka tugevad sidemed Aafrika kultuuriga. See tekkiski Mustalt Mandrilt pärit orjade seas, kellel oli keelatud võitluskunste õppida. Seetõttu maskeeriti oma liigutused tantsuks ning saadi sellega isekeskis tegeleda. Kõige selle tulemusena on tänapäevaks välja arenenud capoeira-nimeline kultuurinähtus. Osalejate jaoks on tegemist füüsilise pingutusega, pealtvaatajatele nauditava vaatemänguga.
Juuru noored kõige keerulisemaid harjutusi loomulikult tegema ei pidanud. Tambor Capoeira treenerite käe all alustati lihtsamate liigutustega. Vikipeedia kirjeldab capoeirat nii: “Capoeirat iseloomustavad väledad keerukad liigutused, mida sooritatakse maas, hüppelt või kätel, pea alaspidi. Suur tähtsus on tehnikal ja tegevus toimub alati muusika saatel.” Esialgu oli see treening ühekordne üritus. Samas ei välistanud Juuru noortetoa juhatajad, et kui see lastele väga meeldima hakkab, võib sügisel veel treeninguid tulla.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare