-2.3 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSKehtna KHK vilistlased pälvisid maaeluministri tunnustuse

Kehtna KHK vilistlased pälvisid maaeluministri tunnustuse

Mariliis Vest/Foto: Angelika Lebedev.

27. juunil tunnustas maaeluminister Tarmo Tamm paremaid maamajanduslike erialade lõpetajaid. Kiituse osaliseks said ka kaks Kehtna kutsehariduskeskuse liikurmasinate tehnikuks õppinud vilistlast, Jüri Lohk ja Taavi Vihmann.

Maaeluministeeriumi teadus- ja arendusosakonna peaspetsialist Liina Kaljula ütles, et koolidele on antud õigus otsustada ja kaasa rääkida, keda esitatakse maaeluministri vastuvõtule. „Meie arvates on see ilus traditsioon, et valdkonna ministeerium hindab kõrgelt maamajandusvaldkonna õppeasutuste panust sektoris järelkasvu koolitamisel. Noortele kuulub tulevik! Eks me kõik vajame tunnustamist ja see on ministeeriumi tänu tehtud tööle,“ kirjeldas Kaljula tunnustamise olulisust.
Vihmann ja Lohk õppisid Kehtna KHK-s liikurmasinatehnikuks, mis on koondnimetus rasketehnikale nagu traktor, metsatöömasin, buldooser jm ehitusmasin, samuti kaitseväe, politsei ja päästeteenistuse spetsiaaltehnika. Valitud eriala tunnistuse said noormehed äsja lõppenud õppeaastal, 22. juunil. Praktika läbis Vihmann ettevõttes Konekesko AS, olles viis nädalat välispraktikal Saksamaal. Lohk läbis praktikaaja Pae Farmer OÜ-s. Mõlema noormehe praktikajuhendajate tagasiside oli Kehtna KHK tehnikavaldkonnajuhi Ülo Kannelmäe sõnul väga positiivne.
Viimasel õppeaastal oli poiste erialajuhendaja Mati Männa, kelle sõnul oli kogu grupp tugev ja väljalangevus väike. Taavi ja Jüri sobisid õpetaja sõnul omavahel väga hästi kokku, sest nende tööjaotus oli alati paigas. „Vihmann oli hea iseõppija ning haris end alati juurde. Õppetöös olid mõlemad väga kohusetundlikud ning neile ei pidanud kunagi midagi kaks korda ütlema, sest tegid alati neilt nõutu ära. Nad ei vaielnud vastu ega targutanud,“ lisas Männa.
Noormeeste siht oli juhendaja sõnul kindel – minna edasi kõrgkooli. Mõlemad võtsid samuti aktiivselt osa valdkonnaga seotud koolivälistest väljasõitudest. Männa tõdeb, et liikurmasinatehnikute eriala on jätkuvalt ebapopulaarne, kuid äärmiselt vajalik. Tööjõupuudus on valdkonnas väga suur. „See eriala on meil koolis pidevas arengus ning kvaliteeti püüame tõsta iga päev,“ ütles ta.
Vihmann ise rääkis, et valis Kehtna KHK mitmel põhjusel: tal oli huvi põllumajandustehnika remondi vastu, Kehtna on ainuke kool, mis rasketehnikat õpetab, ning samuti oli tal koolis võimalik omandada T-kategooria juhiluba. Tunnustuse kohta ütleb uje noormees, et äramärkimist vääriks ka paljud teised: „Ju oli õnne lihtsalt. Tehnikavaldkonnas on teisi palju nutikaid inimesi veel.“ Edasi viib tee Vihmanni kaitseväkke ja pärast seda plaanib ta Tallinna Tehnikakõrgkooli samalaadset eriala õppima minna. „Ei ole kindel, kas just liikurmasinatehniku erialal elu edasi läheb, aga ilmselt tehnikalähedasel erialal kindlasti,“ ütles ta. Lohult kahjuks polnud võimalik tema valikute kohta kommentaari saada.
Maaeluminister õnnitles paremaid lõpetajaid järgmiste sõnadega: „Kindlasti olete oma peas mõtisklenud, mis on edu valem. Mul ei ole seda teile küll valmis kujul kaasa anda, aga usun, et edu valemisse kuuluvad erialane haridus ja pidev enesetäiendamine.“ Ta innustas noori tundma huvi ümbritseva vastu, katsetama, uurima ja leiutama. „Ärge leppige keeruliste küsimuste puhul lihtsate vastustega ega aegunud lahendustega. Leidke uusi alternatiive ning pakkuge värskeid lahendusi. Mõelge suurelt ja tehke oma ideed teoks!“
Lisaks andsid lõpetajatele oma tänu- ja motivatsioonisõnad edasi Maaülikooli õppeprorektor Endla Reintam, Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak ning Põllumajanduse ja Registrite Informatsiooni Ameti (PRIA) peadirektor Jaan Kallas.
„Kuidas ühendada aastasadadega kogutud talupojatarkus moodsa tehnoloogia võimalustega? Kuidas teha seda nii, et meie looduskeskkond ja mullaviljakus säiliks ning meie maaelu oleks jätkusuutlik? Kuidas toota tervislikku ja puhast toitu ning olla konkurentsivõimeline üha karmistuvas turukonkurentsis? Need on küsimused, millele loodetavasti leiate vastused, head lõpetajad! Teie, kes te võiksite olla ühenduslüliks traditsioonide ja tuleviku vahel!“ rääkis Arnold Pastak.
Maaeluminister tunnustas vastuvõtul maaeluministeeriumis paremaid maamajanduslike kutseõppeasutuste, Eesti Maaülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi põllu- ja maamajandusvaldkonna erialade lõpetajaid. Tänuüritus sai teoks juba 20. korda. Nii Vihmann kui ka Lohk on kutsutud ka presidendi vastuvõtule.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare