13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelAltveski noortelaagris on õpipäevi kõigile soovijatele

Altveski noortelaagris on õpipäevi kõigile soovijatele

Helerin Väronen / Foto: Helerin Väronen.

Kuusiku Altveskil on praegu, juulikuus, Loovuskose noortestuudio MINA OLEN noortelaager, kus on ka avalikud õpipäevad, kuhu oodatakse peale laagriliste samuti nende lähedasi ning teisigi kuulajaid-vaatajaid.

Uurisime lähemalt, kuidas lastel laagrielu käib ja mida nad õpitubades õpivad. Laagri olustik nägi välja justkui hetk Bullerby laste loost. Eri vanuses lapsed tegutsevad koos ja on tunda, et Altveski on koht, kus neil on hea olla.
Eelmisel neljapäeval, 5. juulil oli esimene õpituba, kus Liina Meta Kuuskman ja Evald Piirisild jagasid loodustarkusi ning õpetasid ohutiste ja unenäopüüdjate tegemist.
Loodus mängis sel päeval natuke vingerpussi ja õpitoa algus venis paduka ja müristamise tõttu, mis lastele pakkus küll ohtralt nalja. Veel enne meisterdamise algust rääkisid Liina Meta ja Evald natuke lähemalt ohutiste tagamaast. Vanarahvas tegi ohutisi selleks, et kõike kurja ja paha endast eemal hoida. Samamoodi hoiab unenäopüüdja eemal halvad unenäod. Neid kahte annab edukalt omavahel ka ühendada.
Eriti kasulik on ohutisi teha pühade ajal, siis on neil suurem jõud. Ohutis valmistatakse üldjuhul puupulkadest ja eri värvi lõngadest ning iga värv võib omada mõtet, näiteks võib see Evaldi arvates tähistada siitilmast lahkunud sugulast. Nii võib oma ohutise sisse punuda kogu oma eelneva sugupuu, esiemani välja ja luua eelnevate põlvedega endale tugev kaitse.
Evald rääkis lähemalt erinevatest ilmadest – on see ilm, kus meie viibime, ja teine ilm, kus viibivad surnute hinged, ning on maa-alune ilm, kus elavad väeloomad, mille energiad (maa, tuli, vesi) annavad inimesele jõudu. Kui näiteks kanda kaelas mõnda erilist ehet, on seda hea vahepeal jõevees puhastada, et see saaks uut jõudu endasse koguda.
Liina Meta lisas juurde, et ohutist ei ole vaja igavesti hoida, vanarahval oli kombeks pärast ohutise kasutamist see ära põletada ja uus teha. Ohutise tegemine ise loob juba head meeleolu ja selle tegemise ajal mõeldud mõtted on justkui loitsud. Liina mainis ka seda, et koristamine mõjub maagilise tegevusena, see loob ühtaegu nii puhtust enda ümber kui ka enda sees.
Selleks aga, et ohutist või unenäopüüdjat teha, oli vaja umbes kolme mitte väga pikka ja mitte väga jämedat oksa, mida oleks hea ringiks painutada. Head puud selleks on Evaldi sõnul näiteks pihlakas ja paju. Kuid selleks, et metsalt midagi võtta, tuleb talle ka midagi anda. Nii anti igale lapsele kaasa jupike punast lõnga, mille pidi enne okste võtmist puule vastutasuks siduma. Evald õpetas, et metsavanale tuleb ka midagi viia, näiteks seekord puistas ta tema jaoks natuke tubakat laiali.
Okste lõikamine käis nugadega ja nende kohta kehtis reegel, et niisama noaga ei rapsita, kuna muidu tõmmatakse endale mingi jama kaela. Niimoodi võib isegi metsas ära eksida või jalaluu murda, kui metsale haiget tehakse.
Enne metsatukast väljajõudmist tabas aga laagrilisi järjekordne vihmahoog. Kedagi lastest see aga ei häirinud ja ohutiste ning unenäopüüdjate meisterdamine läks täie hooga käima.
Pühapäeval, 8. juulil käis noortega rääkimas Marge Järvi, kelle teema oli erivajadustega koos elamine. Ta luges ette jutukese, mis näitas, kui erinevate inimestega me päeva jooksul kokku puutuda võime. Arvestades kuulajate vanust, ei hakatud väga sügavuti minema. Tänapäeva lastel puudub aga Marge sõnul valehäbi. Varem ei julgetud teistsuguste inimestega suhelda, tänapäeval ollakse neil teemadel julgemad.
Kuni 2. augustini on aga õpitubasid tulemas veelgi. 12. juulil on veeharrastuste päev, kus Helen Link juhendab ujumist, Jüri Jaanson õpetab sõudmist ja saab sõita vesijalgratastega. Järgmisel neljapäeval minnakse vaatama Terje Luige (eelkõige on ta tuntud filmist “Vallatud kurvid”) Raba talu aeda.
21. juulil tuleb keskkonnatarkusi jagama Aivo Rahuoja ja Marje Berlokko juhendamisel maalitakse tekkinud mõtteid ning tundeid üles. Oma naha ja lihaste eest hoolitsemist õpetavad 26. juulil Elizabeth Arand ja Brigita Murutar. 27. juulil on Soone talus indiaanisaun ja 2. augustil õpetab Alo Murutar vetelpääste võtteid.
Noortelaagri üks tulemus peale uute teadmiste ja sõprade on aga ka üks etendus, mille proovid terve juulikuu jooksul käivad. Katastroofikomöödia “Merehädalised” kontrolletendus kohalikule rahvale on 3. augustil ja esietendus Altveskil 4. augustil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare