11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKultuurivalgus pani Varbola linnuse särama

Kultuurivalgus pani Varbola linnuse särama

Helerin Väronen / Foto: Aivi Tugedam

Eelmisel laupäeval, 7. juulil oli Varbola maalinnuses kogukondlik käsitöö-kontsertõhtu „Kultuurivalgus linnuses“. Sündmus oli osa Eesti ja Soome ühisprojektist Lights On!

Õhtu linnuses algas torupilli ja Vändra ansambli Linnutaja saatel. Pärnu rahvakultuuriseltsi Kirnase sega- ja naistantsurühm tegid esinemise lõpus ka rahvaga ühistantsu. Kontsertõhtu korraldaja Liisa Ojala esines koos sõbranna Kaidiga, kes oli ka lugude autor. Kohalik rahvatantsurühm Varbola Piigad kutsus omale alguses seltsiks tantsima ka Pärnu tantsijad. Ühed vahvamad tantsud naisrühma esituses olid „Vihmaloits“ ja „Nõianeitsi“.
Micku esinemine oli ilmselt paljudel selle õhtu oodatuim ja ootajad ei pidanud pettuma. Mickuga liitus ka tema lava- ja elukaaslane Angeelia, ning sellisesse suveõhtusse sobivamat romantilist esinemist annab otsida. Varbola väike lava oli muudetud eriti mõnusaks, just täpselt selliseks kohaks, mida tahaks endalegi koduaeda. Liisa tunnistas pärast, et selle lava kaunistamiseks võttis ta kodunt kaasa kõike alates diivanipatjadest kuni toolideni välja.
Ühe enda vana loo „Garden“ kohta rääkis Angeelia, et see lugu sündis põllul musitseerides, kus teda tuli kuulama uudishimulik hirv. Angeelia mõelnud siis, et kui see lugu sobib loomadele, siis julgeb ta seda ka inimestele esitada. Mick lisas seepeale, et tema on ka niimoodi metsas musitseerinud, kuid temast jooksid küll loomad eemale.
Õhtu lõpetas pärimusmuusik Mari Tammar, kelle regilaulud olid mälestuseks hiljuti lahkunud Mikk Sarvele. Põnevaks tegi Mari esinemise see, et ka Mikul lasti nii-öelda sõna sekka öelda, ehk Mari lasi laulmiste vahel kuulata üht kunagist salvestust Mikuga. Mari alustas päikeseloitsuga ja see oli vägagi sobiv, oli ju päike sel päeval kohaletulnuid vägagi hoidnud.
Juttudest, mida Mikk salvestuses rääkis, oli näiteks üks sellest, kuidas šamaanikeel on väga sarnane meie regilauluga ja regilaul on see, mille kaudu saab taastada sidet esivanematega. Nii et Varbola linnuses, kogukonna keskel, kus oli niigi tunda esivanemate kohalolu ja väge, oli regilaulu laulmine väga õigel ajal. Regilaul suudab luua väga suuri asju ja selle tõestuseks rääkis Mikk lindistuses, kuidas Tallinna Vanalinnapäevadel esitatud väravamängu regilaulud andsid tõuke öölaulupidude traditsioonile.
Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia Eesti ja Soome ühisprojekti Lights On! eesmärk on valgustada erinevaid paiku nii Eestis kui ka Soomes. Eestis on selleks valitud neli kohta, üks neist Varbola linnus, ja arvestades, et sel päeval käis linnusest läbi umbes 200 külalist ja 40 esinejat, kellest nii mõnigi sattus linnusesse esimest korda, võib ürituse kordaläinuks lugeda.
Läbiviijana pidas Liisa üritust samuti väga kordaläinuks. Ta oli küll kartnud, et käsitöömüüjad ei saa omal kütuserahagi tagasi, kuid kõik müüjad olid päevaga vägagi rahule jäänud ja öelnud lausa, et müük oli parem kui Hansapäevadel. Varbola Noortestuudio oli samuti oma tehtud asjadega väljas ja neilt ostes sai toetada stuudio tegemisi. Väikeste tüdrukute seas olid igatahes noortestuudio meisterdatud klõpsuga kõrvarõngad väga populaarsed.
Nobenäppude jaoks olid linnuses ka töötoad, mis olid Liisa sõnul erakordselt populaarsed. Seal sai paela punuda, nahale tikkida ja klaaspurke kaunistada. Söögi ja joogi eest hoolitsesid kohalikud kondiitrid, käsitööburgereid valmistav Perrooni kohvik ja kuumi jooke pakkuv Kohvibaas.
Liisa kiitis koostöö eest kohalikke inimesi, eriti Kohvibaasi perenaist Maili Metssalu, ja Piret Linnamäge, kes lubas, et sarnane üritus tuleb ka järgmine aasta ja veel suuremalt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare