-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArtikkelOkta Centrumis käivad “Hüvasti, NSVL” võtted

Okta Centrumis käivad “Hüvasti, NSVL” võtted

Siim Jõgis / Foto: Siim Solman.

Juulikuus käib Okta Centrumis ja selle ümbruses tõeline sagimine. Seal algasid režissöör Lauri Randla esimese täispika mängufilmi “Hüvasti, NSVL” võtted. Raplamaa Sõnumitel avanes eksklusiivne võimalus heita pilk võttepaiga keskmesse. Meile näidati filmi valmimist harukordselt lähedalt neljapäeval, 12. juulil.

Okta Centrum – kaheksanurkne ehitis Mahlamäe elamurajooni külje all. Kes oleks võinud arvata, et just seal hakkab sündima Raplamaa filmiajalugu. “Hüvasti, NSVL” on humoorikas ja haarav üleskasvamise lugu Johannesest, kes sündis enneaegsena oma tudengist üksik-wemale ning jäi vanavanemate kasvatada 1980-ndate Eestis. Ettevõtliku Johannese saatus on olla üksildane ja teistest erinev, kuni ta 10-aastasena leiab oma esimese armastuse. Samal ajal kukub foonil kokku Nõukogude Liit. Loomulikult ei valmi terve film Raplas. Lisaks filmitakse 2018. aasta suvel ja sügisel Sillamäel, Tallinnas ja Viljandis.

Õismäe korter

Režissöör Lauri Randla sõnul valiti Raplas asuv Okta Centrum üheks filmimise kohaks just seetõttu, et sinna saab üles seada mitu võttepaika. Sel hetkel, kui Raplamaa Sõnumid salvestamisele lähedale lubati, oli Okta Centrumi teise korruse saali ehitatud rekonstruktsioon Õismäe korterist. Parajasti filmiti seal stseeni, kus peategelane Johannes (näitleja Niklas Kouzmitchev) püüab teiste lastega sõprust luua.
Aga eriti muljetavaldav oli korteri rekonstruktsioon ise. Kõrvaltvaataja pilgule tundub esialgu arusaamatu, miks üldse on vaja Okta Centrumi teisele korrusele rajada Õismäe korterit. Kui on vaja sellises paigas filmida, siis on meil ju Tallinnas olemas reaalne Õismäe ja sealsed korterid.
Tegelikult saab sellele küsimusele vastuse võtteplatsil juba esimeste sammudega. Nii palju vajaminevat kraami ei ole lihtsalt võimalik mõnda tegelikku korterisse ära mahutada – rekvisiidid, kostüümid, video- ja audiotehnika, ehitusmaterjalid. Kõik need asjad ja palju muud peab ju võttepaigas oma koha leidma. Rääkimata 40- kuni 60-liikmelisest meeskonnast, kelle koostööna film valmib. Okta Centrumis oli selleks lahedalt ruumi. Ka õhkkond oli kaheksakümnendate lõpule ja üheksakümnendate algusele sobilik.

Võtteplatsi neli keelt

Aga korter ise oli tõesti muljetavaldav. Nii seest kui ka väljastpoolt. Pettis kergesti ära, et tegemist ei olegi tegeliku koduga. Mõeldud oli kõige peale – et valgus paistaks õige nurga alt, et rekvisiidid näeksid välja ajastukohased ning et see kõik oleks filmi vaatajale usutav. Omaette efekti pakkusid robustsed, tolmused ja lindude väljaheidetega “kaunistatud” aknad. Ei ole liialdus öelda, et usutava pildi loomiseks oli tõesti palju ära tehtud. Filmimise hetkel istusin täpselt režissööri selja taga. Tema juhatas vägesid. Tema oli ainuke, kes tohtis sel hetkel häält teha.
Huvitav oli kuulata, et režissöör jagas korraldusi vastavalt vajadusele kas eesti, vene, inglise või soome keeles. Põhjus seisneb selles, et võtete kallal askeldas tõeliselt rahvusvaheline seltskond. Muide, neid kõiki keeli saab kuulda ka filmis.
Juba ruumi sisenemisel rõhutati Raplamaa Sõnumite esindajatele, et vaikus tähendab võtte hetkel kõike. Telefon tuli lülitada lennurežiimile, sest väga tundlikud mikrofonid oleks isegi telefonide vibreerimise salvestanud. Pisut liialdades võib öelda, et kui parajasti kaamera töötas, ei julgenud ma neelatadagi. Võtteplatsil viibida võimaldati meile umbes pooleteiseks tunniks.

Valmib 2019

Kui kõik läheb plaanipäraselt, tuleb film “Hüvasti, NSVL” välja juba järgmisel aastal. Kogu projekti eelarve on 1,5 miljonit eurot ja filmi pikkus on 90 minutit. Lisaks Niklas Kouzmitchevile löövad näitlejatest kaasa Nika Savolainen, Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Pääru Oja, Jekaterina Novosjolova, Elene Baratšvili, Dima Bespalov, Anne Reemann, Liina Tennosaar, Piret Krumm ja Viktor Lanberg. Filmi stsenarist, režissöör ja helilooja on Lauri Randla, operaator Elen Lotman, kunstnik Jaana Jüris, kostüümikunstnik Mare Raidma, produtsendid Peeter Urbla (Eesti) ja Mark Lwoff (Soome). Filmi tootjad on Exitfilm ja AB Bufo OY (Soome). Tootmist toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmifond, Soome Rahvusringhääling YLE ja Euroopa Kaastootmisfond Eurimages.

NB! “Hüvasti, NSVL” otsib huvilisi taustanäitlejateks.

Huvilistel tuleb ühendust võtta aadressil [email protected].

Juba on kokkuleppele jõutud Rapla Kesklinna kooli mõnede õpilastega, aga režissööri assistent Piret Toomvap-Schönberg ütles, et huvilisi otsitakse veel. Ja kui juba Raplas filmitakse, oleks tore, kui neid leiduks ka siit piirkonnast.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare