9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKaiu tuletõrjesportlased on Eesti kolmandad

Kaiu tuletõrjesportlased on Eesti kolmandad

Mariliis Vest / foto: Mariliis Vest.

20. juulil toimusid Jõgeva linna staadionil Eesti meistrivõistlused tuletõrjespordi võistkondlikel aladel. Rapla maakonna Kaiu mehed saavutasid mootorpumbaga hargnemises auväärse kolmanda koha.

Jõgevale olid kohale tulnud nii naiskonnad, meeskonnad kui ka noorte esindused. Esimene võistlusala oli 4×100 meetri tuletõrjeteatejooks, mis koosnes neljast etapist. Võistkonna eesmärk oli toimetada joatoru, mida kasutati teatepulgana, finišisse, ületades teel kõik takistused. Esimesel osalejal tuli startida keppredeliga ning ületada 2.30 meetrit kõrge tuletõrjemaja. Teine võistleja pidi ületama etapil asuva kuni kahe meetri kõrguse plangu ning joatoru edastama kolmandale sportlasele.
Edasi tuli maast haarata voolikrullid, ületada nendega poom, sooritada voolikuühendus ning anda joatoru edasi järgmisele jooksjale. Viimane osaleja haaras jooksu pealt pulberkustuti, asetas selle poole tee peal püstises asendis seisma ning finišeeris. Kaiu mehed säärast võistlust varem praktiseerinud polnud, kuid osaleda otsustati sellegipoolest. Teistele võistkondadele jäädi küll alla, kuid üldsegi mitte pikalt ja palju.
Päeva teine osa oli see, milleks kaiukad kohale olid sõitnud – mootorpumbaga hargnemine. Raplamaa etappidel on mehed harjunud võistlema MP800 tuletõrje mootorpumbaga, mida tuleb jalgvändast käima lüüa, aga Eesti meistrivõistlustel oli kasutuses hoopis uhkem ja uuem, starteriga mootor. See tähendas, et aparaadi käimasaamiseks piisas nupuvajutusest. Säärast aparaati kaiukatel omast käest võtta ei olnud, kuid lahked konkurendid Pärnu-Jaagupist laenasid enne võistlusi pooleks päevaks võistluspumpa, et sellega tutvuda ja mõned korrad trenni teha.
Mootorpumbaga hargnemine toimub järgmiselt: seitsmeliikmeline meeskond stardib alusest kümne meetri kauguselt. Alusel asuvad komplekteeritud tuletõrjevoolikud ja mootorpump ning nelja meetri kaugusel veemahuti. Sportlastel tuleb ühendada voolikud, toimetada vesi mahutist mootorpumpa, käivitada mootor ning joosta lahti voolikud kuni tulejooneni, mis asub kuni 85 m kaugusel alusest. Joameestel tuleb tulejoont ületamata täita neist 5 m kaugusel asuvad märklauad. Aeg fikseeritakse, kui märklaua anumates on 10 liitrit vett, millest annab märku signaallamp.
Igale võistkonnale anti kaks katset. Hiljem selgus aga, et mahuti oli asetatud pumbast kaugemale, kui see oleks pidanud olema, ning võistlejad said veel ühe võimaluse.
Tasavägises võistluses saavutasid Kaiu mehed väärika pronksmedali ajaga 35,94, jäädes teise koha saavutanud Tõrvast maha täpselt ühe sekundiga. Esikohale võitlesid end Pärnu-Jaagupi mehed ajaga 33,53. Kokku osales võistlusel viis meeskonda. Kaiu meeskonda kuulusid: Dan Heinleht, Marten Kivinukk, Sander Kivinukk, Madis Akkatus, Harri Jõessaar, Tarmo Tanvel, Andrian Niinemets. Meeskonna treener on Rünno Leinberg.
Kaiu meeskonna kapten Dan Heinleht ütles, et viimati osalesid kaiukad Eesti MV-l 2000. aastate algusepoole. Mõte nüüd taas esindusega välja minna tekkis tema sõnul juba eelmine aasta, kuid siis langes EMV Kaiu oma tuletõrje 90. aastapäeva ja Helmut Puki mälestusvõistlusega samale ajale. „Kuna üritust olime juba umbes aasta aega ette planeerinud, otsustasime mitte eestikatele minna,” ütles ta ning lisas, et selgi aastal ei olnud see minek nii lihtne, sest võisteldakse teise pumbaga kui maakonnas.
„Selle uue pumba laenuks hankimine on omajagu asjaajamist. Siinkohal peakski tänama Rünnot, tänu kellele pump üheks päevaks meie kätte sai ja võistlustel osalemine võimalik oli,” ütles Heinleht. Ta tunnistas, et kindlasti oleks MP800-ga mugavam võistelda olnud, sest sellega on rohkem kokku puututud ja süsteem on selgem.
„Võistlustel andis ainult üks trennipäev tunda küll, kuna pärast iga katset leidsime midagi, mida muuta, et aega parandada. EMV medal on olnud eesmärgiks algusest peale ja minu jaoks oli see kolmas koht kordaminek, kuigi esikoha tulemus ei olnud meie jaoks võimatu ja see natuke kripeldab. Nüüd on mõtted juba järgmises aastas, et veel parem tulemus teha,” rääkis Heinleht.
Juba järgmisel päeval, 21. juulil leidsid Vana-Vigalas aset pritsimaja avamisele pühendatud tuletõrjespordi võistlused ehk MP800 karikasarja etapp. Naiste arvestuses saavutasid esikoha Vahastu naised tulemusega 32,35, teisele kohale tulid Lokuta naised ajaga 33,84 ning kolmandale lellekad 40,17. Meeste arvestuses said kuldmedali Lelle mehed ajaga 34,71, hõbemedali Laukna 42,06 ning pronksi Vahastu tulemusega 46,27. Noortest osalesid etapil vaid Lokuta noored, kelle aeg oli 24,92.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare