-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSInglise koor Rapla kirikus

Inglise koor Rapla kirikus

Tiiu Luht / Foto: Tiiu Luht.

Suvi on puhkuste ja rännuaeg, mis loob võimaluse kohtuda ootamatult huvitavate külalistega. Üks selline kokkupuude oli Rapla Maarja-Magdaleena kirikus Inglismaa Surrey krahvkonnas tegutseva harrastuskooriga Vivace Chorus.

Üllatav oli juba see, kui esinejad kirikus altari ees koha sisse võtsid: kolm täispikka rida lauljaid. Ega nii suurearvulisi koore just palju esinemas ei näe, või ehk ainult siis, kui tegemist on ühendkooridega või kui on päris laulupidu.
Kavalehe järgi kuulub koori 150 mitmesuguste elualade esindajat, keda seob armastus koorilaulu ja muusika vastu üldse. Esinetud on mainekates kontserdisaalides oma kodulinnas, Londonis, osaletud nõudlikes muusikaprogrammides. Ja tava on teha suviseid kontserdireise. Rapla kirikus oligi üks osa niisugustest suvereisidest.
Kontserdi esimestest hetkedest peale täitsid kiriku võimsad helid. Programmi oli valitud Euroopa vaimuliku koorimuusika kaunimad pärlid läbi aegade, nagu kavalehel märgitud, alates 17. sajandi heliloojatest tänapäevani: G. F. Händel, W. A. Mozart, C. Frank, P. Tšaikovski, S. Rahmaninov, A. Arenski, R. Dubra, J. Rutter jt. Eesti heliloojatest oli esindatud Arvo Pärt.
Rahvusvaheliselt tunnustatud dirigendi Jeremy Backhouse’i käe all on tegutsenud Inglismaal mitmed muusikalised kollektiivid, kes on tunnustust teeninud ja auhindu korjanud. Vivace Chorus´e muusikaliseks juhiks ja peadirigendiks sai lugupeetud koorijuht 1995. aastal.
Elamus oli jälgida koori ja dirigendi vastastikust suhtlemist muusikas, imetletav oli dirigendi väga täpne koostöö oreliga. Organist William Nicholson, kes töötab Westminister Abbey liturgiaosakonnas, esineb meeleldi kooride saatjana orelil ja tunneb rõõmu ka omaette esinemisest solistina. Seda õnnestus kuulata Rap-laski.
Oli üks sisukamaid kirikukontserte. Oleme ikka arvanud, et oleme laulurahvas. Peab tunnistama, et on teisigi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare