Kehtna kutsehariduskeskuses valiti Eesti kümme paremat kübertalenti

0

Mariliis Vest/Foto: Mariliis Vest.

26.-29. juunini oli Kehtna kutsehariduskeskuse informatsiooni- ja kommunikatsioonitehnoloogia ruumides küberlaager, kus selgitati välja kümme noort, kes lähevad Eestit esindama ülemaailmsele kübervõistlusele Londonis.

Kohaletulnud noored olid võistluse KüberNaaskel, mille idee autor ja ellukutsuja on kaitseministeerium, võitjad. Laagrist said osa kakskümmend kaks 16-25-aastast noort Eesti gümnaasiumitest, ülikoolidest ja kutsekoolidest. Kolmepäevase teadmiste ja oskuste näitamise järel valiti välja kümme paremat, kellest moodustub Eesti võistkond 14.-18. oktoobrini Inglismaal Londonis toimuvale European Cyber Security Challenge (ECSC) võistlusele.
Edasisaanud valiti KüberNaaskli korraldaja Birgy Lorenzi sõnul tehniliste teadmiste ja isikuomaduste alusel. Kokku tuli panna meeskond, kus oleksid erinevate oskustega noored ning hea omavaheline läbisaamine.
„Meeskond peab olema rahulik, stabiilne, rõõmsameelne ja positiivne. Peab oskama hästi inglise keeles suhelda, viisakalt käituda ning stressiga toime tulla. Kõige olulisem on aga rõõmsameelsus,“ lisas Lorenz.
Laagris said noored leida lahendusi erinevatele ülesannetele. Üks ülesannete koostaja oli Pärnumaa kutsehariduskeskuse programmeerimise ringi juht Kristjan Leotoots, kes on samuti ESCS-i võistlusel osalenud ning olnud ka võistkonna kapten. Ta selgitas, et pead tuli murda sellistel teemadel nagu krüptograafia ja steganograafia. Näiteks pidid noored leidma pildi seest sinna peidetud andmeid. Toimus ka reaalne häkkimine, kus osalenutele anti ette viis teenuste ja veebilehtedega töötavat masinat, mille seest tuli otsida üles turvaviga ning masin üle võtta.
Leotoots ütles, et juba teisel laagripäeval õnnestus mitmel kolme tunni jooksul masin täielikult üle võtta. Veel tuli korda teha vigastatud süsteem, enne kui keegi selle üle võtab. Mehe sõnul peab Londonisse suunduvas meeskonnas olema neid, kes on head ründajad, kaitsjad, kes tunnevad riistvara ning oskavad kuldvillaku-laadi ülesandeid lahendada. Varasematel aastatel on tema sõnul võistlusel olnud nii sõrmejäljelugeja, mobiili, digitaalse seifi, ukselukustussüsteemi kui ka ID-kaardi ülesandeid.
Miks säärane laager just Kehtna kutsehariduskeskuses korraldati? Lorenzi sõnul seetõttu, et kooli üks IKT-valdkonna õpetaja, Triin Muulmann, on juba teist aastat Eesti võistkonna treener ning käinud projektiga stabiilselt kaasas ja koos sellega kasvanud alates 2016. aastast.
Üldine huvi küberteemade vastu on Lorenzi sõnul olemas, kuid see on habras. „Niivõrd spetsiifiline oskus ja hobi. Laager on tänuväärne selles mõttes, et siin saadakse omavahel kokku ja nähakse, et ei olda maailmas üksi,“ ütles naine. Ettevõtjate huvi on aga suur, sest küberinimestel on Lorenzi sõnul nii-öelda pea lahti ning nad oskavad luua ja lõhkuda.
„Kas aga muu maailm aru saab, mida nad teevad – ma kardan, et ei saa,“ rääkis ta ning ütles, et tihtipeale ei toetata noori selles vallas arvamuse pärast, et häkkimine on pahanduse tegemine. Tegelikkuses tegeletakse aga nii virtuaal- kui ka pärismaailma kaitsega, ütles Muulmann. „Noorte enda motivatsioon on kõrge. Nad on täiesti iseseisvalt toimivad isiksused, kes otsivad ise õppematerjale, võistlusi ja muud,“ lisas Lorenz.
Eelmisel aastal saavutas Eesti ESCS-i võistlusel 15 riigi seas viienda koha, sel korral loodetakse 19 riigi seas saavutada vähemalt kolmas koht. „Meil tuleb sel aastal ka väga hea tiim kokku,“ põhjendas Lorenz.
Küberlaagri peamised toetajad on Eesti Kaitseministeerium ja Eesti Interneti Sihtasutus. Eesti võistkonda kuuluvad: Artur Luik (kapten), Heino Sass Hallik, Jürgen Laks, Mark Vainomaa, Tanel Peep, Johannes Kadak, Martin Saar, Martin Širokov, Rao Zvorovski, Taavi Eomäe.