6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPõrgupõhja retk mälestab legendaarset metsavenda

Põrgupõhja retk mälestab legendaarset metsavenda

Illustreeriv foto: Siim Solman.

Neljapäeval kell 12 avatakse suvise sõjalis-sportliku võistluse Põrgupõhja retk stardis Urevere külas Raplamaal mälestuskivi Eesti ühele legendaarsemale metsavennale ning Relvastatud Võitluse Liidu loojale ja juhile Endel Redlichile.
Endel Redlich sündis Vigala vallas ning soovis saada kooliõpetajaks. Tema soovide täitumise katkestas Nõukogude okupatsioon ning sellele järgnenud Teine maailmasõda. 1946. aastast hakkas ta koos lähemate kaasvõitlejatega organiseerima üle-eestilist metsavendi koondavat Relvastatud Võitluse Liitu. Järgneva kolme aasta jooksul seitsmesse maakonda ning 35 valda laienenud organisatsiooni juhtkond aga tapeti erinevates haarangutes ja lahingutes Nõukogude julgeolekutöötajate poolt. Nendest viimasena langes Endel Redlich 28. juunil 1949. aastal Topi talus korraldatud haarangu käigus.
Mälestuskivi avamine saab teoks tänu kohaliku mehe Aimar Maiste ideele ja algatusele, millele pani õla alla Põrgupõhja Risti Selts. Tseremoonial osalevad sõnavõttudega kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Martin Herem, ajaloolane ja Riigikogu liige Eerik-Niiles Kross, ajaloolane ja Põrgupõhja retke peakorraldaja Martin Andreller ning ürituse muusikalise poole eest kannab hoolt ansambel Untsakad.
Pärast piduliku osa lõppu jätkub võistlus juba tavapärases rütmis, mille kohaselt peavad metsavendade gruppideks kehastunud võistlejad neljapäeva hommikust laupäeva pärastlõunani läbima linnulennult seitsekümmend kilomeetrit Raplamaa vaheldusrikast ja looduskaunist maastikku. Trassil lahendavad nad erinevaid nupukust ja tiimitööd proovile panevaid ülesandeid, sekka ka esmaabi ja ajalooteadmisi kontrollivaid ülesandeid.
Juba üheksateistkümnes Põrgupõhja retk algab tänavu neljapäeva, 5. juuli hommikul Urevere külast Topi talust ning lõpeb laupäeva, 7. juuli pärastlõunal Eidaperes Kassivõllimäel. Kokku läheb rajale kolmteist neljaliikmelist võistkonda, millest kaks on segavõistkonnad.
Põrgupõhja retke peakorraldaja on MTÜ Põrgupõhja Risti Selts, keda toetavad Kaitseliidu Rapla ja Pärnumaa malevad. Võistluse kajastuse eest kannab hoolt Kaitseliidu ajakiri Kaitse Kodu!

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare