11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSPõrgupõhja retke võitis Rapla malev

Põrgupõhja retke võitis Rapla malev

Siim Jõgis / Foto: Karri Kaas.

Laupäeva, 7. juuli pärastlõunal jõudis Eidaperes Kassivõllimäel lõpule 19. Põrgupõhja retk. Parima tulemusega ületas finišijoone Rapla maleva lahingkompanii meeskond koosseisus Silver Niinemets, Hannes Brük, Aaron Meresmaa ja Ando Lavrits. Teiseks tuli Pärnumaa maleva Vändra võistkond ja kolmanda koha pälvis Scoutspataljoni I meeskond.

Võistlusele anti start neljapäeva, 5. juuli varahommikul Märjamaa vallas Urevere külas asuva Topi talu juurest. Samal päeval avati seal mälestuskivi Eesti ühele legendaarsemale metsavennale ning Relvastatud Võitluse Liidu loojale ja juhile Endel Redlichile.
Rajale läks 12 võistkonda. Ühtegi naiskonda sel aastal ei osalenud, kuid see-eest oli kolm segavõistkonda. Osalejate ülesanne oli läbida linnulennult 70-kilomeetrine trass, täita kontrollpunktides erinevaid ülesandeid ning vältida vastutegevusele jalgu jäämist.
Põrgupõhja retke peakorraldaja Martin Andreller ütles, et kuigi linnulennult oli trassi pikkus 70 kilomeetrit, läbisid võistlejad tegelikult keskmiselt 110 kilomeetrit. Põhjus seisneb selles, et alati ei saa kõige otsemat teed kasutada ning samuti oli võistlejatel keelatud maanteedel liikumine. Põrgupõhja trass kulges tänavu Märjamaa ja Kehtna valla territooriumil.
Kuigi neljapäeva hommikul läks rajale 12 võistkonda, jõudis neid finišisse 11. Üks võistkond pidi juba neljapäeva õhtul katkestama. Samuti tuli ette üksikute võistlejate katkestamisi. Vastavalt reeglitele oli ühe liikme katkestamisel lubatud võistkonnal jätkata.
Trassil lahendasid võistkonnad erinevaid nupukust ja tiimitööd proovile panevaid ülesandeid, setkka ka esmaabi ja ajalooteadmisi kontrollivaid ülesandeid. “Võistluse eesmärk on alati olnud äratada huvi matkatarkuste ja ellujäämisoskuste vastu ning jäädvustada meie vabadusvõitluse ajalugu,” tutvustas Andreller võistluse tausta. Tema sõnade kohaselt saavad osalejad jõukatsumisega kindlasti rohkem aimu metsavennaelust ning õpivad sealjuures ka iseennast pisut paremini tundma.
Kokku oli rajal neliteist kontrollpunkti. Nendele lisandus lõpujooks, mis oli viimane pingutus enne finišit. “Edu tõi meile planeerimine,” ütles võitjavõistkonna liige Hannes Brük. “Leppisime alguses omavahel kokku, et vastutegevusele end kätte ei anna ja punktidesse ei hiline. Nii ka läks,” lisas ta. Samasse meeskonda kuuluva Ando Lavritsa sõnul oli kõige raskem vastutegevuse vältimine ja nende eest ära jooksmine. “Kui kuulsid kuskil paugutamist, siis panid ikka täie ajuga ohutus suunas minema, et mitte nende kätte langeda,” kirjeldas ta rajal valitsenud olukorda.
“Kuigi tänavune retk paistis silma muutliku ilma, tugeva vastutegevuse ning kiire tempo poolest, pidasid lõpuni vastu peaaegu kõik,” ütles võistluse peakorraldaja Andreller. “Võistlejate esialgne tagasiside trassile ning kontrollpunktidele on olnud valdavalt positiivne, mis annab kindlust, et Põrgupõhja retk tuleb ka kahekümnendat korda,” lisas ta.
Põrgupõhja retk on oma nime saanud metsavendade vastupanuorganisatsiooni Relvastatud Võitluse Liidu Vigala lähedal asunud punkri järgi. Võistluse peakorraldaja on MTÜ Põrgupõhja Risti Selts, keda toetavad Kaitseliidu Rapla ja Pärnumaa malevad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare