6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRapla kirikumuusika festival toob maailma koju kätte

Rapla kirikumuusika festival toob maailma koju kätte

Stina Andok/Foto: Siim Solman.

Praegune Rapla vallavanem Piret Minn on olnud oma eelmisel töökohal Akzo Nobel Baltics AS-i juhina ettevõtte kaudu Rapla kirikumuusika festivali püsitoetaja. Ta ise on olnud festivali külastaja ning huviline. Harviker OÜ juht Siiri Tamm asus ettevõtte kaudu festivali toetama eelmisel aastal. Uurisime lähemalt, millised on juhtide kokkupuuted festivaliga ning miks nad kirikumuusika festivali oluliseks sündmuseks peavad.

Millal esimest korda Rapla kirikumuusika festivaliga kokku puutusite? Kas mäletate, kuidas sellest esimest korda kuulsite?

Piret Minn: Siin jään küll täpse vastuse võlgu, sest kirikumuusika festival on olnud meiega väga pikka aega. Muusika elav esitus Rapla kirikus on alati nauditav, on see siis kirikumuusika festivali programm või lihtsalt kontsert. Kunstis laiemalt salvestan ja laen end emotsiooniga, faktid, kes, mida ja millal, jäävad tagaplaanile. Viimase ereda muljena ei unune möödunudsuvine ERSO kontsert koos Anna-Liisa Bezrodnyga.

Siiri Tamm: Rapla kirikumuusika festivaliga puutusin esimest korda lähemalt kokku eelmise aasta kevadel, kui maavanema kaudu tuli Pille Lille pöördumine koostööks. Festivali reklaamid olid juba mitmel varasemal aastal silma jäänud – täpselt esimest korda ei mäletagi. See on jäänud juba kusagile mälusoppi, et suvi ja Rapla kirikumuusika festival käivad kokku.

Miks on kirikumuusika festival teie jaoks oluline olnud?

PM: Minu nõrkus on ajatu kvaliteet, juured, identiteet. Rapla kirikumuusika festival lihtsalt pakub mulle seda omal kombel, see toob meile maailma koju kätte.

ST: Rapla kirikumuusika festival on pika traditsiooniga maakonna suursündmus. Minu jaoks on oluline, et selline festival toimub väljaspool Tallinna, Raplamaal. See on suurepärane võimalus tutvustada kogukonnale ja teistele festivali külastajatele kohalike andekate muusikute loomingut ning välismaiseid esinejaid. Samuti on suureks lisandväärtuseks muusikute Suvekool, kus oma oskusi lihvida ja teadmisi omandada.
Heal tasemel festivali korraldamine nõuab pingutust ja pühendumist. Mind rõõmustab, et järjepidevus ei ole kadunud – Rapla kirikumuusika festival on hoidnud oma kõrget taset, aastatega kasvanud ning kuulajat koolitanud.

Olete ettevõtte kaudu olnud festivali toetaja. Mis innustas oma panuse andma?

PM: Põhjuseid on ilmselt mitmeid, teadlikumaid ja vähem teadvustatuid. Arvan, et kõigil ja kõigel on oma koht siin päikese all, oma missioon. Ettevõte, kes on saanud jalad alla, peaks mõtlema oma laiema rolli üle. Selle üle, kuidas ja millega panustada kogukonda tema ümber, jagama oma heaolu. Minu isiklike väärtushinnangute ja minu juhitud ettevõtte väärtustega sobis Rapla kirikumuusika festival – osalesime mõlemad sama kogukonna elus, mõlema ambitsioon oli aidata omal moel kaasa kogukonna arengule. Jagasime samu eesmärke – olla tipptegijad omal alal, olla kompromissitu omas kvaliteedis.

ST: Kuna tegutseme Rapla vallas, on meie jaoks oluline toetada just sündmusi ja ettevõtmisi, mis siin aset leiavad. Festivali kunstiline juht Pille Lill on suurte kogemustega professionaal ning festival on aastatega kasvanud, tutvustades inimestele muusikat ja kollektiive, mis ei ole paljude jaoks esimene valik. Kultuur on valkond, mida kahjuks toetatakse kõige vähem – seda ka ettevõtjate poolt. Pean vajalikuks sellele tähelepanu juhtida ja soovin suhtumist muuta.

Kellele on teie hinnangul kirikumuusika festival mõeldud? Kas oluline on ka isiklik side kiriku, religiooniga või ei ole see määrav?

PM: Ikka neile, keda esitatav muusika kõnetab … Minul puudub isiklik side kirikuga. Olen elus toime tulnud oma emalt ja isalt kaasa saadud õpetussõnadega ning ilmselt mängib oma rolli ka nõukogude okupatsiooniaeg, kuhu jäi minu lapsepõlv. Kellegi jaoks piibli kümme käsku on kellegi jaoks lihtsalt tugevate põhiväärtustega lastetuba. Aga oma usk tuleb leida, ilma selleta ei saa. Mina ka usun. Ja aeg-ajalt siin-seal esile tükkiv kõike ignoreeriv elustiil viitab kiriku ja religiooni olulisusele tänapäevalgi.

ST: Festival on minu hinnangul mõeldud kõigile, kellele muusika meeldib. Muusika nautimiseks ei ole vaja midagi muud teha kui lihtsalt kuulata, ka klassikalise muusika nautimiseks. Arvan, et isiklik side kiriku ja religiooniga ei ole määrav.

Miks soovitaksite inimestel osa saada kirikumuusika festivalist?

PM: See on kvaliteetaeg kauni muusikaga väärikas keskkonnas iseendaga olemiseks.

ST: Festival toob Raplamaale kõrgel tasemel esinejad ning võimaldab avastada uusi kontserdipaiku, väikekirikute müstilist aurat ja akustikat. Kava on mitmekesine ning julgustan kõiki kontsertidest osa võtma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare