11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRapla kirikumuusika festivali avab RAM

Rapla kirikumuusika festivali avab RAM

Helerin Väronen / foto: Kadri Paju.

Juba sel nädalal, 26. juulil algab Rapla kirikumuusika festival, mis jõuab mitmesse kaunisse Raplamaa kirikusse ja lõpeb 5. augustil. 26. korda toimuva festivali peaesineja ja festivali avaja on seekord Eesti Rahvusmeeskoor (RAM).

Festivali kunstiline juht Pille Lill rääkis, et jutud RAM-iga sellest, et nad taas kirikumuusika festivalile esinema tuleks, algasid juba kolm aastat tagasi, nii et selle ühise, kõigile sobiva aja leidmine oli pikk protsess. Ka RAM-i juht Indrek Umberg sõnas, et neile meeldib küll mööda Eestit sõita ja esineda, kuid kuidagi juhtus nii, et päris mitu aastat ei ole nad kirikumuusika festivalil osalenud. Küsimus oli kõigile sobiva aja leidmises.
Sobiv aeg lõpuks siiski leiti, nii et neljapäeval, 26. juulil alustab RAM festivali kavaga “Vari ja valgus”. Koori dirigent on Mikk Üleoja.
Pille Lill sõnas, et RAM on eriline koor juba sellepoolest, et Eestis pole palju neid kollektiive, keda riik toetab, vaid mõned orkestrid ja koorid on sellised, nende hulgas õnneks ka RAM. Selle aja jooksul, mil Lill on olnud kirikumuusika festivali kunstiline juht, on see esimene kord, kui RAM festivalil esineb, kuid festivali algusaegadel on RAM Raplas vähemalt korra esinenud. Raplasse on nad tulemas peaaegu terve kooriga ja neid saadab orelil Ene Salumäe. Solistina soleerib koori ees andekas noor laulja Iris Oja.
Erilisematest kontsertidest, mida publikul kindlasti kuulata tasuks, toob Lill välja Rapla suvekooli kontserdid. Kahel kontserdil tehakse esimest korda koostööd Alion Baltic’u rahvusvahelise muusikafestivaliga ja Lill sõnas, et kerge ootusärevus on selles osas sees ja eks ole näha, kuidas koostöö kulgema hakkab. Kontsertide dirigent on Venemaalt pärit maailmakuulus viiuldaja Sergei Stadler, kes ka dirigendina on leidnud tunnustust. Tema esinemist Raplas võib pidada selle festivali üheks tipphetkeks.
Lisaks talle mainib Lill Tallinna Huvikeskuse Kullo lastekoori Ellerhein festivali lõppkontserdil orelil kaasa tegevat Ines Maidret, kelle esinemist ta väga ootab. Maidre on Eesti üks tunnustatumaid organiste, kes elab Norras, nii et seda erilisem ja olulisem on tema esinemine Rapla kiriku suurepärasel orelil 5. augustil.
Kava vaadates jääb silma üks eriline kontserdipaik, Hageri vennastekoguduse palvemaja, kuhu Rapla kirikumuusika festival jõuab sel aastal esimest korda. Selles erakordse õhkkonnaga paigas esinevad Johansonid ja Krista Citra Joonas. Seoses EV100-ga on pärast kontserti esinejatega Eesti Vabariigi teemaline vestlusring.
Vestlusring on ka enne festivali viimast kontserti Rapla kirikus 5. augustil kell 18 ja seal arutleb Eestimaa 100. sünnipäeva teemadel festivali patroon, EELK peapiiskop Urmas Viilmaa.
Selleks, et festivali nähtavust ja kultuuriloolist väärtust tõsta, on juba mõni aeg olnud Lillel mõte korraldada ka väikseid talviseid kontserte. Lill sõnas, et sel aastal on ilmselt sellised kontserdid lõpuks tulemas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare