13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRelvastatud Võitluse Liidu loojale avati mälestuskivi

Relvastatud Võitluse Liidu loojale avati mälestuskivi

Siim Jõgis / Foto: Siim Solman.

Märjamaa vallas asuva Urevere küla maadel avati Relvastatud Võitluse Liidu loojale ja juhile Endel Redlichile pühendatud mälestuskivi. Pidulik tseremoonia leidis aset neljapäeva, 5. juuli lõuna ajal. Endel Redlich sündis 7. märtsil 1923 Sepa talus Vigala vallas. Mälestuskivi avati Topi talu maadel, kus ta 28. juunil 1949 julgeoleku varitsuses hukkus.

Eesti 20. sajandi ajalukku läks Redlich metsavenna ning ennekõike põrandaaluse metsavendade organisatsiooni Relvastatud Võitluse Liit looja ja juhina. Mälestuskivile asetatud tahvlil on kirjas: “Siin langes 28. juunil 1949 okupantide poolt korraldatud haarangu käigus Relvastatud Võitluse Liidu looja ja juht Endel Redlich”. Lisaks on tahvlil märgitud, et kivi paigaldas Põrgupõhja Risti selts.
Neljapäevasele üritusele oli tulnud uudistama üle viiekümne inimese. Teiste seas oli kohal ning pidas kõne ka järgmine kaitseväe juhataja, praegune kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Martin Herem. Ta ütles oma sõnavõtus, et Nõukogude võim kartis metsavendi nagu Endel Redlich. “Redlichi legend on jätkuvalt alles, kui meil peaks vaja minema julgust ja tahet,” sõnas Herem.
Märjamaa vallavanem Villu Karu soovis oma kõnes igavest au ja rahu nendele, kes tol ajal oma ideaalide eest võitlesid. “Loodame, et meie lastel ei tule selliste koledustega rinda pista,” märkis Karu.
Tähelepanuväärne oli ka see, et kivi avamisel oli kohal Endel Redlichi nooruspõlves isiklikult tundnud naisterahvas Ilme. Ta ütles, et Endel oli olnud kasvult suur mees ning seetõttu on sobilik, et tema mälestuseks on püstitatud ka suur kivi. Ilme meenutas oma sõnavõtus, et viimane kord, kui ta Redlichi elusalt nägi, soovitas too Ilmel minna koju ja lugeda August Gailiti raamatut “Ekke Moor”.
Ajaloolane Martin Andreller mainis, et üks Endel Redlichi unistusi oli saada kooliõpetajaks. See unistus kahjuks ei täitunud. Neljapäevase ürituse käigus luges mälestuskivile õnnistussõnad Vigala Maarja koguduse õpetaja Kristiina Jõgi.
Vahetult enne mälestuskivi avamist anti samast kohast, Topi talu maadelt start sõjalis-sportlikule võistlusele Põrgupõhja Retk. See on omakorda pühendatud Relvastatud Võitluse Liidu võitlejate mälestusele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare