6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAlu mõisahärra vahetas ajutiselt asukohta

Alu mõisahärra vahetas ajutiselt asukohta

Siim Jõgis / foto: Ulvi Blande.

Seni on Alu mõisahärra puidust skulptuur valvanud Raplas lojaalselt Tallinna maantee liiklust. Nüüd on seoses keskväljaku ehitusega see oma senisest asukohast eemaldatud.
Tegemist on küll ajutise sammuga ning niipea kui võimalik, võtab mõisahärra taas sisse koha Tallinna maantee ääres.

Rapla vallaarhitekt Cerly-Marko Järvela selgitas, et Alu mõisahärra skulptuuri ümbertõstmine oli Rapla keskväljaku ehituse juures paratamatu samm.
Põhjus seisneb selles, et bussipeatuste asukoha muudatuse ja kõnniteede ümberehitamisega laiemaks oleks mõisahärra jäänud kõnniteele. Järvela rõhutas, et mõisahärra eemaldati ajutiselt. “Skulptuur asub praegu vallamaja hoovil. Kavas on valada uus vundament ning paigaldada skulptuur tagasi varasema asukoha vahetusse naabrusesse,” ütles ta.
Varem toetus mõisahärra skulptuur ühele vanale puutüvele, mis oli aastate jooksul üsna viletsaks pehastunud. Ka skulptuuri alumine osa on pehkinud. Seetõttu võttis Rapla vallavalitsus ühendust skulptuuri autoritega ning praegu arutatakse võimalikke variante selle uuendamiseks. Järvela ütles, et kaalutakse nii olemasoleva skulptuuri restaureerimist kui ka uue skulptuuri valmistamist. “Uue vundamendi ehitusprojekti koostab suurte kogemustega ehitusinsener Maari Idnurm. Kivi ja puidu eraldamiseks paigaldatakse vajalik niiskustõke, mis peaks oluliselt pikendama skulptuuri kestvust,” sõnas Järvela.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare