11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelVäga hea laulja on ehe isiksus, huvitava häälega ja uudi shimulik

Väga hea laulja on ehe isiksus, huvitava häälega ja uudi shimulik

Stina Andok / foto: Aare Hindremäe.

Saksamaal sündinud ja õppinud Gundula Hintz on tuntud nimi kogu maailmas. Edukas metsosopran on lisaks ka õppejõud, kes ei pea paljuks oma hinnalisi kogemusi teistega jagada. Tänavuses rahvusvahelises Rapla Lauljate Suvekoolis oli ka meie lauljatel võimalik tema personaalseid nõuandeid kuulda.
Vestlesime õppejõuga suvekooli kolmanda päeva hommikul.

Te olete nüüdseks saanud suvekooli lauljaid juhendada mõned päevad. Kuidas läinud on?

Gundula Hintz: Inimesed on väga toredad, mõned neist on väga andekad lauljad. Mul on hea võimalus pakkuda neile enda kui pikaajalise esineja perspektiivi. Neil on ees imeline tulevik, aga on palju, mida nad võiksid veel teada.
Ma olen õpetanud juba 28 aastat. Mulle meeldib õpetada selliseid meistriklasse. See annab võimaluse õpetada mulle võõraid lauljaid. Pean keskenduma ja suutma talle mõne päevaga võimalikult palju pakkuda. Juba üks tüdruk küsis mu käest, kas ta saaks tulla minu juurde Saksamaale õppima.

Lisaks õpetamisele olete ka professionaalne laulja.
Ma jagan ennast. Olen alati püüdnud hoida nii, et olen pool aega laval ja pool aega annan õpilastele oma kogemusi edasi. Minu arvates on oluline olla õpetamise kõrval ka ise töötav laulja, sest mida sa muidu neile räägid? Ma räägin neile sellest, mida ma teen. Ma pidevalt märkan ka enda hääles uusi aspekte. Lisaks, kui ma soovin, et õpilased midagi oma häälekasutuses parandaksid, pean seda alati neile ka demonstreerima. Ma arvan, et see, et on keegi, kes saab neile ette näidata, kuidas midagi teha, on õpilaste jaoks oluline.
Mulle on tähtis, et õpilased ei hakkaks kopeerima. Ma annan nendele tööriistad, nemad peavad nende abil kunsti looma. Kui mina olin noor õpilane, siis mind koheldi teisiti. Meil oli väga range õpe. Õpetaja oli alati kõrgemal kui õpilased. Mina püüan alati õpetada, asetades õpilased endaga ühele tasemele ja lihtsalt aitan neid. Siis nad tunnevad end minuga paremini ja siis on ka lihtsam neid juhendada. Alati peaks tekitama õpilastele tunde, et nad on juba küpsed lauljad. Neid tuleb lihtsalt pisut juhendada.
Minu jaoks on õpetamine alati olnud samavõrd rahuldust pakkuv kui esinemine. Noore kolleegi aitamine tema teekonnal, eriti nendel hetkedel, kui ta märkab endas muutusi ja rõõmustab, tähendab teinekord rohkem kui anonüümse publiku aplaus. Kolleegi ja õpilase tänulikkus on palju otsesem. Ma ei taha seda kunagi jätta.

Ja nüüd jõudsite Eestisse õpetama.
Jah. Pille (Rapla kirikumuusika festivali kunstiline juht Pille Lill – toim.) palus mul tulla meistriklassi juhendama. Ta tundis mu agenti ja mu agent viis meid kokku. Eestis on palju väga häid lauljaid. Olen siin kolmandat korda. Mulle meeldib siin, inimesed on toredad, loodus on ilus ja ei ole nii ülerahvastatud kui Saksamaa. Samas lauljatel on raske, lauljaid on rohkem kui ooperimaju. Kui tahad laulda, siis tuleb minna välismaale. Ma olen siin ka selleks, et valmistada neid ette tööks välismaal.

Kuidas suvekoolis tunnid toimuvad? Saan aru, et iga laulja saab personaaltunde?
Jah. Esiteks ma küsin alati, millised on nende ootused minule, mida nad soovivad õppida. Olen aastate jooksul arendanud välja oma tehnikad, mida ma neile õpetan. Põhimõte on selles, et juba varakult õpitakse mitte raiskama oma energiat ja kuidas ennast hoida. Lihased ja kehahoiak on laulmisel hästi olulised, ma püüan õpilasi seda mõistma suunata. Ma alati lasen neil oma tunde telefonis salvestada, et nad pärast saaksid end kuulata. Nad saavad väga vähese ajaga väga palju infot ja kõike lihtsalt ei jõuagi kohe hoomata.

Mis teeb ühest heast lauljast väga hea laulja?
Ma arvan, et on väga oluline mitte kunagi kedagi kopeerida. Mulle ei meeldi, kui mu õpilased on pidevalt youtube’is ja vaatavad teisi artiste. Minu meelest tapab see nende enda fantaasia. Peaks esmalt iseendast leidma oma lähenemise.

Isiksus on oluline.
Jah, isiksus on oluline. Loomulikult laulda peab ka oskama, aga jah. Minu jaoks on väga hea laulja ehe isiksus, kes on uudishimulik ja kellel on huvitav hääl. Siis nad leiavad oma koha. Alati peab ka oma tööd tundma, kuidas tööriistu kasutada ja enda eest hoolitseda. Hästi ilus on, kui laulja oskab ka ise muusikat luua, ja kasuks tuleb alati, kui laulja on meeldiv inimene.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare