6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusOn aeg mõista, et eraisikute valdusse antud relvad on ohtlikud!

On aeg mõista, et eraisikute valdusse antud relvad on ohtlikud!

Raplamaa Sõnumid.

Eestis on relvakandmise õigus 26 000 eraisikul. Nende kasutuses on 54 500 seaduslikult registreeritud tulirelva. See on keskmiselt 2,1 tapariista iga relvaomaniku kohta. Me oleme justkui mingi rinderiik, kus käib permanentne lahing, milles peavad osalema kõik, kes tahavad ellu jääda. Nõnda hakkadki uskuma, et jutud Eesti riigi turvalisest keskkonnast, kus keegi ega miski peale teedel tormlevate liiklusvahendite ei saa sind ohustada, on paljas illusioon.
Ja nõnda süvenebki veendumus, et tegelikult on reaalseks ohuallikaks eelkõige just need seaduslikult tekkinud 26 000 relvaõigusega kodanikku, kellest igaühe vööl ripub statistilise keskmise järgi kaks laetud ja laskevalmis tulirelva.
Kui keegi nüüd püüab tõestama hakata, et kõik see kakskümmend kuus tuhat relvastatud tüüpi on ülimalt sõbralikud ja eranditult rahumeelsed, siis lubage naeratada.
Vastupidise väitmiseks piisab täielikult hiljuti lõppenud juulikuu paari sündmuse meenutamisest. Kuu algas uudisega sellest, kuidas keegi narkootilist ainet tarvitanud Taavi Sõnajalg ühel vaiksel hommikul kuskil Tallinna tänaval ühe teise mehega vaidlema läks, relva haaras ja tuld andis. Või kuidas mõni nädal hiljem ühel hilisel tunnil keegi teetööline kuskil Lasnamäel enda suhtes häirivalt käitunud möödakäija keresse suure pahameelega viis kuuli kihutas. Ohver on siiamaani koomas.
Kui keegi ütleb nüüd, et see on lihtsalt mingi kahetsusväärne normist kõrvalekalle, suvekuumusest tingitud suur eksitus, siis ta kas alahindab olukorda või valetab teadlikult. See on alles algus. Isegi lapsele peab selge olema, et mida rohkem käib meie hulgas ringi inimesi, kellel on laskevalmis tulirelv puusal, seda rohkem tekib olukordi, kus seda relva ka kasutatakse. See on iseenesest mõistetav. Keegi ei osta endale autot selleks, et seda garaažis hoida ja kord nädalas tolmu pühkimas käia. Samuti on relvaga – inimene, kes on relva muretsenud, on kindlasti arutlenud ka selle üle, kuidas seda kasutada.
Jutud vajadusest ennast pelgalt kaitsta ei ole tänases Eestis lihtsalt pädevad. Kõige ilmekamad kinnitused sellele on kaks eelmainitud värsket juhtumit, kus relvaomanik, kes tundis ennast solvatuna, tühjendas salve solvaja keresse… See ei ole anomaalia, see on reaalne oht kõigile, kellel relva ei ole. Siinjuures ei tohi viimast lauset võtta kui üleskutset totaalsele relvastumisele, vaid kui palvet seadusandjatele tõmmata pidurit enne, kui on hilja.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare