13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht KÄSITÖÖLANE: Liisimari Randjärv arendab Vietnamis siidimaalidest rõivabrändi

Lisaleht KÄSITÖÖLANE: Liisimari Randjärv arendab Vietnamis siidimaalidest rõivabrändi

Stina Andok / foto: Chau Nguyen.

Raplamaalt pärit kunstnik Liisimari Randjärv elab ja töötab praegu kaugel Vietnamis. Kuigi oskusi on tal mitmes valdkonnas, on ta leidnud taas tee siidimaalini.

Sa oled õppinud maalikunsti ülikoolis ja Vana-Vigala kutsekoolis ka sepatööd. Lisaks oled tegelenud mitmete muude kunstivormidega. Millal ja kuidas jõudsid siidimaalini?
Siidimaali tehnika sai mulle südamelähedaseks ligi 15 aastat tagasi, kui õppisin oma ema käe all Kehtna kunstide koolis. See tehnika sai kohe mu suureks lemmikuks, nii et otsustasin kunstikooli lõputööks siidimaalide seeria esitada. Toona maalitud motiivid idamaiste maastike ja orhideedega on minu loomingusse siiani jäänud.
Pärast Valtu põhikooli ja kunstikooli lõpetamist asusin edasi õppima Tallinna kunstigümnaasiumisse. Seal sai proovida mitmeid erinevaid tarbekunsti alasid: klaas, keraamika, nahk, metallehistöö jne. Metallehistöö tundus mulle põnev ja väljakutseid pakkuv, sealt tuli otsus pärast gümnaasiumi lõppu minna õppima sepatööd Vana-Vigalasse. Sepatöö eriala järel omandasin maalikunsti bakalaureuse Tartu Ülikoolis ja kunstiõpetaja magistri Eesti Kunstiakadeemias.
Siidimaaliga puutusin uuesti kokku vahetusüliõpilasena Hongkongis, Hiinas. Järjepidevamalt hakkasin siidimaaliga tegelema aga pärast magistritöö kirjutamist. Vajasin loomingulist lõõgastust pingelisest arvutitööst ja siidimaal oli selleks parim tegevus. Nüüd on minu siidimaalihobist välja kasvanud juba soov ja huvi sellega pidevalt tegeleda, kas siis ise maalides või siidimaali õpetades Vietnamis.

Miks sulle see meeldib, mis selle sinu jaoks eriliseks teeb?
Mulle meeldib kvaliteetse siidikanga õrnalt läikiv tekstuur, selle õhulisus, lendlevus ja soojus. Siidimaali värvid on valmistatud vee baasil ja on hea voolavusega. Siidile maalides viivad siidi kiud värvi kangas ise edasi, seda ilusat protsessi on huvitav jälgida.
Värve on kerge kokku sulatada ja maalitud kangale saab põnevaid mustreid tekitada, kui veel niiskele pinnale puistata peale soola (täiesti tavalist meresoola, mida toiduvalmistamisel kasutatakse). Sool sulab kangal ja lükkab värvi endast eemale, tekitades erineva suuruse ja kujuga valgeid täpikesi. Peale siidimaali tehniliselt lummava poole teeb selle eriliseks ka üle 2000 aasta pikkune ajalugu. Siidimaal sai alguse Hiinast, kus maaliti siidile, kasutades värvipigmentidest segatud värve.

Mis sind siidimaalimise juures inspireerib? Mida maalidel kujutad?
Teen nii abstraktses vabas stiilis kui ka joonistusega siidimaale. Vaba abstraktse stiili puhul on tulemus voolav ja värviline, kutsun seda ka kosmiliseks stiiliks. Minu kosmiline stiil on saanud mõjutusi iidsest Jaapani Shibori kangavärvimise tehnikast. Kui teen joonistusega siidimaale, siis inspireerib mind loodus, nii Eestis kui ka Vietnamis: taevas, mets, mäed, orhideed, palmid, lootoselilled, vesiroosid jne. Tellimustööde puhul lähtun kliendi valitud värvitoonidest ja motiividest. Minu üks viimaseid lemmikuid on olnud Eestisse saadetud siidimaal huntide, kuu ja talvise loodusega.

Sul on oma Facebooki lehekülg Liisi Silk. Sellest eeldan, et tegeled siidimaaliga küllaltki aktiivselt. Mis on sinu väljund? On see sinu jaoks peamine elatusallikas, kõrvaltöö või pigem hobi?
Siidimaaliga tegelemine on minu jaoks kindlasti hobi, mida arendan, sest ma lihtsalt armastan siidimaali ja tegutsen selle nimel, et arendada oma siidimaalidest rõivabrändi. Mind inspireerib hetkel Vietnami traditsiooniline siidist Ao dai kleit, selle sensuaalne lõige sobib hästi siidimaalingutega. Põhitööna annan Vietnamis kunstitunde 4–13-aastastele õpilastele ja korraldan töötubasid täiskasvanutele.
Sa viid läbi koolitusi ja võtad vastu tellimusi. Seda ilmselt peamiselt Vietnamis Ho Chi Minhis, kus sa elad. Millised on sealsete inimeste ootused? Mida nad soovivad siidimaalil näha?
Siidimaali koolitustel osalevad enamasti siin elavad välismaalased, kellel on huvi loomingulise tegevuse ja inspireeriva õhkkonna vastu. Maalime vabas abstraktses kosmilises stiilis siidsalle. Ka vietnamlastele meeldivad just selles stiilis sallid enim. Peale vabastiili on ka valminud nimetähtedega dekoratsioon pulmadeks ja loodusmotiividega salle.

Kui populaarne on siidimaali harrastamine seal? Aga kui võrrelda Eestiga? Kas siidimaali tehnikad on siin ja seal ka mingil moel erinevad?
Eesti ja Vietnami siidimaali traditsioonid on küllaltki erinevad. Vietnami siidimaalis kasutatakse traditsioonilist tehnikat, kus maalitakse pulbrilistest pigmentidest segatud värvide ja tušiga siidile. Võtsin enesetäienduseks ette ka reisi Tân Châu külla, mis asub üle 200 km Ho Chi Minhi linnast. Seal toodetakse ja värvitakse siidi. Mac Nua puu marjadega värvitakse siid lausa süsimustaks.
Meil Eestis tuntud siidivärve, mida triikides kinnitada saab, siin leida ei ole, tellin oma värvid kas Eestist või Ameerikast. Tundub et Eestis on kunstihuvilisel inimesel lihtsam leida tee siidimaali juurde kui siin. Vietnamis on väga populaarsed kunstivormid kalligraafia ja siidniidiga tikitud pildid, mida saab lausa kahelt poolt vaadelda. Veel kaunistatakse Vietnami traditsioonilist siidist Ao dai kleiti maalingute ja tikanditega. Osalesin ka oma maalitud ja disainitud kleidiga Vietnami Ao dai festivali võistlusel, kus mu kleit ja esinemine leidsid äramärkimist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare