9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelMaailmakoristuspäev Raplamaal tõotab tulla tagasihoidlik

Maailmakoristuspäev Raplamaal tõotab tulla tagasihoidlik

Haldi Ellam / foto Siim Solman.

15. septembril alustavad ligi 150 riiki kogu maailmas Eesti juhtimisel maakera puhtamaks koristamist. Rapla maakonnas on kohalike omavalitsuste ja elanike huvi maailmakoristuspäeva korraldamise ja koristusaktsioonidel osalemise suhtes vähene, seda eelkõige maakondliku koordinaatori puudumise tõttu.

Nii kutsub maailmakoristuspäeva meeskond endaga liituma maakondlikke koordinaatoreid, kes veaksid koristuspäeva ettevalmistusi. Lisaks Raplamaale puudub koordinaator ka Valgamaal, Lääne-Virumaal ja Tallinnas.„Raplamaal ei ole tõepoolest veel maakondlikku koordinaatorit, ent on paar inimest, kellega on läbi räägitud ja kes pakkumist hetkel kaaluvad. Kindlat jah-sõna pole meile veel keegi andnud. See võib ka lähipäevil loomulikult muutuda,“ ütles Maailmakoristuspäeva kommunikatsioonijuht Eger Karuse.


Maakondlikult koordinaatorilt eeldatakse sujuvat infovahetust korraldajate, kohalike omavalitsuste ja teiste osapoolte vahel. Samuti peaks koordinaator kaasama inimesi, kes aitaksid probleemseid prügistatud kohti World Cleanup’i äpirakendusega kaardistada, leidma oma piirkonnale talgujuhte, motiveerima vabatahtlikke koristusel osalema ning edastama piirkondlikku infot korraldajatele.

Üksikud kohad Raplamaal

28. augusti seisuga on Raplamaal registreeritud 8 koristuskohta ning valmisolekut kogutud jäätmete äraveoks ja käitlemisse suunamiseks on Karuse sõnul kinnitanud Rapla, Märjamaa ja Kehtna vald.
„Kohalike omavalitsuste kohta võiks niipalju öelda, et kolm valda on kinnitanud oma toetust Maailmakoristuspäevale,“ selgitas Karuse. „Ainsana ütles kindla EI Kohila vald, kes on hetkeseisuga ka ainus Eesti omavalitsus, kes on kindla ei öelnud. Nende suuline selgitus meie vabatahtlikule oli see, et nemad ei osale Maailmakoristuspäeval, kuna see ei ole sel aastal nende jaoks prioriteet. Eestis on veel ka selliseid KOV-e, kes ei ole kindlat kinnitust andnud, ent tõenäoliselt enamik siiski kinnitab ka enda toetuse lähiajal,“ avaldas Karuse lootust.
„Vähemalt sel aastal Kohila vald ei osale. Kevadel toimus iga-aastane „Teeme ära!“ talgupäev ning aktiivsemad kogukonnad ja MTÜ-d toimetavad elukeskkonna parendamise nimel aasta ringi,“ ütles Kohila vallavalitsuse keskkonnanõunik Nele Leitaru vastuseks, miks Kohila vald maailmakoristuspäeval ei osale.
Märjamaa valla keskkonnaspetsialisti Greta Neidre sõnul on Märjamaa valla jäätmejaam sel päeval valmis koristuspäeval kogutud jäätmeid vastu võtma ning muul moel maailmakoristuspäeva õnnestumisele kaasa aitama. „Vald igal juhul toetab,“ kinnitas ta. „See, kui on initsiatiivi ja inimesed tulevad kokku ja leiavad piirkondi, kus on vaja koristada, on väga teretulnud ja oleme avatud.“
Neidre sõnul vallal probleemsete maailmakoristuseks sobivate prügistatud kohtade osas info puudub. Lisaks on vald pindalalt suur ning ametnikud igale poole omaalgatuslikult ei jõua. Nii kutsubki ta inimesi teavitama valda kohtadest, kus prügi (sh rehve, ehitusjäätmeid jms) vedeleb. „Kui inimesed ise teavad neid piirkondi, siis meie püüame aidata,“ ütles ta, lisades, et paljudel kordadel on vald prügi ise ära koristanud. Neidre sõnul toimetab Märjamaa alevis majandusbrigaad, kes kord nädalas avalikest kohtadest prügi koristab. Kõrvalistest kohtadest koristatakse vastavalt teavitamisele.

Anna prügist teada!

Eestis on maailmakoristuse fookuses kõige prügisemad paigad Eesti metsades, mererandades ja järvede-jõgede kallastel. Enne koristamist kutsutakse üles inimesi prügi asukohti kaardistama, et teaks, kust on vaja koristada. Koristuskohti saab üles anda ja kaardistada kuni 2. septembrini. Suurte prügipaikade info on World Cleanup’i rakenduses ääretult oluline, sest see prügikaart on aluseks nii maailmakoristuspäeva läbiviimisel Eestis kui ka globaalsele andmebaasile (World Waste Platform), mis koondab andmed terve ilma prügi kohta.
Maailmakoristuspäeva juhi Eva Truuverki sõnul on prügi kaardistamine väga tähtis sissejuhatus maailma ajaloo suurimale kodanikualgatusele, mis on saanud alguse ja mida juhitakse Eestist.
“Kaardistamise eesmärk on luua nn prügiandmebaas, et näha probleemi ulatust. See on vajalik info teadlastele, kes saavad selle pealt analüüsida ja välja töötada lahendusi, kuidas prügi vähendada. Selleks
on kokku pandud eraldi ülemaailmne Teeme Ära teadlaste tiim, kes hakkab kogutud andmetega edasi töötama,” rääkis Truuverk.
“Maailmakoristus on Eesti riigi suurim kingitus maailmale meie 100. sünnipäeval ja meil kõigil on põhjust selle algatuse nimel eriliselt pingutada. Seetõttu on meil sulle suur palve – palun tule aita meil üles leida just need sinu kodukoha lähedal asuvad kõige suuremad prügihunnikud.”
Prügi kaardistamiseks tuleb alla laadida World Cleanup’i äpp, kaardistada looduses liikudes teele jäävad prügihunnikud, teha rakendusega foto, märkida prügi asukoht ja koostis ning laadida üles.
“Kaardistamine on väga oluline, sest selle põhjal saame panna paika koristuspäeva plaani – kuhu ja kui palju inimesi koristama saata,” ütles Eesti koristustiimi juht Raimo Matvere.
“Samuti on kõik teretulnud tulema 15. septembril välja ja andma oma väärtusliku panuse koristuspäeva õnnestumisse,” lisas Matvere.

Osalemiseks tuleb registreerida

Maailmakoristusel osalemiseks tuleb end maailmakoristus.ee kodulehel registreerida. Seejärel tuleb valida koristuspiirkond, millega liituda. Registreerimine on vajalik, et iga koht saaks piisava hulga abikäsi ning kõik prügistatud paigad oleksid kaetud. Registreerida saab eraisiku, organisatsiooni või sõpruskonnana, samuti võib püsti panna koristusaktsiooni enda eramaal. Viimasel juhul tuleb aga arvestada, et koristustalgute korraldaja peab jäätmete äraveo organiseerima ise.
Vastused oma küsimustele saab maakondliku koordinaatori käest. Tema on inimene, kes valdab enda piirkonna informatsiooni.
Talgujuht korraldab koristuspäeva eel punktis vajaminevad prügikotid, juhendmaterjalid ning jälgib, et kõik sujuks plaanipäraselt.
Koristajal pole muud muret, kui tulla hommikul õigeks ajaks kohale, kuulata tähelepanelikult talgujuhi instruktsioone, pidada kinni ohutusreeglitest, nautida mõnusat koristuspäeva ja näidata maailmale, mida iga inimene oma kodukohas tegelikult ära suudab teha. Koristamisele tuleb kaasa võtta töö tegemise vahendid, joogivesi ning suupisted, et päeva jooksul ära ei nõrkeks.
Maailmakoristuse staap hakkab paiknema Tallinnas, kuhu koondub kogu maailmast koristuspäeva info. Tallinna staabist hakatakse juhtima globaalset teleülekannet ja vahendama telepilti üle kogu planeedi.
Koristuspäev saab teoks koostöös EV100, kohalike omavalitsuste, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Maanteeameti, maaomanike, jäätmekäitlusettevõtete, Eesti Külaliikumine Kodukant võrgustiku, heade toetajate, partnerite ja tuhandete puhtast loodusest hoolivate Eesti inimestega.

*

Kaardistamisest
Lae telefoni World Cleanup’i äpp (iOS, Android) ja registreeri end kasutajaks.
Ava rakendus, pildista prügihunnik üles,
täida vajalikud lahtrid ja lae leitud
prügipunkt üles.
Korda kaardistamist järgmise hunniku juures.
Kogu vajaliku info ja juhendid leiad Maailmakoristuse aadressilt
www.maailmakoristus.ee/prygikaardile.

Mida läheb veel vaja selleks, et koristusaktsioon Eestis õnnestuks
Eesti tiim vajab maakondlikke koordinaatoreid Tallinnasse ja Harjumaale, Pärnumaale, Hiiumaale, Järvamaale, Ida-Virumaale, Valgamaale, Lääne-Virumaale ja Võrumaale
80 000 tugevat kotti prügi korjamiseks ning sorteerimiseks
järelkärusid ja haagiseid
vaata, millega on veel võimalik koristuspäeva toetada:

Toeta!

*

Taustainfo

Maailmakoristus Let’s Do It! World toimub ühe päeva jooksul, 15. septembril 2018. aastal. Tänaseks on liitunud juba ca 150 riiki.
Aktsiooni eesmärk on lisaks prügi kokku korjamisele tähelepanu juhtimine globaalsele prügiprobleemile ja lahendustele.
Üleilmne koristuspäev teeb koos päikesega planeedile tiiru peale – see algab hommikul kell 10 Uus-Meremaal ning lõpeb 36 tundi hiljem Hawaiil. Prügikoristusaktsioon algab Eesti aja järgi 15. septembri keskööl.
Liitunud riigid on võtnud eesmärgiks kaasata oma riigis koristama sajad tuhanded, isegi miljonid inimesed. See teeb juba tänaseks maailmakoristusest suurima kodanikualgatuse läbi aegade. Samuti on see suurim ja globaalseim Eestist alguse saanud kodanikualgatus.
Maailmakoristuse staap hakkab paiknema Tallinnas. Eesti ja Tallinn saavad sel päeval olema maailma naba. Siia koonduvad kogu maailmas toimuva koristuspäeva tulemused ja info.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare