0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArvamusHead peatset kooliaasta algust!

Head peatset kooliaasta algust!

Uue õppeaasta alguseni on jäänud loetud päevad. Kõige olulisemad ettevalmistused on kindlasti juba tehtud, detaile jõuab siluda ka jooksvalt. Need on niisugused rutiinsed asjad, millega oskavad arvestada nii enamik õpilasi kui ka õpetajaid, lastevanematest rääkimata.
Samas oleks patt algavat kooliaastat tavapäraseks nimetada. Mitmes paigas ja mitmes mõttes võiks seda ehk isegi ajaloo uut etappi alustavaks sündmuseks nimetada. On ju hiljutine haldusreform nihutanud suure hulga koole kas uude valda, sootuks teise maakonda või muutnud koguni õppeasutuste staatust. Mõned kuud eelmisest talvest ja kevadest ei lähe arvesse, sest siis oldi alles reformidele omases segaduses, nüüd peaksid asjad olema juba paika loksunud – omavalitsusliitude ja suurvaldade haridusametnikud on loodetavasti uude rolli sisse elanud.
Kindlasti on oma olulisust suutnud tõestada ka enamik vallakeskustest kaugemale jäävaid koole, kuigi ka see ei ole kes teab kui suur saladus, et üsna mitme madalama astme haridusasutuse küsitavat jätkusuutlikkust kinnitab ainult valdade ühinemise leping, millel on mõju vaid järgmiste kohalike valimisteni. Täna siin ei ole muidugi mõtet nii kauge aja taha ennustama hakata, aeg toob ju pidevalt uusi tuuli ja enneolematuid lahendusi.
Mõni paik, nagu näiteks Rapla vald, eelkõige muidugi vallakeskus ise, peab ennast harjutama täiesti kardinaalsete muudatustega. Raplalastel on põhjust väljendada siirast rahulolu selle üle, et linnake saab täiesti uue gümnaasiumi. Kasvõi ainult selle tõttu, et uus koolihoone muudab asulat kahtlemata oluliselt linnalikumaks, aga veel enam seetõttu, et puhas gümnaasium ise on rikkus omaette, mis võiks mõne aasta pärast küpseks saanult pakatada vaimsusest, millest saavad osa kõik siinsed inimesed. Gümnaasiumil on eeldusi kujuneda märgilise tähtsusega haridustempliks, kui kõik, alates vallajuhtidest, õpetajaskonnast ning gümnasistidest ja lõpetades lihtsalt kodanikega on valmis sellesse uskuma ja sinna panustama.
Aga gümnaasiumi kõrval on veel kaks kooli, mida tuleb samuti jälle nullist ehitama hakata. Ka see ei ole lihtne – muutuda endisest hea tasemega gümnaasiumist väärikaks põhikooliks. Seegi vajab eneseusku, abi ja toetust. Kahtlemata on nelja kooliga (täiskasvanute kool ju veel lisaks!) Rapla tähelepanuväärne paik Eesti haridusmaastikul. Lokaalses mõttes tuleb meil kõigil tükikest sellest maastikust siiski alles kujundama hakata.
Jõudu meile kõigile selleks ja head peatset kooliaasta algust!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare