Järvakandi Igamehe maratoni osalejate arv ületas korraldajate ootusi

0

Raplamaa Sõnumid / foto: erakogu.

Kuigi Järvakandi Igamehe maratoni protokollist võib lugeda, et osalejaid oli 196, startis tegelikult 218 inimest. Nimelt ei olnud korraldajad valmis selleks, et viimasel hommikul tuleb registreerima veel peaaegu sada osalejat, ja nii tekkis olukord, kus paarikümnele inimesele ei jätkunud kiipe. Küll aga olid inimesed valmis rajale minema ilma numbrita ja aega kirja saamata – peaasi, et saaks teistega koos nii ägedal üritusel osaleda. Nendest 218-st (mis on ühtlasi ka osalejate rekord, eelmine oli 180) läbis täispika maratoni 37, mis on viimaste aastate keskmine tulemus.
Järvakandi Igamehe maraton on omanäoline võistlus – iga osaleja saab valida ise, kui pika distantsi ta läbib. Järvakandi tänavatel on välja mõõdetud 4,22 kilomeetri pikkune ring, mille kõige vapramad läbivad kümme korda. Nii saadakse kirja täispikk maraton. Küll aga on võimalus lõpetada oma jooks ära iga ringi järel. Sellest ka võistluse nimi Igamehe maraton: iga võistleja läbib nii pika distantsi, kui ise soovib.
Tänavu peeti see võistlus Järvakandi tänavatel laupäeval, 11. augustil. Naiste arvestuses saavutas neljandat korda esikoha Klaarika Kuusk. Tema aeg 3:21.53 jääb küll raja rekordile (3:14.47 ja kuulub Klaarikale endale aastast 2016) alla, kuid on siiski väga korralik ja andis üldarvestuses kõrge viienda koha. Nii Klaarika kui ka meeste võitja Margus Luhtoja olid pikalt rekordigraafikus, kuid oodatust soojem ilm tegi lõpuringid raskemaks ja meeste võiduaeg 2:50.42 jääb rajarekordile alla kolme minutiga. Meeste arvestuses saavutas 2. koha Allan Peeter Jaaska (3:05.02) ja 3. koha Erkki Etverk (3:17.45). Naiste arvestuses saavutas 2. koha Siiri Pilt (3:41.02) ja 3. koha Liina Kesamaa (3:44.17).
Lisaks selgusid võistluse käigus ka Rapla maakonna meistrid maratonijooksus. Raplamaa meistrivõistlustel oli stardis 12 meest, kellest lõpuni tuli 9. Meistriks krooniti esmakordselt Ahti Nuga, kes saavutas maratoni üldjärjestuses tubli neljanda koha (3:17.55), mis on ka maakonna MV rekord. 2. koha saavutas Marek Varblane (3:49.57) ja kolmas oli Lauri Preimann (4:00.16). Naistest sai kuldmedali Sandra Šefer, kes oma elu esimese maratoni läbis ajaga 4:16.20, mis tähistab ka uut meistrivõistluste rekordit.
Järvakandi Igamehe maratoni korraldaja Margus Sepa kommentaar: “Vaatamata sellele, et stardis oli rohkelt sebimist ja osa jooksjaid said joosta n-ö oma lõbuks, sujus kõik isegi ootamatult ladusalt. Kõik autasustamised said jooksvalt läbi viidud, suppi jagus ja kõik osalejad said ennast ka alevi saunas puhtaks pesta. Selle kõige taga on loomulikult suur vabatahtlik pingutus, eelkõige jooksuklubi Järvakandi Wellod poolt, aga ka terve päeva abiks olnud kohtunikelt.
Loomulikult on vaja järeldusi teha ja üht-teist saab parandada, et tuleval aastal oleks jooksjate emotsioon taas väga kõrge. Selle jooksuringi teevad eriti ägedaks isetekkelised joogi/söögi/kultuuripunktid raja ääres. Just need punktid on jõudnud jooksjate südamesse. Sel korral oli jooksjatele toeks ka viis muusikapunkti, mis samamoodi andsid jooksjatele lisaenergiat.”

Kirjuta kommentaar

Kommentaar
Palun kirjuta siia oma nimi