13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSJuunikuised tormituuled tõid kaasa planeeritust varasema raie

Juunikuised tormituuled tõid kaasa planeeritust varasema raie

Helerin Väronen / illustreeriv foto: Siim Solman.

Kohila kodulehel antakse teada RMK raiest Roobuka raudteejaama ümbruses. RMK Lääne-Harjumaa metsaülema Jürgen Kusmini sõnul olid raied Roobuka raudteepeatuse ja Aespa küla vahel kavandatud järgmisesse aastasse, kuid juunikuised tormituuled tõid piirkonnas välja suvilatele ohtlikke puid.

Kohalikud elanikud hakkasid oma turvalisuse pärast muret tundma ja RMK arvates on oluline eemaldada need puud enne sügistorme. Sellest tulenevalt otsustati raieplaanid ümber teha. Esmane teavitus ilmus augusti alguses Kohila valla lehes. Kusmini sõnul on neil plaan kohtuda septembri alguses raiealaga piirneva suvilakooperatiivi esindajatega, et leida tööde läbiviimiseks nende igapäevast elu võimalikult vähe häirivad võtted. Sealt edasi saab RMK täpsemalt oma töid kavandada ja eeldatavasti on tööde teostamise aeg september-oktoober.
“Senine kontakt kohalikega on meil olnud asjalik ja teineteist mõistev, kavandatud kohtumisel loodame jõuda kokkuleppele, mis mõlema osapoole soove ja eesmärke arvestab,” sõnas Kusmin.
Ühistute teest lõuna pool on RMK-l kavas 0,3 ha lageraiet ja 3,7 ha harvendusraiet, teest põhja pool on kavas 1,9 ha lageraiet. Viimati nimetatud raieobjekti kohta sõnas Kusmin, et selle maastikku paigutamine on olnud kõige keerukam, sest vaja on säilitada mürapuhver raudtee ja elamute vahel. “Nii on kavas praegu uuendada elamute ja raudtee vaheline ala 1/3 laiuses ja järgmisi etappe ei kavandata enne, kui noor mets on kasvanud juba piisavalt suureks, et uuesti mürapuhvrina toimida, see tähendab 10-15 aastat.
Istutamise teel lageraiealale rajatud noor metsapõlv on kiireim viis uue metsa taastamiseks, looduslikult uuenevatel ja etapiti raiutavatel turberaiealadel toimub see kordades pikema ajaperioodi jooksul ja antud ala viljakas kasvukoht ei võimalda ka turberaiete tegemist. Maastikumuutus ja vajadus leida uued seene-marjakohad harjumuspäraste asemele on mõistagi häiriv, aga samas on meil vastutus tulevaste inimpõlvede ees, et ka neil oleks erinevas vanuses metsi, mida kasutada puhkamiseks, puiduks ja paljuks muuks,” ütles Kusmin.
Kohila vallavanem Heiki Hepner, kes on metsandusvaldkonnaga ise tegelenud, kiidab metsaülem Jürgen Kusminit kui tõeliselt professionaalset ja tublit metsameest, kes teab metsast rohkem kui paljud teised selle ala inimesed. Hepner peab RMK kava üsnagi arukaks ja normaalseks. Tema enda poole on pöördunud üks sealne elanik oma muredega selle raie pärast, kuid ta sai ka vastused oma küsimustele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare