-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKärusse tuleb kärude muuseum

Kärusse tuleb kärude muuseum

Helerin Väronen / foto:  Marina Berezkina, Peterburg.

Käru Heade Tegude Muuseumi asutaja režissöör Aljona Surzhikova on tulnud mõttele asutada Kärusse ka kärude muuseum ja ootab selleks inimestelt põnevaid kärusid.

Idee ise sai alguse umbes kaks aastat tagasi, kui Aljona tutvustas Tallinnas nukukunsti messil muuseumi tegemisi. Tal oli seal kaasas väike ekspositsioon, mille hulka kuulus ka üks lapsekäru. Aljona laps, kes toona oli umbes pooleteiseaastane, istus sinna sisse ja see panigi Aljona mõtted liikuma selles suunas, et miks mitte teha Käru muuseumis eraldi osa kärudele.
Sel suvel sai muuseumi tarbeks ostetud juurde kaks maja, mis asuvad raudteejaama lähedal, nii et sinna on rongilt lihtne minna. Kogukondlikul koosolekul käidi välja ka mõte kärudest ja kuna nüüd ruumi on, leiti, et miks mitte kärusid eksponeerida. Aljona kutsubki rahvast üles oma kärusid neile muuseumisse tooma ja oodatud pole vaid lastekärud, vaid ka aiakärud ja miks mitte isegi mõni hobuvanker. Samuti on vägagi oodatud pildid ja lood neist kärudest, kes ja kus nendega sõitis.
Praegu on muuseumil kärusid kümne ringis ja esindatud on 60-ndate ja 80-ndate lapsevankrid. Need on ääretult vastupidavad ja sõidukõlbulikud tänapäevani. Aljona küll loodab, et ka varasemast ajast leidub huvitavaid kärusid, et saaks igale ajastule teha oma ruumi.
Kui Aljona Surzhikoval kärude muuseumi mõte tekkis ja ta sellest sõbrannale rääkis, otsis too välja oma mehe ema pildialbumist kärudega seotud pildid 20-ndate aastate Saksamaalt. Sellel ajal ei olnud Eestis fotograafia nii levinud, kuid Aljona loodab, et ehk ilmub ka meil mõni päris vana käru pilt välja. Hiljuti sai Aljona ühe käru Tallinnast, mille omanik lubas saata veel ka pildi endast selles kärus aastal 1975 Nõmme turul.
Kui kärusid on septembri lõpuks piisavalt palju, umbes 30 ringis, saab neist renoveeritud aidas juba näituse koostada selleks ajaks, kui Kärus toimub üks Käru hooldekoduga seotud üritus. Hooldekodus on palju üksikuid inimesi, kes ootavad, et lähedased nendega kontakti võtaks. Seoses sellega otsustati raudteejaama hoone seinale teha grafiti nimega “Helista emale”. Selle loomiseks kasutatakse peale kunsti ka ühe start-up ettevõtte abi, mis joonistab seinale printeri abil.
Nii et kui leidub huvitavate kärude, piltide ja lugudega inimesi, kes Käru muuseumi tegevust toetada tahavad, siis tasub Aljona Surzhikovaga ühendust võtta kas telefonil 5569 3961 või meiliaadressil [email protected].

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare