6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKohus mõistis kolm meest süüdi vabadusevõtmises

Kohus mõistis kolm meest süüdi vabadusevõtmises

Siim Jõgis.

Teisipäeval, 31. juulil jõudis Pärnu maakohtu Rapla kohtumajas lõpule protsess kolme mehe üle, keda süüdistati vabadusevõtmises ja röövimises.

Vastavalt süüdistusele leidsid kõnealused sündmused aset 2017. aasta 25. novembri esimestel tundidel ööklubis Madhouse, selle esises parklas ning hiljem Juuru teel.
Kohtunik Endla Ülviste mõistis kolm meest süüdi vabadusevõtmises, kuid kohtuotsuse kohaselt nad röövimist toime ei pannud.
Protsess kolme mehe üle kestis peaaegu kaks kuud. (Vt ka Raplamaa Sõnumid, 6. juuni.) Süüdistatavad olid selles protsessis Glen Reier, Kaur Koiduste ja Rando Jaanson. Teisipäevasel istungil oli neist kohal vaid Reier. Kannatanu Urmas Vilks kohtuotsuse väljakuulutamisel kohal ei olnud. Süüdistuse kohaselt olid kolm süüdistatavat ja kannatanu kohtunud 25. novembri esimestel tundidel ööklubis Madhouse. Prokurör Aarne Pruus süüdistas kolme meest selles, et nad surusid kannatanu ööklubi esises parklas sõiduautosse Volvo, kasutades selleks füüsilist jõudu.
Tõenditena tõi ta välja ööklubi Madhouse ja Rapla maavalitsuse turvasalvestised. Need saidki kohtuotsuse tegemisel kaalukeeleks. Kohtunik ütles otsuse väljakuulutamisel, et salvestistelt on näha, kuidas süüdistatavad takistavad kannatanut auto juurest äraliikumisel ja kasutavad füüsilist jõudu tema autosse surumisel. Sealjuures märkis kohtunik, et aktiivselt osalesid vabadusevõtmises kõik kolm süüdistatavat.
Prokurör leidis samuti, et süüdistatavad röövisid kannatanult sularaha 150 eurot ning käekella, mille väärtus oli 100 eurot. Seda ei pidanud kohtunik otsuse tegemisel tõendatuks. Ta viitas, et kannatanu ütlused olid ebausaldusväärsed, sest ta oli sündmuste toimumise ajal tugevas alkoholijoobes. Seetõttu ei saanud pidada usaldusväärseks tema väidet, et süüdistatavad olid temalt ära võtnud käekella ja sularaha. Kohtuniku sõnul võis ta need ära kaotada ka mõnel muul ajahetkel.
Esialgu süüdistas prokurör kohtualuseid ka kannatanu peksmises, ent protsessi käigus oli ta sellest süüdistusest loobunud. Ka kohtunik märkis otsuse kuulutamisel, et peksmise kohta tõendid puuduvad.
Glen Reierile nõudis prokurör kuue aasta ja kuue kuu pikkust vangistust, Koidustele nelja aasta ja kuue kuu pikkust vangistust ning Rando Jaansonile viie aasta pikkust vangistust. Osa sellest läheks kohe kandmisele ning teine osa jääks täitmisele pööramata juhul, kui süüdistatavad ei pane katseajal toime uut kuritegu. Ükski süüdistatavatest end süüdi ei tunnistanud. Ka kõik kolm advokaati palusid oma kaitsealused õigeks mõista.
Karistuseks mõistis kohtunik kõigile kolmele mehele üheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Seda ei pöörata täitmisele, kui nad katseajal uut kuritegu toime ei pane. Katseaja pikkus on üks aasta ja kuus kuud. Süüdimõistetutel on õigus otsus edasi kaevata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare