9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKOOLILEHT: Rapla täiskasvanute gümnaasium ootab uusi õppureid

KOOLILEHT: Rapla täiskasvanute gümnaasium ootab uusi õppureid

Maris Adoma / foto: Siim Solman.

Rapla täiskasvanute gümnaasiumisse (RTG) saavad minna õppima kõik inimesed olenemata rahvusest või kultuurilistest erinevustest. Seal pakutakse ka põhikoolis õppimise võimalust alates 7. klassist, kuid põhikooli saab õppima minna alates 17. eluaastast.

“Kui nüüd ei ole tegemist erijuhuga. Erijuht on see, kui on olemas vastavad paberid ja Rajaleidja keskuse spetsialistid on soovitanud ning andnud loa meie koolis õppida ka noorematel. Niisiis on meie õppurite hulgas olnud ka 15-16-aastaseid isikuid,” räägib Rapla täiskasvanute gümnaasiumi õpetaja ja õppejuht Kristi Luik. Gümnaasiumis aga piiranguid ei ole. Gümnaasiumi võib tulla tavakoolist pärast põhikooli lõpetamist või ka vanemad inimesed. Iga aasta on tehtud statistikat õppijate vanuse kohta. Iga klassi keskmine vanus on üle 20. E-klassi keskmine vanus jääb 26-28 aasta vahemikku.

Õpe lähtub õpilaste soovidest ja vajadustest

Võimalik on valida kahe õppevormi vahel – üks on tavaõpe, kus käiakse kahel nädalapäeval koolis. Põhikool on koolis esmaspäeviti ja kolmapäeviti, gümnaasium aga teisipäeviti ja neljapäeviti. Kell 9 algavad koolipäeva tunnid. Koolis on topelttunnid, mis tähendab seda, et üks õppetund kestab poolteist tundi. Kokku on ühe päeva jooksul neli erinevat õppeainet ja koolipäev lõppeb kell 16.15.
Teine variant on kombineeritud e-õpe, mis tähendab seda, et õpe ei toimu ainult läbi interneti, vaid laupäeviti käiakse koolis. Kombineeritud e-õpe on RTG-s olnud juba kuus aastat ja see võimalus loodi õpilaste soovidest lähtuvalt.
”Õpilased on selgelt väljendanud soovi, et nad ei soovi puhast e-õpet. Väga paljudel õpilastel on jäänud koolist pikk vahe sisse, enam ei mäletata hästi asju ja iseseisev õppimine on raske. See nõuab järjepidevust ja enesesundi,” ütleb Kristi Luik.
E-õppuritel ei ole muidugi keelatud võimaluse korral käia koolis ka nädalasisestel päevadel. Õpilane ja õpetaja võivad ka kohtuda enne tööd hommikul nädala sees. ”On olnud küll õpilasi, kes tulevad kell 8 ja kohtuvad õpetajaga. Saab ka tulla pärast tööd kell 17, kui õpetajale ja õpilasele sobib. Saab ka Skype’i ja Messengeri teel konsulteerida. Õpe on paindlik ja lähtub õpilasest.”
Rapla täiskasvanute gümnaasiumis on olemas ka valikained, mis püütakse välja mõelda koostöös õpilastega. Praegu õpetatakse näiteks valikainena robootikat, 10. klassis on kursus “Õpime õppima”, mis aitab õpilasel, kes on pikalt koolist eemal olnud, paremini hakkama saada. Samuti on psühholoogia, karjääriõpetuse ja arvutiõppe kursused. Olnud on ka raamatupidamise ja käsitöö kursus. Et koolielu põnevamaks muuta, käiakse ka väljasõitudel.
“Seni oleme käinud näiteks Tartu observatooriumis, kus viidi läbi füüsika ja astronoomia alaseid tunde. Oleme käinud ka muuseumides – Tervishoiumuuseumis, Eesti Rahva Muuseumis ja Mektorys. Õpilastele väga meeldivad need õppekäigud, need innustavad,” räägib Kristi Luik. Koolis käivad külas ka vilistlased, kes tutvustavad enda töid ja tegemisi ning propageerivad edasi õppima minemist. Üks populaarsemaid üritusi koolis on perede jõulupidu, kuhu on oodatud ka õpilaste lapsed. Populaarne on samuti vabariigi aastapäeva viktoriin, mida õpilased teevad oma praktiliste töödena.
Kuna Rapla täiskasvanute gümnaasiumis on kõik väga paindlik, on olemas ka õppeainete jagamise võimalus. See tähendab, et mõnda klassi saab ühe aasta asemel läbida näiteks kaks aastat. Võimalik on isegi võtta üks aasta õppepuhkust. Motiveeriv on selle kooli juures ka see, et kui lõputunnistusel on kõik hinded kursuste koondhinnetena neljad ja viied, vabastatakse õpilane soovi korral koolieksamist.

Õpetajad abistavad ka igapäevaelus

Mis kindlasti lastega õppuritele rõõmu valmistab, on Rapla täiskasvanute gümnaasiumis pakutav lastehoiuteenus. Seegi mõte tuli koostöös õpilastega. “Nägime, et selline vajadus on olemas. Suheldes õpilastega, oli paljudele probleemiks see, et ei ole last kuskile panna. Euroopa Liidu poolt tuli Euroopa sotsiaalfondi projekt Teisel Ringil Targaks ja tänu sellele saimegi kirjutada oma mõtted projekti ja saime ka rahastuse. Teeme lastehoiuga koostööd, kuhu õpilased saavad viia oma lapse ja kool maksab selle kinni,” räägib Kristi Luik.
Rapla täiskasvanute gümnaasium on igati ühtehoidev, paindlike võimalustega toetav kool, kus on võimalik enda haridusteed jätkata. Kristi Luik räägib, et on ka selliseid õppureid, kellega suheldakse kooliväliseltki. Kasvõi aidatakse teha elektrilepingut või antakse nõu, mida teha siis, kui oled internetist tellides petta saanud. “Siin koolis õpetajad ongi võib-olla natukene emarollis, sotsiaalnõustajad või natuke ka karjäärinõustajad. See on meie meeskonna jaoks kuidagi nii loomulik. Meil ei ole nii, et õpetaja on kõrgemal positsioonil ja õpilane madalamal, kõik sulanduvad kokku ühtseks pereks,” mõtiskleb Kristi Luik.
Kellel on jäänud haridustee pooleli ja soovib seda jätkata, saab Rapla täiskasvanute gümnaasiumisse dokumente esitada 13. augustist kuni 17. augustini tööpäeviti kell 9-13 ja alates 21. augustist tööpäeviti kell 9-16 koolimaja teisel korrusel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare