14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKüttepuude hinnad on viimase aastaga tõusnud 20 protsenti

Küttepuude hinnad on viimase aastaga tõusnud 20 protsenti

Maris Adoma / foto: Ulvi Blande

Küttepuude hind, nagu ka muu kütusehind, ei ole stabiilne ning kõigub aeg-ajalt. Küttepuude hinnad mõjutavad kogu küttematerjalide turgu, mitte ainult halupuu osa.
Rapla Kütteäri tegeleb peamiselt pelleti ja briketi vahendamisega. Sealt vastati, et hinnad on viimase aastaga tõusnud umbes 20%. Puidubriketi alus maksis eelmise aasta suvel 140 eurot, sel aastal on hind 170 eurot. Kuiva lepa hind oli varem 35 €/rm, see aasta on juba üle 40. “Ja tundub, et tõuseb üle 50 €/rm,” öeldi Rapla Kütteärist.
Hinnatõusu peamiseks põhjuseks oli eelmise aasta märg sügis, kui metsast ei saanud materjali kätte, mille tagajärjel tekkis defitsiit ja hinnad tõusid. Kütuse hinnatõus on olnud samuti umbes 20% aastas.
“Hind kliendile kujuneb nii, et umbes 65% on materjal ja tootmine, 20% transport ja 15% läheb muude kulude katteks. See on kaudne hinnang. Kui hind tõuseb, maksab lõpuks kogu hinnatõusu kinni klient, kes küttematerjale osta soovib. See aasta on märgata, et inimesed on suvel hakanud valmistuma talveks, et mitte osta kütet talvel kallilt. Ka meil on augusti lõpuni suvised hinnad,” kommenteeris olukorda Rapla Kütteäri töötaja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare