-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSPäästeamet kuulutas terves Eestis välja suure tuleohuga aja

Päästeamet kuulutas terves Eestis välja suure tuleohuga aja

Siim Jõgis.

Alates laupäevast, 28. juulist kehtib kõikjal Eestis suure tule­ohuga aeg. See toob kaasa lisapiirangud eelkõige metsas tegutsemisel. Näiteks lõkke tegemine on metsas keelatud, sealhulgas ka selleks ettenähtud kohtades.

Päästeametile tähendab suure tuleohuga aeg kõrgendatud tähelepanu pööramist inimeste käitumisele looduses ringi liikudes ja toimetades. Sellise meetme väljakuulutamise põhjuseks on loomulikult kuiv ja palav aeg.
Möödunud nädalavahetusel jälgisid nii päästeamet kui ka politsei- ja piirivalveamet kõrgendatud tähelepanuga inimeste ohutut käitumist nii veekogude ääres kui ka looduses. Päästjad kontrollisid oma piirkonna avalikke lõkke tegemise kohti, populaarsemaid puhkealasid ning ujumiskohti, kus varem on esinenud probleeme või kus tule- või veeohutuse aspektist on risk suurem.
Päästeameti päästetööde osakonna juhi Martin Lambingi sõnul paluti probleemkohtades, kus patrullide käigus nähti aktiivset lõkketegemist või grillimist, inimestel tuleohtlik tegevus lõpetada ning enamasti seda ka rahumeelselt tehti.
Lääne päästekeskuse haldusalas olevad komandod vaatasid üle just ujumiskohad ja/või piirkonna lõkke tegemise kohad. Ujumiskohti kontrolliti päeval ja avalike lõkkekohtade ülevaatusi tehti õhtusel ajal. Võimaluste piires kaasati ka keskkonnainspektsiooni ja RMK inimesi aktsioonidesse. Päästeameti hinnangul on üldjoontes inimesed olnud väga tublid ning eksimusi leiti üksikuid.
Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits rääkis, et see on tänavu juba teine kord, kui suure tuleohuga aeg välja kuulutatakse. “Suure tule­ohuga aeg on Eestis sel korral tõesti juba teist korda kogu vabariigi territooriumil välja kuulutatud. Varem oleme teinud seda piirkonnapõhiselt, ent selleaastase kuiva ja kuuma suve tõttu tuli seda teha üle-eestiliselt.

Suure tuleohuga aeg jääb kehtima, kuni tuleohu tase looduses langeb, st tuleoht looduses väheneb. Päästeamet teeb koostööd riigi ilmateenistusega ning tuleohukaart on kättesaadav ilmateenistus.ee veebilehelt,” sõnas Moorits.

***

Suure tuleohuga ajal pea meeles:
– Metsas ja maastikul on keelatud suitsetamine, grilliseadme kasutamine, lõkke tegemine ja igasugune lahtise tule kasutamine, sh selleks ettevalmistatud kohtades, st RMK lõkkeplatsidel.

– Väldi mootorsõidukiga looduses sõitmist. Auto tuleks parkida mittesüttivale pinnasele ja mitte sõita ATV-ga turbasel pinnal. Auto väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ja ATV-ga turbapinnal sõites võib koguneda turbamulla tolm sõiduki summutile ning selle kuumenedes ja tagasi maapinnale kukkudes võib puhkeda tulekahju.

Muud ohud:

-Ära jäta lapsi ega lemmikloomi autosse.

– Võimalusel ära tegele õues intensiivse füüsilise koormusega (raske töö, sportimine jm).

– Tee puhkepause, tarbi palju vett, viibi võimalikult palju varjus, kanna peakatet.

– Kui näed, et kellelgi on terviserikkele viitavaid tunnuseid, küsi, kas ta vajab abi, helista 112.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare