-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRaplamaa naiste loodud ettevõtted on hakanud koonduma ühte hoonesse

Raplamaa naiste loodud ettevõtted on hakanud koonduma ühte hoonesse

Stina Andok / foto: juulija Kuum.

TaevaniMaani meistrikoda on otsustanud kolida samasse hoonesse, kus tegutsevad nii marmelaade valmistav Minna Sahver kui ka looduskosmeetikabränd BonMerité.

Valtu külas asuv nn triiphoone seisis suures osas aastaid tühjana, kuni seal asus tegutsema kohalik naisettevõtja Siret Elmi oma ettevõttega Minna Sahver OÜ. Kogu Eestis tuntud maitsvate marmelaadikommide tootja soovitas samas hoones tühjalt seisvaid ruume ka teisele kohalikule naisettevõtjale, Merit Võigemastile, kes oma ettevõttega Mermel Trade OÜ asus tootma brändi BonMerité all tänaseks paljude lemmikuks saanud looduskosmeetikat.
Nüüd on siis kord TaevaniMaani meistrikoja käes seada sammud naisettevõtjate pessa. TaevaniMaani meistrikoja looja ja perenaine Maria Mettas tunnistab, et kuigi praegused meistrikoja ruumid Rapla keskel on talle armsad ja otsus kolida sündis raske südamega, on kolimine siiski vajalik. Mettase sõnul tekkisid tal esimesed mõtted suurema tegevuspinna otsimiseks juba aastajagu tagasi ning üsna kiirelt leidis ta sobivad pinnad triiphoones, aga tööde ja tegemiste kõrval on ta jõudnud alles praegu sinnamaani, et hakkab vaikselt kolima.
Kuigi TaevaniMaani meistrikoda on inimesed harjunud külastama lisaks keraamika meisterdamisele ka kontsertide ja muude ürituste pärast, on Mettase sõnul tema peamiseks väljundiks siiski tellimustööde meisterdamine. Nii nagu jagub meistrikojal külastajaid, jagub tal ka tellimustöid, mis omakorda nõuavad suurt laoruumi, mida praegune tegevuspind eriti ei paku. Samuti on Mettas soetanud meistrikojale veel teisegi ahju, et veelgi tõhusamalt keraamikat põletada. Lisaks ütleb Mettas, et palju on tuntud huvi suurema seltskonnaga ürituste läbiviimise vastu, kuid üle kahekümne inimese praegu meistrikoda ära ei mahuta.
Võrreldes veel kasutuses oleva 115-ruutmeetrise pinnaga kolib meistrikoda triiphoonesse 200 ruutmeetrile. Selle pärast, et meistrikoda jääb väljapoole Rapla linna, Mettas ei muretse, öeldes, et enamik kliente saabub meistrikotta niikuinii autoga. Kuigi asukoht ja interjöör muutuvad, kinnitab Mettas, et kõik muu jääb samaks. Nii nagu praegugi, jätkuvad vabagraafikuga meisterdamispäevad, korraldatakse töötubasid ning kostitatakse inimesi kontsertidega.
Lõplik kolimine ühest asukohast teise leiab aset oktoobrikuus, mis tähendab, et viimane kontsert, kus esineb Mari Jürjens, toimub septembrikuus. Kuni uutesse ruumidesse jõudmiseni julgustab Mettas inimesi tulema oma pooleliolevaid esemeid lõpetama ja glasuurima, kuna glasuurimata esemed võivad kolimisel viga saada.
Ühtlasi ei kutsu ta hetkel inimesi meistrikotta meisterdama, vaid ootab uusi savivoolijaid juba oma uutes ruumides.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare