6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRaplamaa talud pärjati parima talutoidu ja talu tiitliga

Raplamaa talud pärjati parima talutoidu ja talu tiitliga

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Üle-eestilisel talupäeval eelmisel laupäeval Saaremaal pärjati tiitliga “Parim talutoit 2018” Kehtna vallas Ohekatku külas asuva Männiku talu lambapiimajogurt. Tiitel “Parim talu 2018” tuli samuti Raplamaale, Märjamaa vallas Loodna külas asuvale Vainu talule.

Parimaks tunnistatud lambapiimajogurt paistis žüriile silma just oma pehme tekstuuri ja maheda maitse poolest. Lisaks andsid Männiku talule lisapunkte hea äriplaan ja nende tulevikuplaanid. Männiku talu pererahvas on õnnelik, et neid tähele pandi ja tunnustati. Üllatusena tuli nende jaoks küll lambapiimajogurti võit, ise pidasid nad oma võistlustules olnud toodetest paremaks juustu.
Tulevikuplaanide kohta sõnas Kaisa Tähe, et selle aasta lõpul või uue alguses on neil plaan ehitada lammastele uus lüpsiplats, soetada uued meiereiseadmed ja tulla välja uute toodetega. Näiteks on plaan hakata tootma jäätist. Praegu saab Männiku talu tooteid vaid nende enda käest osta, kuid uuel aastal soovivad nad jõuda oma toodetega ka jaekaubanduslettidele. Uuest aastast loodab Männiku talu saada peale tootmise ka oma toodete töötlemise mahedaks, mis võimaldaks neil taotleda oma toodetele Veterinaar- ja Toiduametilt mahemärki.
Vainu talu perenaine Dagmar Lindre sõnas, et nende jaoks tuli tunnustus väga ootamatult. Saaremaale kohale sõites ei oodanud nad mehega, et just nemad võidavad. Meeldiv oli aga võita ja ka auhinnad – lambanahk, iPad ja sepistatud tekst “Parim talu 2018” olid Lindredele meeltmööda. Tulevasi plaane parima talu tiitel ei mõjuta, elu läheb ikka samamoodi edasi, äramärkimine on talupere jaoks lihtsalt boonus. Žüriile jäi Vainu talu silma just oma organiseerituse ja innukuse poolest, mis väljendub selles, et perepoeg ja -tütar on samuti kohaliku põllumajanduse edendamisega seotud.
Vainu talu tegeleb lihaveise- ja viljakasvatusega. Sel aastal on küll vähese vihma tõttu viljakasvatusega kehv seis, kuid nüüd sügisel on vähemalt lootust loomasööta saada. Tulevikuplaanide hulka kuulub Vainu talul lihaveiselauda ehitus, kuid selleks tuleks saada PRIA-lt toetust.
Parima talutoidu konkursile esitatud tooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid toidublogijad, toiduajakirjanikud, kokad, ettevõtjad ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindaja. Parimat talutoitu valiti tänavu kolmandat korda ja võistlustules oli 52 toodet. Nende hulgast selgitati välja veel parim juust, jook, piimatoode, pagaritoode, tervisetoode, valgutoode, lisand ja maiustus. Žürii hindas nii talutoodete maitset, pakendeid, tootjate äriplaani kui ka tootearendust ja turundusideid. Eestimaa Talupidajate Keskliit on 2014. aastal loonud märgi “Ehtne talutoit”, mida kasutab nüüdseks 50 tootjat.
Talunike seas tunnustati veel noortalunikku, alternatiiv- ja tootmistalu. Kokku osales 18 talu. Parimat talu valiti seekord juba 25. korda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare