6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRiigimaja fuajees avati näitus Kaitseliidu ajaloost

Riigimaja fuajees avati näitus Kaitseliidu ajaloost

Siim Jõgis / foto: Kadri Paju.

Sarnaselt Eesti vabariigiga saab ka Kaitseliit 2018. aastal saja aasta vanuseks. Õige sünnipäev on küll 11. novembril, kuid seda sündmust tähistatakse juba praegu. Ühe osana tähistamisest avati teisipäeval, 31. juulil Rapla riigimaja fuajees näitus “Kaitseliit 100”, millel on kujutatud väljavõtteid selle organisatsiooni ajaloost. Näituse koostaja on Tanel Lään.

Teisipäevase ürituse avasõnad ütles Kaitseliidu Rapla maleva pealik kolonelleitnant Meelis Pernits. Ta meenutas, et Rapla maakond on olnud Kaitseliidule ajalooliselt oluline paik. 1990. aasta 17. veebruaril toimus Järvakandis Kaitseliidu taas­asutamiskoosolek. Seda sündmust meenutatakse igal aastal ning iga viie aasta tagant võetakse käsile suurem tähistamine.
Tanel Lääne koostatud näitus on sisuliselt kokkusurutud läbilõige Kaitseliidu senisest ajaloost. Ise ütles ta, et nägi selle näitusega rohkem vaeva kui ühegi varasemaga. Tema sõnul kulus kogu protsessi peale poolteist aastat. Nüüd on näitus kõigile huvilistele Rapla riigimaja fuajees avatud.
Pildid on paigutatud kuuele stendile ning Eesti sõjaajalooga vähekenegi kursis olevale inimesele tulevad mõned nimed ja pildid kindlasti tuttavad ette. Leidub ka üllatusi ja kindlasti uut infot. Näiteks tekitas avamisel elevust üks pilt, mis pärineb aastast 1925. Sellel on kujutatud Laiuse aleviku kõige nooremat ja kõige vanemat kaitseliitlast. Sealjuures on vanem neist juba väärikas eas valge habemega härrasmees.
Näituse avamisel kõlas mõte, et Kaitseliidu saja aasta juubeli puhul võiks selle pildi taasluua ning otsida üles praegune kõige noorem ning kõige vanem organisatsiooni liige ja panna nad kõrvuti seisma.
Põhjalikumalt on näitusel kajastatud kahte keerulist perioodi nii Kaitseliidu kui ka terve Eesti jaoks. Need on neljakümnendate aastate algus, kui Kaitseliit keelustati, ning kaheksakümnendate lõpp – üheksakümnendate algus, kui see taasloodi. Vähemalt kolme pildi peal on ära toodud üks organisatsiooni taasasutajaid Manivald Kasepõld. Näituse viimased pildid kujutavad juba tänapäeva, kui 2017. aasta juunis toimus Võidupüha paraad Rakveres. Näitus jääb riigimaja fuajees avatuks kuni septembri keskpaigani.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare