-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSUue veerandsaja algus

Uue veerandsaja algus

Tiiu Luht / foto: Siim Solman.

Rapla kirikumuusika festivali avakontsert Maarja-Magdaleena kirikus üllatas publikuarvuga.

Eestimaa kohta harukordselt ülekuumenenud suves, kus ainuüksi trükimeedias pakutakse lehekülgede kaupa festivale ja muid muusikapidustusi, leidis rohkem kui nelisada viiskümmend inimest aega ja tahtmist tulla kirikusse.
Avakontsert Rapla suvemuusikaelu peaesineja Eesti Rahvusmeeskooriga oli väärikas algus uuele veerandsajale, mis tänavu 26. korda avas kirikuuksed festivalile maakonnas.
Festivali sissejuhatuseks kõlas Armeenia juhtivhelilooja Vache Sharafjani metsosopranile ja meeskoorile kirjutatud „Stabat Mater”, milles ta enda sõnul on püüdnud luua dialoogi ajaliku ja igavese vahel. Seega muusika ehk meie jaoks pisut teisest kandist, mis tõsine ja süvenemist nõudis. Toetav oli kavas toodud tõlge eesti keelde. Rapla kirikus laulis Iris Oja, metsosopran, keda paljud heliloojad on valinud oma lugude esitajaks. Ja rahvusmeeskoor, tippkoor, kes meie muusikakultuuri pidevalt ka maailmas esindab ja keda meie muusikahuviline rahvas hästi teab.
Teisena oli avakontserdi kavas Andres Lemba „Missa” meeskoorile, poistekoorile ja orelile – esitajaiks RAM, Estonia poistekoor, mainekas organist Ene Salumäe.
Otsa-kooli õppejõud ning Estonia poistekoori koormeistri ja kontsertmeistrina tunneb helilooja koori kui instrumenti hästi (2015. ja 2016. aasta koorihelilooja). Esialgu oli „Missast” valmis vaid üks osa – „Gloria”. Rahvusmeeskoori praeguse kunstilise juhi ja peadirigendi Mikk Üleoja õhutusel töö muusikateose nimel jätkus ja nii kulus „Missa” lõppvariandini mitu aastat (2011-2015 taust).
Vaheldusrikas ja helget tunnet äratav oli „Missa” esitus Rapla kirikus Mikk Üleoja juhatusel. Huvitav oli lauljate liikumine. Missa iga osa järel kõlas sama pealkirja kandev orelisoolo. Nagu kujuneks tervik üksikutest osadest, mis on omaette tervikud ja sobivad iseseisvalt ette kanda.
Meeldetuletuseks ja mõtiskluseks: kontserdi teema oli “Vari ja valgus”.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare