-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSEestist pärit maailmakuulsa arhitekti looming Raplas

Eestist pärit maailmakuulsa arhitekti looming Raplas

Raplamaa Sõnumid

Arne Maasik, Eesti juhtivaid arhitektuurifotograafe, on nüüd juba kümne aasta jooksul uurivalt pildistanud 20. sajandi ühe mõjukama arhitekti Louis Kahni (1901-1974) hooneid USA-s, Indias ja Bangladeshis seoses Saaremaa keskaegse arhitektuuriga.

Kahni perekond emigreerus Kuressaarest USA-sse 1906. aastal, kui arhitekt oli viieaastane. Oma sõnul külastas ta Kuressaaret veel kord suvel 1928, viibides noore arhitektina aastapikkusel Euroopa ringreisil. Kahn on lähedastele alati korranud, et ta tuleb saarelt, millel on loss. Külma sõja aegses USA-s polnud nendel sõnadel aga erilist tähendust.

Jaanuaris 2017 reisis Arne Maasik Indiasse ja Bangladeshi, et pildistada Kahni magnum opust, tema peateost, Bangladeshi parlamendihoonet Dhakas (1962-1983).

Jatiya Sangsad Bhaban ehk Rahvuslik Parlamendihoone ehitati vaatamata paljudele poliitilistele ja looduslikele keerukustele. See telgsümmeetrial põhinev hoone näeb välja kui kindlus keset veekogu.

Indias Ahmedabadis pildistas Arne Maasik ärikooli hoonet. Seda projekteerides lähtus Kahn nagu mitmes teiseski USA-s asuvas hoones kloostri ideest.

14.septembril kl 16 Rapla riigimaja galeriis avatav näitus on osa laiemast protsessist, kus

uurimistöö raames esitatakse küsimusi Kahni arhitektuuri ja keskaegse Euroopa kindlusarhitektuuri ning konkreetsemalt Kuressaare lossi seostest.