11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSGerda Kaarsalu: alustava ettevõtja koolitus paneb loovalt mõtlema

Gerda Kaarsalu: alustava ettevõtja koolitus paneb loovalt mõtlema

Haldi Ellam / foto: Siim Solman.

EAS-i alustava ettevõtja koolitusel käinud OÜ Robolego asutaja Gerda Kaarsalu sõnul andis koolitusel osalemine temale juurde palju uusi teadmisi ning õpetas uutmoodi mõtlema.

„Koolitusel osalemine andis meeletult palju enesekindlust, eneseusku, julgust, sihikindlust, uusi teadmisi ja kontakte,“ rääkis Kaarsalu, kelle ettevõte tegeleb Rapla piirkonna lastele robootika õpetamisega.
Kaarsalu sõnul peaks iga alustav ettevõtja sellise teekonna läbi tegema ja isegi kui ettevõtet ei looda, annab see inimesena meeletult palju juurde. „Avaram silmaring, uued põnevad ideed, uued tutvused ja kontaktid on garanteeritud,“ soovitas Kaarsalu.
Kuigi koolitusele minnes oli tal valmis mõeldud idee ja tehtud natuke eeltööd, sai ta juba esimesel koolituspäeval aru, et on oma ettevõttega täiesti alguses. Äriidee valmimisele aitas kaasa ka varasem töökogemus õpetajaabi ja robootika huviringi juhendajana.
„Tegelikult läksin koolitusele suhteliselt enesekindlalt, sest mul oli selleks hetkeks valmis mõeldud kindel idee, visioon ja eesmärk. Kuid esimesel koolituspäeval sain aru, et ma seisan oma ettevõtja teekonna täiesti esimesel astmel,“ meenutas Kaarsalu.
„Koolitusel osati küsida nii õigeid küsimusi ja arutada nii õigeid teemasid, mis panid mind mõtlema täiesti uuest küljest. Igast koolituspäevast õhkus pealehakkamist, positiivset energiat ja palju lennukaid ideid. Koolituseväliselt sai koolitajatega isiklikult vestelda, küsida küsimusi ja arendada enda ideed. Võisid saata enda küsimusi ka meili teel, vastati alati põhjalikult,“ kirjeldas ta.
Ka oli tema jaoks positiivne teiste koolitusel osalenutega mõtteid vahetada. „Ka nemad oskasid nii tabavaid küsimusi küsida ja pakkuda välja hoopis teistsuguseid lahendusi, mille peale ma ise ei osanud tullagi,“ leidis ta.
Plaanist A sai plaan F

Kaarsalu sõnul meeldisid talle koolitusel kõige rohkem praktilised ülesanded, kus sai enda ideed pidevalt edasi arendada. „Mulle väga meeldis koolitaja Elmo Puideti ütlus, et kui tuled koolitusele plaaniga A, lahkud koolituselt plaaniga B. Minuga läks umbes samamoodi, ainult et minul tuli käiku plaan F,“ meenutas ta. „Ideid ja mõtteid tuli nii palju peale, et seni pole kõiki ideid suutnud veel ellu viia, aga tasapisi on need lähitulevikus siiski plaani võetud.“
Kõige keerulisem oli Kaarsalu jaoks maksude ja raamatupidamise teema. „Infot tuli korraga nii palju peale, et ei jõudnud kõike kohe omandada. Küsimusi tekkis väga palju. Siiani õpin pidevalt midagi uut juurde,“ lisas ta.
„Olen südamest tänulik võimaluse eest osaleda EAS-i baaskoolitusel. Ma sügavalt kahtlen, kas mul oleks ilma selle koolituseta nii palju julgust ja enesekindlust olnud, et umbes poole aastaga toimiv ettevõte luua,“ rääkis Kaarsalu.
Sel sügisel alustasid Kaarsalu ettevõtte robootika huviringid teist tegutsemishooaega. „Tagasiside on olnud meeletult positiivne. Teeme robootika huviringe koolides ja lasteaedades lastele vanuses 4-10 eluaastat,“ selgitas ta. „Lapsed õpivad läbi mehhaniseeritud LEGO komplektide robootika algtõdesid (millest robotid koosnevad, mis panevad roboteid liikuma, mis on hammasrattad, kuidas need omavahel töötavad, kus päriselus me neid kasutame. Mis on rihmülekanne, mis on erinevad ülekandeviisid. Õpime raskusblokki tõstma, teeme katapulte, õpime haarduvust jms). Programmeerime lihtsamaid roboteid.“
Kaarsalu sõnul õpivad lapsed kõige paremini mängu kaudu, mistõttu paneb ta suurt rõhku loovusele ja käelisele tegevusele.
Selle õppeaasta alguses palkas Kaarsalu ka uue õpetaja, kes hakkab lasteaedades ja koolides tunde läbi viima. „Ise ma hakkan suuremat rõhku panema organisatoorsele tööle ja laste sünnipäevade korraldamisele,“ rääkis ta, lisades, et tänu EAS-i koolitusele ja oma ettevõtte loomisele on tema jaoks avanenud mitmeid uusi võimalusi ja uksi. „Alustasin selle aasta jaanuarist oma tööd Alu koolis robootikaõpetajana ja sellest sügisest lisandus ka klassiõpetaja töö,“ rääkis Kaarsalu.
„Lisan veel, et minu puhul on tegemist olnud asjade loomuliku käiguga. Kõik hea ja positiivne on minuni tulnud täpselt õigel ajal. Võib-olla kui ma oleksin jäänud oma raamidesse kinni ja kohe ülikooli õpingute alguses läinud klassiõpetajaks, poleks ma täna ettevõtja. Poleks seda julgust ja nooruse hullust.“

Uus koolitus algab peatselt

Oktoobris algab Raplas uus alustava ettevõtja baaskoolitus (10.10 – 4.12), kuhu on oodatud eelkõige eelneva ettevõtlusalase kogemuseta isikud või tegevusega äsja alustanud ettevõtjad, aga ka kõik, kes soovivad omandada ettevõtlusalaseid baasteadmisi ja oskusi ning saada praktilisi teadmisi oma ettevõtte rajamiseks. Koolitus keskendub eelkõige strateegilisele planeerimisele väikeettevõttes, turundusele ja müügile, finantsjuhtimisele ja -planeerimisele ning juhtimisele. Koolitust, mis on läbivalt praktilise suunitlusega ning mis toimub aktiiv­õppe meetodil, viib läbi BDA Consulting. Koolituse lõpuks koostatakse äriplaan ning tegevuskava ettevõtte käivitamiseks. Koolituse tulemusel on osalejatel kaardistatud oma ärimudel, samuti on valminud praktilise suunitlusega äriplaan ja tegevuskava, mis on reaalseks abivahendiks oma ettevõtte käivitamisel ja arendamisel ning toetuste ja laenude taotlemisel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare