13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKünnimeistrivõistlused ja Tehnika Teeviit jõuavad pärast aastast pausi taas Kehtnasse

Künnimeistrivõistlused ja Tehnika Teeviit jõuavad pärast aastast pausi taas Kehtnasse

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Pärast aastast vaheaega toimuvad Eesti künnimeistrivõistlused taas Kehtna põldudel koos Tehnika Teeviidaga. Reedel, 14. septembril alguse saav sündmus kestab järgmise päevani. Korraldajad on Eesti Künniselts, Kaspar Järvala künniklubi, Kehtna vald ja Kehtna kutsehariduskeskus.

Ettevalmistused eeloleva sündmuse õnnestumiseks on kestnud juba mõnda aega. Künnimeistrivõistlused peeti Kehtnas ka 2015. ja 2016. aastal. Möödunud aastal peeti need Tartumaal Rõhu katsekeskuses ja Haage Agro põldudel. Tänavuse sündmuse korraldaja Kaspar Järvala väljendas kahetsust, et üheaastane paus Kehtna korraldatavatele võistlustele sisse tuli. Tema sõnul on jätnud see suure jälje. “Hakkasime seetõttu tänavust üritust korraldama sisuliselt nullist. Oleksime tahtnud ennast tõestada järjepidevusega, aga nüüd olime nullis tagasi,” sõnas ta.
Kui mitte arvestada nõukogude perioodi, toimuvad tänavu Eesti künnimeistrivõistlused Kehtnas kolmandat korda. Järvala rääkis, et ootab võistlema ligikaudu 20-30 kündjat. Täpne arv selgub kohapeal. Võistlema on lubanud tulla põhilised tegijad nagu Priit Puuorg ja Indrek Zelinsk. Samuti lubas anda põllul endast parima Järvala ise. Välismaalasi võistlema oodata ei ole. Küll aga on tulemas välismaalt kohtunikud – kaks soomlast ja üks taanlane.
Nädala alguses oli õhus ka võimalus, et Eesti meistrivõistlustele tulevad kohtunikeks kaks inglast. Järvala tõi näite Šotimaalt, kus ta ise on võistlemas käinud.
“Seal lubatakse kohtunikuks alles siis, kui oled vähemalt ühe korra Šotimaa meistrivõistlused ära võitnud,” rääkis Järvala. Kolm kuni neli väliskohtunikku on tema sõnul täiesti piisav. Üks suurim künnimeistrivõistluste probleem ongi Järvala sõnul olnud just see, et Eestis ei ole aastaid suudetud kohtunikke koolitada.
Järvala avaldas heameelt selle üle, et taas toimuvad Carl Robert Jakobsoni nimelised hobukünnimeistrivõistlused, mida veavad Vello Tamm ja Madis Kiiver. Kindlasti on see vaatemänguline ka pealtvaatajatele. Järvala pakkus välja, et olenemata sellest, kus toimuvad Eesti künnimeistrivõistlused, võiks hobukünnimeistrivõistlusi pidada ikkagi Kehtnas. “Mul on väga hea meel, et hobukündjad on tagasi. Tahaks, et hobukündmist hakataksegi seostama just Kehtnaga,” rääkis ta.
Samuti saab vaatemänguline olema VIP-ide künnivõistlus. Aastate jooksul on sellest osa võtnud nii lauljad kui ka näitlejad ja teised tuntud inimesed, teiste seas näiteks Ivo Linna ja Ott Kiivikas.
Tänavu on lubanud tulla osalema poliitik Indrek Tarand. Rohkem nimesid Järvala esialgu avaldada ei tahtnud. Las jäävad need üllatuseks kohapeal.
Lisaks künnimeistrivõistlustele on eeloleval reedel ja laupäeval Kehtnas ka Tehnika Teeviit 2018. See formaat on end aastate jooksul igati õigustanud, et need kaks sündmust koos pidada. Eriti õige aeg selle jaoks on just sügis. Järvala selgitas, et siis on põllumeestel vili võetud ning ülevaade oma rahalisest olukorrast olemas. Juba saab mõelda järgmise aasta peale ning vajadusel hakata tehnikat uuendama.
Alguse saab tänavune sündmus aga pisut ootamatus kohas. Reedel, 14. septembril kell 12.30 avatakse Kehtna Mõisa OÜ uus farm. Seda võib tinglikult lugeda ka künnimeistrivõistluste ja Tehnika Teeviida avapauguks. Sellest kohast liigub künnitraktorite paraad läbi aleviku võistlusväljakule.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare