6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMaailmakoristuspäeval oodatakse Raplamaal inimesi 12 koristuskohta

Maailmakoristuspäeval oodatakse Raplamaal inimesi 12 koristuskohta

Haldi Ellam.

15. septembri ülemaailmsetel prügikoristustalgutel saab Raplamaal koristada 12 kohas ning kõik vallad on maailmakoristusele oma õla alla pannud.
Kohila vallas asuvad kaks koristuskohta Lümandu külas ning Hageris ja Aespas. Märjamaa vallas oodatakse abikäsi Lestima külla, kahte kohta Põlli külas ning Nõmmeotsa ja Päärdu külasse. Rapla vallas saab koristada Palamulla külas, Kehtna vallas Selja ja Valli külas. Lisaks on mitmel pool tuvastatud kohti, kus vedeleb prügi, kuid mille koristamine ei ole seekordse koristuspäeva ajal organiseeritud.
Mõnel pool on puudu ka talgujuhtidest. Talgujuhiks saamiseks tuleb end maailmakoristus.ee lehel registreerida. Ühendust võib võtta ka Raplamaa koordinaatori asendaja Elike Savioruga (tel 503 8650).
Ametlikke maailmakoristustalgupunkte enam registreerida ei saa. Samas, kui keegi soovib 15. septembril omaalgatuslikult talguid korraldada, tuleb prügi äravedu ise organiseerida. Kindlasti peaks talgute organiseerija maailmakoristuspäeva korraldajatele teada andma ([email protected]), kus kohas plaanitakse koristada ning edastama oma kontaktid, et talgupäeva lõpus saaks edastada info kogutud prügi koguse ja osalenud inimeste arvu kohta.
Kõik Rapla maakonna vallad on andnud nõusoleku ametlikest talgukohtadest koristatud prügi äraviimiseks. Lisaks on maailmakoristusse partneritena kaasatud RMK ja Maanteeamet, kes on olnud abiks prügistatud kohtade kaardistamisel ning tasuvad samuti oma territooriumil vedeleva prügi äraviimise eest. Mõnel pool pakuvad kohalikud jäätmejaamad ka soodsamaid prügi vastuvõtu hindasid, kuid konkreetsemalt peab igast jaamast kohapeal uurima.
Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day toimub 15. septembril 2018. Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist. Eesti eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga ligi 150 riiki. Eestis on koristuskaardile kantud 390 talgukohta ning sellise hulga jäätmete koristamiseks on hinnanguliselt vaja umbes 10 000 inimest. Maailmakoristus on Eesti suurim juubelikingitus maailmale. Maailmakoristuspäeva põhifookuses on metsad ning veekogude ääred.

“Kuigi Maailmakoristuspäeva koristuskaardile on märgitud üle Eesti pisut enam kui 400 ametlikku koristuspäeva talgut, siis kõik need punktid suure tõenäosusega siiski koristatud ei saa,” ütles maailmakoristuse kommunikatsioonijuht Eger Karuse. “Ilma talgujuhita ja koristajateta talgut lihtsalt ei toimu. Maailmakoristuspäeva poolt kaardile kantud punktides on võimalik koristamispaika registreerida või talgujuhiks hakata kuni 12. septembri pärastlõunani, hiljem muudetakse ilma osalejate ja talgujuhtideta punktid mitteaktiivseks ning edasi on võimalik liituda vaid nende talgutega, kus on juhid ja koristajad olemas.”

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare