7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSNäitus tutvustab vaprate laste imelisi lugusid

Näitus tutvustab vaprate laste imelisi lugusid

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Raplas Pargi Restos on alates 27. augustist avatud fotonäitus “Maailmale nähtavaks”. Näitus jääb Pargi Restosse kolmeks kuuks, ehk novembrini.

Näitusel olevad fotod kujutavad lapsi, kes on siia ilma sündinud liiga vara, kuid kasvanud suureks, kellel on suured unistused. Igal aastal sünnib Eestis ligi 800 enneaegset last. Lapse sünd, mis peaks olema tähtis ja positiivne kogemus, muutub enne tähtaega aga terve pere jaoks emotsionaalseks traumaks. Nii on igasugune toetus lapsevanemale olulise tähtsusega ja just seepärast loodi ka projekt “Maailmale nähtavaks”. Selle projekti taga on MTÜ Enneaegsed Lapsed koos esindaja ja projekti eestvedaja Kristel Kukega.
Piltidel kujutatud laste juurde on märgitud nimi, vanus, nädal, mil laps sündis, ja sünnikaal. Kõige noorem laps piltidel on vaid kolmekuune, vanim aga 17-aastane. Sünnikaalud varieeruvad 780 grammi (!) ja 2,7 kilo vahel. Igale lapsele on juurde joonistatud ka tema unelmate amet. Näiteks on esindatud koka, kunstniku, politseiniku, juuksuri ja jalgpallitreeneri ametid.
Fotoseeria tegemisse oli kaasatud terve meeskond. Fotograaf oli Marilin Leenurm, soenguid tegi Liina Oidekivi, tekstide ja piltide joonistamisega tegeles Hege Runnel ning pilte töötles Tiina Tammiste.
Kuke sõnul otsisid nad neile 13 pildile võimalikult erinevaid enneaegselt sündinud lapsi, et näidata laiemale publikule, kuidas vaatamata raskustele kasvavad pisikesed imed imelisteks suurteks lasteks. Näituse eesmärk ongi juhtida tähelepanu enneaegsuse levimusele ja tõsta ühiskonna üldist teadlikkust enneaegsete laste ja nende arengu suhtes. Samuti pakub see näitus tuge ja usku paremasse homsesse värsketele enneaegsete laste vanematele.
Kuigi enneaegsete laste vanematele on loodud erinevad tugivõrgustikud ja pakutakse kogemusnõustamist, saavad vanemad sageli sellisest toest liiga hilja teada. Kuke sõnul loodavad nad selle näituse abil jõuda rohkemate enneaegsete laste vanemateni.
Selleks, et toetada enneaegseid lapsi, vanemaid ja lähedasi, loodigi aastal 2013 MTÜ Enneaegsed Lapsed. Korraldatud on mitmeid kogumiskampaaniaid, millest saadud tuluga on toetatud haiglaid enneaegsetele lastele vajalike vahendite soetamisel. Samuti toetavad kolmes Tallinna haiglas vanemaid kogemusnõustajad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare