6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSOlybet Eesti-Läti korvpalliliiga viis mõttekohta

Olybet Eesti-Läti korvpalliliiga viis mõttekohta

Siim Jõgis / fotomontaaž: Siim Solman.

Juba ülehomme pannakse pall mängu. Uus Olybet Eesti-Läti korvpalliliiga saab alguse reedel, 28. septembril Kalevi spordihallis. Avamängus võtavad üksteiselt mõõtu eelmise hooaja Eesti ja Läti meistrid BC Kalev/Cramo ja Ventspils.

Sellega saab alguse midagi uut ja midagi enneolematut Eesti meeste korvpallis. Seitse paremat Eesti ja kaheksa paremat Läti meeskonda mängivad terve põhiturniiri koos ning selgitavad kevadel ka ühise Eesti-Läti meistri.
Loomulikult toob see kaasa suure muudatuse Avis Utilitas Rapla jaoks, kes hakkab Alexela meistriliiga põhiturniiri ja Balti liiga asemel mängima samuti Olybet Eesti-Läti liigat. Toome siinkohal välja viis punkti või mõttekohta, mis on seoses uue liigaga viimasel ajal esile kerkinud.

Uudised saabusid liiga hilja
Eesti-Läti ühisliigast oli küll juttu juba kevadel ning üks pressiteade saabus ka juulikuus, aga liiga ametliku teadaandega jäädi küll hiljaks. Alles poolteist nädalat enne mängude algust teatas korvpalliliit avalikkusele, mis täpselt toimuma hakkab. Ausalt öeldes ootasime neid uudiseid hiljemalt augusti alguses. Hiline teadaanne on seda kummalisem, et koos sellega kaasnes vahemärkus, et ka uue liiga veebileht ei ole veel valmis. Piltlikult öeldes ei saanud me isegi olla kindlad, mis nädalapäevadel mängud toimuma hakkavad. Kiire pilk esimestele voorudele ütleb, et mängud võivad toimuda reedel, laupäeval, pühapäeval, esmaspäeval või kolmapäeval.
Ka nimisponsori väljahõikamist sai oodata nagu hingeõnnistust. Küllap oli see siseringides varemgi teada, kuid avalikkusega jagati seda alles nüüd – Olybet Eesti-Läti korvpalliliiga.

Õige suund edasi
Iseenesest on ühisliiga loomine õige suund edasiminekuks. Juba mõnda aega oli selge, et Balti liiga on end täielikult ammendanud. Seda näitas huvipuudus nii publiku kui ka Leedu suurklubide poolt. Viimasel hooajal oli Balti liigast alles vaid oma hiilgeaegade hale vari. Näiteks kui 2007. või 2008. aastal käisid Kaunase Žalgiris või Lietuvos Rytas mängimas Tartu Rockiga, siis oli saal rahvast täis ja ühe tribüüni täitsid isegi leedukate fännid. Sellist pilti viimastel hooaegadel enam näha ei saanud.
Suunamuutus oli igal juhul vältimatu ning Olybet Eesti-Läti korvpalliliiga tõotab selles valguses nii põnevust, kirge kui ka intriigi. Ühest küljest saavad kohalikud klubid põhiturniiri vältel tugevaid rahvusvahelisi mänge, kuid samas säilib praeguse formaadi järgi ka Eesti meistrivõistluste kevadine play-off, mis on alati tõsine maiuspala.

Lõpp segadustele turniiritabelis
Omajagu vähendas Alexela meistriliiga tõsiseltvõetavust see, et põhiturniiri käigus tehti sõltuvalt hooajast ühele, kahele või kolmele võistkonnale erandeid. Sisuliselt osalesid BC Kalev/Cramo, Tartu Ülikool ja G4S Noorteliiga Eesti meistrivõistlustel oma alustel. See lõi olukorra, kus osa kohtumisi olid punktide mõttes väärtuslikumad kui teised.
Sellel segadusel on nüüd kriips peal. Olybet Eesti-Läti korvpalliliigas osaleb 15 meeskonda, kes kõik omavahel kaks korda läbi mängivad. Selle alusel moodustub kevadeks turniiritabel, kus kaheksa tugevamat pääsevad edasi play-off’i. Ülejäänud meeskonnad saavad hakata tegema ettevalmistusi oma riigi meistrivõistluste play-off-mängudeks.

Eesti vs Läti
Mängu tuleb ka rahvustevaheline mõõduvõtt. Kumma riigi klubid domineerima hakkavad? Vaadates paberile, tunduvad eelised olevat Läti klubidel. Eriti olukorras, kus eelmise hooaja Eesti hõbedavõitja Tartu Ülikool keskendub noortele mängijatele ja on seetõttu tõenäoliselt nõrgem. Tahaks väga loota, et lisaks BC Kalev/Cramole suudavad kõrgemate kohtade nimel võidelda ka teised Eesti klubid. Suur vastutus lasub siin Avis Utilitas Rapla meeskonnal, kellel on tugev potentsiaal haarata taas Eestis vähemalt teine koht. Kevadel oleks väga kurb vaadata liigatabelit ja leida, et Läti klubid domineerivad ülemises ja Eesti klubid alumises pooles. Loodetavasti sedasi ei lähe.

Avis Utilitas Rapla
Uus liiga, tugevad vastased. Tegemist on Rapla meeskonnale kindlasti suurema väljakutsega kui eelmiste aastate Eesti meistrivõistlused ja Balti liiga. Kergeid mänge oodata ei ole. Juba hooaja algus tõotab tulla raske. Esimesed kaks mängu peab Avis Utilitas Rapla võõrsil kahe Läti meeskonna vastu. Esmalt mängitakse 29. septembril Riia VEF-i vastu ja seejärel 30. septembril Jekabpilsiga.
Riia VEF sai möödunud hooajal Läti meistrivõistlustel teise koha, kaotades finaalis Ventspilsile. Jekabpils lõpetas põhiturniiri seitsmendana ja play-off’i ei pääsenud. Esimese kodumängu peab Avis Utilitas Rapla pühapäeval, 7. oktoobril, kui Sadolini spordihoones võõrustatakse BK Jurmala meeskonda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare