6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPatsiendid on Rapla haigla toiduga rahul

Patsiendid on Rapla haigla toiduga rahul

Stina Andok

Hiljutiste uudislugude valguses, kus on juttu olnud haiglatoitude kvaliteedist, tundsime huvi, kuidas on lood Rapla haigla toitlustamisega.

Rapla haigla ülemarsti Aili Laasneri sõnul valmistab haigetele toidu haigla oma köök ning patsientidele toidu valmistamisel arvestatakse vajalikku kalorsust ja toidu mitmekesisust. Samuti kinnitab Laasner, et tulenevalt haige diagnoosist, määratakse vajadusel eridieet.
Vastavalt sotsiaalministri määrusele viib haigla Laasneri sõnul igal aastal läbi patsientide rahulolu-uuringu, vaheldumisi ambulatoorselt pöörduvatele ja statsionaarsel ravil olevatele patsientidele. „Viimases oleme küsinud arvamust ka haiglatoidu kohta. Statsionaarsete patsientide küsitlus oli 2017. aastal ja on taas plaanis 2019. aastal. Tulemused on üleval haigla kodulehel,” teavitab Laasner.
Ülemarst kinnitab, et toiduga on jäädud rahule, seda nii küsitluse andmetel kui ka patsientidelt saadud suulise tagasiside järgi osakondade visiitide käigus. Ka Rapla haigla juhi Kaire Aadamsoo sõnul on talle teadaolevalt patsiendid haigla pakutava toiduga väga rahul. „Raplamaa haiglal on hea koostöö Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga kõigis läbiräägitud valdkondades,” sõnab Laasner.
Kodulehelt leitava küsitluse tulemustest nähtub, et 2017. aasta küsitluse periood oli 10. aprill kuni 10. mai. Selle aja jooksul kirjutati haiglast välja 142 statsionaarsel ravil olnud haiget, küsimustiku oleks saanud anda täitmiseks 124 patsiendile (sisehaiguste, kirurgia ja õendusabi osakonnas), kuid tegelikult jagati välja vaid 74 ankeeti, millest analüüsiks laekus tagasi 60 (82% jagatud ankeetidest). Arvamuse said edastada ka mõned kirurgilisel päevaravil olnud patsiendid.
Küsimusele, kas jäite rahule haiglatoiduga, vastas enamik: „Jah, väga.” Teine populaarsem valik oli: „Jah, üldiselt küll,” mõni üksik vastaja arvas, et: „Ei, üldiselt mitte” ning selliseid, kes üldse rahule ei jäänud, 2017. aasta küsitlusele vastanute hulgas ei olnud. Kuivõrd 2015. aasta küsitlusele vastanute hulgas leidus patsiente, kes üldse rahul polnud, ja väga rahulolevaid oli vähem, on küsitluse tulemuste juurde toodud leebe hinnang, et rahulolu haiglatoiduga on võrreldes varasemaga paranenud.
Nii eelmiste küsitluste kui ka 2017. aasta uuringu aluseks oli Eesti Haigekassa poolt heakskiidetud küsitlusankeet. Negatiivse asjaoluna on haigla ise küsitluse tulemuste juures aga ära märkinud, et 60 ankeedi vastused ei ole kvantitatiivseks analüüsiks piisav hulk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare